Madarak és fák könyvtáros szemmel - Wekerlei világjárók (archiválva 2021.07.27.)

Alkalmak:
2021. 05. 21., péntek 00:01 - 23:59

Wekerlei világjárók
Madarak és fák könyvtáros szemmel

Időpont: 2021. 05. 21., péntek - online program

Egy virtuális madaras-fás fotókirándulásra invitáljuk az érdeklődőket a könyvtárosok által készített képsorozattal. Tartsanak velünk az otthonuk kényelméből a madarak és fák csodás világába!
A madarak és fák napját minden évben május10-én ünnepeljük. Ez a nap 1902 óta a fáké és a madaraké, a természet és az élővilág ünnepe hazánkban.
A nap előzménye a hasznos madarak védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, ami után Chernel István ornitológus ugyanebben az évben megszervezte az első Madarak és fák napját Magyarországon. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és fák napja megszervezését minden iskola számára. Azóta is ez a legszélesebb körben megtartott madár ünnep Magyarországon.
A madarak és fák napjának célja az, hogy az emberek, gyerekek és felnőttek természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa. A Madarak és fák napjának a Föld napja a testvérünnepe, mindkét esemény alkalom a cselekvésre, természeti környezetünk megismerésére és védelmére.

A 2021. év madara a cigánycsuk
A mezei verébnél kisebb cigánycsuk (Saxicola rubicola) hazai állománya felére csökkent az elmúlt két évtizedben. Fákkal, cserjékkel tarkított sík- és dombvidékeken, mezőgazdasági területeken él ez a kedves kis madárka. A nászruhás hím feje, torka és háta fekete, begye és melle rozsdavörös, széles nyakfoltja, keskeny szárnycsíkja és farkcsíkja fehér. Évente kétszer költ, április és augusztus között. A fiókákat mindkét szülő eteti. Hangjuk jellegzetes: „csuk-csuk”, a nevükben is megjelenik. Vonuló énekesmadarak, a telet Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek hazánkban is. Hazánkban a cigánycsuk védett madár.

A 2021. év fája a lisztes berkenye
A lisztes berkenye (Sorbus aria) a hazai középhegységek sziklás termőhelyeinek ritka, a rózsafélék családjába tartozó vadgyümölcs faja, gyakran kereszteződik más berkenyékkel. A ritka fa virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. A lisztes berkenye magassága kb. 10 méter, lombhullató faj, és a sziklás erdőterületeket kedveli. A koronája széles, lapos, szabálytalan formájú, kérge ezüstös-szürke, sima. levelei hosszúkás alakúak. Virágai nagyok, fehér színűek, termése vörös bogyós és a madarak egyik kedvenc tápláléka. Magyarországon védett faj.

Az érdeklődők a könyvtár honlapján, „A madarak és fák napja” című cikkben olvashatnak több érdekességet e jeles napról, a madarakról és a fákról, illetve több, a könyvtárosok által készített fotót nézhetnek meg a kapcsolódó galériában.
KATTINTSON A LINKEKRE!

„A madarak és fák napja”: https://uj.konyvtar.kispest.hu/program/320
Galéria - Madarak és fák könyvtáros szemmel: https://uj.konyvtar.kispest.hu/album/77

Kapcsolódó programok

A madarak és fák napja

A madarak és fák napja (archiválva 2021.07.27.)

„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében” /Hermann Ottó/ A madarak és fák napja - május 10.

Bővebben
Vár a Wekerlei Könyvtár!

Vár a Wekerlei Könyvtár! (archiválva 2021.07.09.)

A KMO és tagintézményei a mi, illetve remélhetőleg Vendégeink legnagyobb örömére május 10-én, a 194/2021. Korm.rendelet (IV. 26.) alapján - a rendeletben leírtakat figyelembe véve - megnyitja kapuit.

Bővebben