2022. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.03.08.)

2022. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Az anyanyelv nemzetközi napja - Versbarátok klubja
Klubvezető: Juhász Magda
Időpont:  2022. február 4. péntek - online program
Helyszín: Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Az anyanyelv nemzetközi napját ünnepeljük virtuálisan a klubtagokkal és minden irodalomkedvelővel. 1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. 
„Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.” Lőrincze Lajos

Farsangi mesék - Itt a farsang, áll a bál …
Időpont: 2022. február 11. péntek - online program
Helyszín: Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
A farsangi időszak vízkereszttől, január 6. napjától a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Ez az ünnepi időszak élvezetes kicsiknek és nagyoknak, jelmezes felvonulásokon, táncmulatságokon vehetünk részt, finom farsangi fánkot ehetünk és bolondozhatunk.
A farsangi téltemetés-tavaszvárás jegyében vidám, farsangoló meséket, mondókákat hallgathatnak meg a gyerekek a könyvtárosok előadásában a korábbi meséinkből az otthoni képernyők előtt. A filmek péntek reggeltől érhetőek el a honlapunkon, Facebook oldalunkon, és akár többször is visszanézhetőek. 
„Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.”
Gazdag Erzsi: Itt a farsang  (részlet)

Szerelmes versek és érdekességek Bálint napra
Időpont: 2022. február 14. hétfő - online program
Helyszín: Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával küzdők védőszentje.
A legenda szerint Bálint püspök, Terni püspöke II. Claudius császár idején a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette egymással, köztük a katonákat is, annak ellenére, hogy ők az akkori császári parancsok értelmében nem köthettek volna házasságot. Mielőtt keresztény hite miatt kivégezték Bálintot, ő a hite erejével börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Kivégzése február 14-re esett, előtte üzenetet küldött a lánynak, amit így írt alá: “A te Bálintod.” A legenda szerint ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének egyik leggyakoribb magyarázata.
Nagyon boldog Valentin napot kívánunk Mindenkinek!
„A szerelem olyan, mint egy illat, egy áramlat, egy zivatar. Te vagy az én egem, a rám hulló esőcseppek, én pedig a föld, amely befogad.” /Frida Kahlo/

Űrbéli „rozsdás” séta - Wekerlei világjárók
Fotós séta a Gánti Bauxitföldtani Parkban

Időpont: 2022. február 18. péntek - online program
Helyszín: Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Különleges, vöröslő marsbéli táj a Vértes hegységben. A külszíni bánya egykor Európa legtöbbet termelő bauxitbányái közé tartozott. Ma a parkon egy 13 állomásos tanösvény vezet körbe. A kihelyezett információs táblák a helyszín geológiai jellegzetességeiről és bányászati múltjáról tájékoztatják az érdeklődőket. Páratlan élmény a séta a vöröslő, földöntúli tájon. A könyvtárosok által készített fotókon tekinthető meg ez a rendkívüli, vöröslő terület.
Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

Tavaszváró mesék és közös kézműveskedés - Péntek esti mesék
Időpont: 2022. február 25. péntek 16.30-18.00
Helyszín: Wekerlei Könyvtár
A téltemetés-tavaszvárás jegyében vidám, tavaszi papírszínházas meséket nézhetnek meg a kicsik és a nagyobbak a Wekerlei Könyvtárban. Együtt űzzük el a telet és hívogatjuk az illatos tavaszt a mesék erejével. A vidám kézműves foglalkozás témája is a tavaszvárás, színes virágok készítése tépős-vágós-hajtogatós technikával. A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
„Tavaszi szél vizet áraszt,
virágom, virágom.
Minden madár társat választ,
virágom, virágom.”
/népdal/Címkék: Wekerlei Könyvtár, Az anyanyelv nemzetközi napja - Versbarátok klubja, Farsangi mesék - Itt a farsang, áll a bál …, Űrbéli „Rozsdás” séta - Wekerlei világjárók - Fotós séta a Gánti Bauxitföldtani Parkban, Tavaszváró mesék és közös kézműveskedés - Péntek esti mesék

Kapcsolódó programok