William Styron: Házam lángra gyullad

William Styron: Házam ​lángra gyullad

 

A regény színhelye Itália, szereplői amerikaiak és olaszok, s a cselekmény középpontjában egy gyilkosság áll. A festői díszletek és a véres tragédia azonban csupán keretül szolgál az írónak arra, hogy bemutasson két embert, aki az "édes élet” hínárjában vergődik: egy tehetséges, de elzüllött festőművészt, s egy romlott de mégis érdekes egyéniségű milliomost.
Az alkohol és a szexualitás gőze lengi körül őket, konfliktusuk hátterében ott sötétlik hazájuk, Amerika délvidékének robbanásig feszült problematikája – nem csoda hát, hogy Itália kék ege alatt is hasztalan keresik a feloldódást, és sorsuknak tragédiába kell fulladnia.
A „Házam lángra gyullad” a XX. sz. egyik legnagyobb művészregénye.

Az 1925-ben született William Styron a Hemingwayét és Faulknerét követő nemzedék egyik legjelentősebb írója.  Érdeklődése a Duke Egyetemen fordult az írás felé, de csak négy évvel később, egy New York-i novellaírási kurzuson terelgette valaki (tanára, az író és kritikus Hiram Haydn) aktívan a regényírás felé. 1951-ben jelent meg első regénye a Feküdj le sötétben, amely azonnal nagy sikert aratott. Ezt követte 1953-ban A nagy menetelés című, önéletrajzi ihletésű kisregénye, amit az 1960-ban megjelenő Házam lángra gyullad, majd pedig , a Pulitzer-díjas Nat Turner vallomásai és a Látható sötét követett. Címkék: amerikai szerző, függőség, depresszió, Olaszország, Wekerlei Könyvtár

2023.08.28.

A WEKERLEI KÖNYVTÁR ÜNNEPI NYITVATARTÁSA
NYITVA: 2023. december 14-ig
ZÁRVA: 2023. december 15-től
      2024. január 7-ig
NYITVA: 2024. január 8-án, hétfőn 15.00 órától

A könyvtár Facebook oldalán és honlapján az ünnepek alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
BÉKÉS, MEGHITT, SZERETETTELJES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!