Erlend Loe: Doppler

 A történet mesélője, Doppler, egy biciklibalesetben szó szerint fejreesik, agyrázkódást szenved, közben megvilágosodik. Rájön, addigi élete semmit sem ért, otthagyja munkáját, házát, egzisztenciáját, feleségét, lányát és fiát, kivonul ez erdőbe, messze a civilizációtól. Doppler menekül az emberek okoskodásától, a mosolytanfolyamoktól. Közben szüntelenül magyarázza cselekedeteit, minden tettére talál indokot.

A könyv minőségi szórakozást nyújt, de felkínálja a mélyebb továbbgondolás lehetőségét is. Norvégiában kultregény, történetét két további kötet is folytatja.

Erlend Loe 1969. május 24-én született a norvég Trondheimban. Hazája egyik legnépszerűbb írója kezdetben egy színtársulat tagjaként tevékenykedett, majd az Oslói Egyetemen irodalom- és filmtudományt tanult. A koppenhágai Dán Filmművészeti Akadémiát is megjárta, majd végül szülővárosa Művészeti Akadémián fejezte be a tanulmányait. Eddig évei során játszott színpadon, készített rövidfilmeket, oktatófilmeket és videoklipeket, diákévei alatt pedig pszichiátriai ápolóként, helyettesítő tanárként és kritikusként is dolgozott. A nemzetközi irodalmi áttörést az 1996-ban megjelent Naiv.Szuper című kötet hozta meg számára (a magyar kiadás 2003-ban jelent meg először), amelyet azóta több mint húsz nyelvre lefordítottak.

 Címkék: norvég irodalom, kultregény, kortárs, Wekerlei Könyvtár

2022.07.07.

A WEKERLEI KÖNYVTÁR ÜNNEPI NYITVATARTÁSA
NYITVA: 2023. december 14-ig
ZÁRVA: 2023. december 15-től
      2024. január 7-ig
NYITVA: 2024. január 8-án, hétfőn 15.00 órától

A könyvtár Facebook oldalán és honlapján az ünnepek alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
BÉKÉS, MEGHITT, SZERETETTELJES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!