Bánki Éva: Petőfi-vírus

Mit keres Petőfi Sanyi egy elit, angol tannyelvű budai általános iskolában? Hogyan kápráztatja el a szegény, de rendkívül okos és talpraesett fiú az egész osztályt fantasztikus ötleteivel? Miként változtatja meg mindannyiuk életét egy misztikus barlangi kaland?
A Petőfi-vírus Bánki Éva első ifjúsági regénye, amelynek egyik kulcsfigurája egy nagydumás fiú, Sanyi, aki a tanárok szerint soha semmiben nem tud alulmaradni, és még az is lehet, hogy szuperhős-komplexusa van.

Ám PS, a haverom mindenhova odavaló.

Amit csinál, azt mindig ő csinálja a legjobban, a futást, az úszást, a matekot – de a barátságot, a csavargást, a semmittevést, még a hülyeséget is. Mert valakinek mindig kijön a lépés, és ez a valaki pont ő, Sanyi, a barátom. A tanárok szerint soha semmiben nem tud alulmaradni. Ildi néni szerint szuperhős-komplexusa van.

(…) Sanyi a legjobb haverom. Vagyis nem a legjobb, hiszen ilyenből van azért jónéhány, hanem a legeslegjobb. A pár hónap alatt, amíg egy osztályba jártunk, jól megtárgyaltuk, milyennek kéne lennie a világnak. Hogy milyennek kéne lennie a lányoknak. Különösen Hannának, aki Sanyi szerint egészen jó fej, igazi „forradalmárfeleség”. Megbeszéltük, hogy milyen lépésekben szabadítjuk fel az állatokat. Hogy hogyan kéne Rékának meggyógyulnia. Hogy mi lenne, ha nyolc nap lenne a héten, és mit csinálnánk a nyolcadik nap.

(…)

Ha még életben vagy, írj!

Nem vagyok életben, de írok.

Ám mit jelent, hogy valaki életben van? Hisz mindenki életben van, aki a másiknak hiányzik. Az én életemben akkor is ott van, ha a sajátjában már nincs. Akit szeretünk, az benne él a fejünkben, benne él a vérünkben. Sanyi a vírus. Mintha a remény vagy a boldogság valami drog lenne.

PS – balszerencséjére – egy halott költő nevét viseli.

Nem elég, hogy vidéki, még ez is… Egy halott költő!, szörnyülködtek az első héten az osztálytársaim.

Te biztosan törvénytelenül kaptad a nevedet, mondta az osztályfőnökünk, Ildi néni. Védett nevet ugyanis senki nem adhat a gyerekének. Ha Arany a vezetékneved, nem nevezheted Jánosnak a fiadat. Lecsap rád a törvény, elvisznek a rendőrök, vagy mi a fene.

PS ott állt az az osztály közepén, és nevetett.Címkék: Ifjúsági regény, kalandok, misztikum, Wekerlei Könyvtár

2023.04.24.

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!