Simonyi Miklós: Emberek és molekulák Kémiaszertár

Simonyi Miklós vegyészprofesszor történelmi és társadalmi kontextusba helyezve tárja elénk az életünket átszövő kémia szerteágazó és színes világát. Könyvében a tudományterület közelmúltbeli felfedezései, például a molekulaszobrászat vagy a fotokatalízis bemutatása mellett a selyemhernyók szexuális illatanyagának elemzésére is sor kerül, és arról is szó esik, hogy a malária gyógyszerének felfedezése és Nobel-díjjal jutalmazása mögött milyen ideológiai összecsapások borzolták a tudósok kedélyeit. A huszonkét írás kémiai eredményeket ismertet, ám a középpontban rendre az ember áll.

A könyv, ahol lehet, magyar vonatkozásokat említ. Szó esik arról, hogy a második világháború idején a kémiai Nobel-díjas Hevesy György miért oldotta fel királyvízben Nobel-díja aranyérmeit. (Nehogy a nácik kezébe kerüljön a két elismerés.) Bőséggel taglalja a kötet az 1994-ben kémiai Nobel-díjat elnyerő Oláh György életútját. Gondolatébresztő felvetés, hogy mi lett volna a professzorral, ha marad, és vállalja az 1956. októberi eseményekben játszott szerepe miatti megtorlást. Nobel-díjas biztosan nem lett volna, megnyomorított, tudományát nem művelhető ember annál inkább.Címkék: kémia, Nobel-díj, magyar kémikusok

2021.02.23.

A WEKERLEI KÖNYVTÁR ÜNNEPI NYITVATARTÁSA
NYITVA: 2023. december 14-ig
ZÁRVA: 2023. december 15-től
      2024. január 7-ig
NYITVA: 2024. január 8-án, hétfőn 15.00 órától

A könyvtár Facebook oldalán és honlapján az ünnepek alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
BÉKÉS, MEGHITT, SZERETETTELJES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!