A Wekerlei Könyvtár 2019. március 15-től március 17-ig zárva tart! (archiválva 2019.03.17.)

A Wekerlei Könyvtár 2019. március 15-től március 17-ig zárva tart.
Március 18-tól, hétfőtől újra szeretettel várunk minden látogatót a könyvtárba!

Nemzeti ünnepünk - március 15.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, aminek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

Március 14-én este megérkezett Pest-Budára az előző napi bécsi forradalom híre, ennek hatására a Pilvax kávéházban összegyűlt ifjak cselekvésre szánták el magukat.

15-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Néhányan elindultak Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét, a Nemzeti dal-t. Délután nagygyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már nagy embertömeg jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Később a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket, ami sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.

Március 15-én minden megemlékező kokárdát tűz a ruhájára. A magyar kokárdát március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetét jelentő pesti forradalom évfordulóján szokás viselni. A magyar hagyomány szerint a pesti radikális ifjúság vezérei Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől, Szendrey Júliától és Laborfalvi Rózától kaptak nemzetiszínű kokárdát a forradalom estéjén. A francia kokárdától eltérően nem kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára vagy mellrészére, a szív felőli oldalon.Címkék: Wekerlei Könyvtár, zárva, nyitva, könyvtár, Nemzeti ünnep, március 15., 1848-49-es forradalom és szabadságharc, Petőfi Sándor, Nemzeti Dal, 12 pont

Kapcsolódó programok

A WEKERLEI KÖNYVTÁR ÜNNEPI NYITVATARTÁSA
NYITVA: 2023. december 14-ig
ZÁRVA: 2023. december 15-től
      2024. január 7-ig
NYITVA: 2024. január 8-án, hétfőn 15.00 órától

A könyvtár Facebook oldalán és honlapján az ünnepek alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
BÉKÉS, MEGHITT, SZERETETTELJES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!