2021. évi január havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2021.02.11.)

2021. évi január havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Versbarátok Klubja - online program
Újévköszöntő verselés

Időpont: 2021. 01. 08., péntek
Klubvezető: Juhász Magda
Az év első Versbarátok klubjának online programja keretében köszöntjük a 2021. évi esztendőt az irodalom és a versek segítségével. Magyar költőink legszebb újévköszöntő verseivel ünnepeljük és tesszük emlékezetessé az idei új év kezdetét.

Wekerlei világjárók - online program
Vár a Budai Vár

Időpont: 2021. 01. 15., péntek
A Budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik városrésze, 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján „Budai Várnegyed” néven szerepel. Számos középkori műemlék, 17-18. századbeli gyönyörű épület található a területén. A Budai Várnegyed három fő része a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed.
A középkori utazók szerint "Európának három város a gyöngye, Velence a vizeken, a síkon Firenze, és Buda a hegyen."
Minden évszakban és minden napszakban csodálatos a Budai Vár és környéke: történelmi hangulat, ódon utcák, építészeti és kulturális emlékek, festői tájkép, pompás pesti panoráma.
Honlapunkon és Facebook oldalunkon érdekességeket olvashat a várról. A könyvtárosok által készített fotók ízelítőt nyújthatnak a romantikus várnegyed szépségeiből.
Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

Magyar Kultúra Napja - online program
Szép magyar versek, idézetek a hét minden napjára

Időpont: 2021. 01. 18-24.
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek és nemzeti tudatunk erősítésének.
Ezen jeles nap alkalmából a január 22-ei héten naponta megajándékozzuk a verskedvelőket egy-egy gyönyörű magyar verssel, idézettel a könyvtár honlapján és Facebook oldalán.
„Csak az a nép tud tisztelni más népeket - azok szokásait, hagyományait - amely a sajátját is megbecsüli.” /Illyés Gyula/
„A kultúra hordozóinál az érték úgy terem, mint a természetben: önzetlenül, gazdagon és bárkinek.” /Legány Dezső/

Péntek esti mesék - online program
Varázslatos mesék Elek apótól

Időpont: 2021. 01. 29., péntek
A magyar kultúra szerves része a népmesék, mesék gazdag világa. A „nagy mesemondó”, Benedek Elek (1859. szeptember 30. - 1929. augusztus 17.) író, újságíró, országgyűlési képviselő meséi mindannyiunk kedvencei.
Látogassuk meg Elek apóval közösen a mesebeli országok csodálatos tájait, palotáit, varázskunyhóit, ismerkedjünk meg szépséges hercegkisasszonyokkal, királyfiakkal, rettenthetetlen lovagokkal, hatalmas óriásokkal, lángcsóvákat fújó sárkányokkal és még sok más különleges szereplővel a mesék álomszép világából!
Az otthoni képernyők elé várjuk a meseszerető gyerekeket, szülőket és nagyszülőket egy könyvtári mesés élményre. 2021. 01. 29-től érhetőek el a honlapunkon és Facebook oldalunkon a mesék, amiket akár később és többször is meg lehet nézni.
„Jézus tanítványa voltam. Gyermekekhez lehajoltam. A szívemhez felemeltem. Szeretetre úgy neveltem.” /Benedek Elek sírfelirata/

 

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, 2021. évi januári programok

Kapcsolódó programok

Magyar Kultúra Napja - Szép magyar versek, idézetek a hét minden napjára

Magyar Kultúra Napja - Szép magyar versek, idézetek a hét minden napjára (archiválva 2021.04.30.)

Január 22. napja 1989 óta a magyar kultúráé. 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz " a magyar nép zivataros századaiból" kéziratát. A vers, melyet Erkel Ferenc 1844-ben zenésített meg, nemzeti himnuszunkká, azaz egy közösség identitását kifejező énekké vált, s amelyet minden magyar ember elérzékenyülve és mélységes, szent áhítattal hallgat immár 177 éve. 

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!