2020. évi november havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2020.12.01.)

2020. évi november havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Versbarátok klubja - online program
Versek novemberi hangulatban

Időpont: 2020. 11. 06., péntek
Klubvezető: Juhász Magda
Az est témája a november és az elmúlás. A novemberi hónapra több magyar költő születési és halálozási napja esik, így rájuk is emlékezünk az online program keretében: Illyés Gyula, Határ Győző, Áprily Lajos, Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre, Babits Mihály, Pilinszky János.
Csokorba szedünk néhány szép őszi verset a novemberi eseményekkel kapcsolatosan, amiket a könyvtár honlapján olvashatnak az érdeklődők.

„Péntek volt és 13 ...” - egy szerencsés-szerencsétlen nap
Időpont: 2020. 11. 13., péntek
Ha babonásak vagyunk, ha nem, a péntek 13-a mindenkinek egy kicsit furcsa, más nap, mint a többi. Ilyenkor megvicceljük a családunkat, a barátainkat és az ismerőseinket, no és bennünket is megviccelnek mások.
Vannak, akik ilyenkor bezárkóznak a biztonságot adó otthonaikba, nem mennek ki az utcára, vannak, akik nem foglalkoznak vele és vannak, akik viccet csinálnak ebből a napból, megtréfálva ismerőseiket.
Arra, hogy ez a nap valóban szerencsétlenebb lenne, mint a többi, nincs bizonyíték.
A misztikus nap apropóján összegyűjtünk néhány idézetet, információt a szerencséről, a szerencsétlenségről és a babonákról a honlapunkon.

Wekerlei világjárók - online program
A romantikus Naplás-tó

Időpont: 2020. 11. 20., péntek
Ha egy kellemes őszi kirándulásra, sétára, kerékpártúrára vágyik Budapesten, akkor érdemes ellátogatnia a Naplás-tóhoz, ami a főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize.
A tó a Szilas-patak visszaduzzasztásakor alakult ki 1978-ban, így előzve meg a patak áradását. 1997 óta természetvédelmi terület a gazdag növény- és állatvilága miatt. A közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban a Szilas-pataki árvízvédelmi tározó.
A tó környezetét felújították, padok, hullámos ülő- és fekvőalkalmatosságok is találhatóak a parton a megfáradt kirándulók és a pihenni, merengeni vágyók számára.
A „naplás” szó jelentése időt eltölteni, elvesztegetni. Egy kis őszi feltöltődés a környéken biztosan nem elvesztegetett idő, érdemes kipróbálni!
Busszal, autóval és akár biciklivel is jól megközelíthető a szép kirándulóhely.
A könyvtárosok által készített fotók ízelítőt nyújthatnak a tó és környékének szépségeiből. Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

Irodalmi Nobel-díjasok hete a Wekerlei Könyvtárban
Időpont: 2020. 11. 23-29.
Az 1901-ben alapított Nobel-díj nemcsak a legismertebb és legrangosabb, de a legnagyobb pénzbeli juttatással is járó elismerés a világ irodalmi díjai között.
Alfred Nobel végrendelete értelmében a díjat évről évre, annak a bármely országból származó szerzőnek adják át, „aki az irodalomhoz a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá”. Az „alkotás” ez esetben általánosságban utal egy szerző életművére, mint egészre, nem valamely konkrét munkájára, bár a díjak indoklásakor néha konkrét művekre hivatkoznak.
Összegyűjtöttünk a 20. század irodalmi Nobel-díjas szerzőinek könyvtárunkban megtalálható köteteiből néhányat, amelyekből egy héten keresztül minden nap ajánlunk egyet-egyet a Facebook oldalunkon, hogy megkönnyítsük az Önök választását.

Péntek esti mesék - a tudomány világnapja jegyében
Online program

Időpont: 2020. 11. 27., péntek
A tudomány világnapja a békéért és a fejlődésért.
Az UNESCO kezdeményezésére 2001 óta ünnepeljük világszerte a tudomány világnapját november 10-én. E nap célja, hogy emlékeztessen a tudomány béke és fejlődés iránti elkötelezettségére.
Ehhez a naphoz kapcsolódva két papírszínházas mesével szeretnénk közelebb hozni a gyerekekhez a tudomány csodálatos világát.
„A kisbárány meg a találmány” című legújabb papírszínházas mesénkben Leonardo da Vinci találmányaival, életével és munkáival ismerkedhetnek meg a legkisebbek.
A másik mese Kollár Árpád, költő-műfordító meséje, egy igazán különleges és fontos történet, - amelyben indirekt módon a tudomány is megjelenik-, korosztálytól függetlenül tanít minket a környezettudatosságra és az újrahasznosítás fontosságára.
Várjuk egy virtuális mesés-tudományos estére a kicsiket és a nagyokat az otthoni képernyők elé!
 

 

 

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, novemberi programok, Versbarátok klubja, „Péntek volt és 13 ...” - egy szerencsés-szerencsétlen nap, Wekerlei világjárók, A romantikus Naplás-tó, Irodalmi Nobel-díjasok hete a Wekerlei Könyvtárban, Péntek esti mesék - a tudomány világnapja jegyében.

Kapcsolódó programok

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS (archiválva 2021.06.17.)

A Wekerlei Könyvtár 2020. november 11-től ideiglenesen ZÁRVA tart. A kölcsönzött könyvek lejárati határidejét az újranyitásig minden Olvasónk számára meghosszabbítottuk. A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolunk fel.

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR ÜNNEPI NYITVATARTÁSA
NYITVA: 2023. december 14-ig
ZÁRVA: 2023. december 15-től
      2024. január 7-ig
NYITVA: 2024. január 8-án, hétfőn 15.00 órától

A könyvtár Facebook oldalán és honlapján az ünnepek alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
BÉKÉS, MEGHITT, SZERETETTELJES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!