Versbarátok klubja - Az anyanyelv nemzetközi napja

Versbarátok klubja
Az anyanyelv nemzetközi napja

Időpont: 2020.02.21., péntek 16.00-17.00
Klubvezető: Juhász Magda

Több mint 20 éve emlékeznek meg világszerte az anyanyelv napjáról február 21-én. Mivel a nemzetközivé vált nap a bangladesiek által szervezett nyelvmozgalom elismeréseképpen jött létre, a Wekerlei Könyvtárban ezen a napon egy bangladesi származású vendéget hívtunk meg a Versbarátok klubjába.

Aba Yusuf, aki hosszú évek óta él Magyarországon, elmesélte, hogyan áldozták életüket az anyanyelvükért a bangladesi diákok.
A történet 1947-re-ra nyúlik vissza, amikor Bengáliát vallási alapon kettéválasztották, nyugati része Indiához került, a keleti része Pakisztánnal egyesült, fővárosa Dakka lett. Az így létrejött Pakisztán területileg, nyelvében és kultúrájában két merőben eltérő részből állt: Nyugat-Pakisztánból (ma Pakisztán) és Kelet-Pakisztánból (ma Banglades). 1948-ban Pakisztánban kihirdették az urdu nyelvet - mint egyetlen hivatalos nyelvet, és ez a bengáli nyelvet beszélő népességből óriási tiltakozást váltott ki. A Dakkai Egyetem diákjai gyűléseket szerveztek, egy ilyen összejövetelen, 1952. február 21-én a rendőrség tüzet nyitott, öt diák életét vesztette, több százan pedig megsebesültek.
Ezzel indultak el a terület függetlenségi törekvései. Népfelkelések és az indiaiak által támogatott felszabadító háború vezetett végül 1971-ben Banglades teljes autonómiájához.
Február 21. ma Bangladesben nemzeti ünnep, amikor az emberek ellátogatnak a mártírok emlékére épített emlékműhöz, hogy leróják tiszteletüket, és kifejezzék hálájukat az elhunyt diákok iránt. Aba Yusuf az események emlékére készült filmet is levetítette a jelenlévőknek.
Ezek után a versbarátok közösen emlékeztek meg az anyanyelv jelentőségéről. Juhász Magda meseíró, költő, a klub vezetője számára a nyelv szeretetét elsősorban a versek olvasása és írása jelenti. A költőnő felolvasta Magyar vagyok című költeményét. A versbarátok által felolvasott művek között szerepelt egyebek mellett Aranyosi Ervin „A magyar nyelv ünnepére” című költeménye és Petőfi „Szeptember végén” című verse is. Az estet gitárjáték színesítette, Lélfai Éda olyan gyermekverseket énekelt, amelyek a gyermekek anyanyelvhez való kötődését alapozzák meg.
Aba Yusuf gondolataival zárva a nyelv a legerősebb eszköz ahhoz, hogy megőrizzük és fejlesszük kézzelfogható és eszmei örökségünket. Az anyanyelv ápolása és terjesztése, nemcsak a világ nyelvi és kulturális sokszínűséget segíti elő, hanem a tolerancián és a párbeszéden alapuló szolidaritásra is ösztönöz bennünket.

A kispest.hu oldalon megjelent cikk linkje:
https://uj.kispest.hu/kispest/helytortenet/velunk-tortent/9101-az-anyanyelv-nemzetkozi-napjanak-unnepen

 

 

 

 

 

Kapcsolódó galéria (Versbarátok klubja - Az anyanyelv nemzetközi napja):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!



Címkék: Versbarátok klubja, Wekerlei Könyvtár, Anyanyelv nemzetközi napja

2020.02.21.

Kapcsolódó programok