2022. évi március havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.04.19.)

2022. évi március havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Nőnapi és tavaszhívogató francia dallamok világa
Előadó: Bernard Huther
Időpont: 2022. március 4. péntek 16.30-18.00
Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Nőnap alkalmából megajándékozzuk a hölgyeket és az urakat egy francia esttel a Wekerlei Könyvtárban.
A párizsi születésű zenész, Bernard a klubfoglalkozás keretében a nőnapi és tavaszváró francia sanzonok, népdalok világába kalauzol el bennünket.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
„Egy ház alapja nem a földben, hanem az asszonyban van.” /közmondás/

Márciusi versözön - Versbarátok klubja
Klubvezető: Juhász Magda
Időpont: 2022. március 11. péntek 16.00-17.30
Helyszín: Wekerlei Könyvtár
A klubfoglalkozás témája a várva várt tavasz, a megújulás, a szerelem és a márciusi hónap jelentős eseményei. Március 15-e az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdete mellett a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja. Március 21-én ünnepeljük a költészet és a bábszínház világnapját, a csillagászati tavasz első napját is.
Naima Tabet, a marokkói oktatási, kulturális és tudományos nemzeti bizottság főtitkára javaslatára március 21-ét, az északi félteke tavaszának első napját 1999. november 18-án az UNESCO közgyűlése a Költészet világnapjává nyilvánította. Versfelolvasással és versmegosztással tesszük ünnepélyessé és bensőségessé a klubtagokkal a közös „verses” eseményt. Szeretettel várjuk a verskedvelőket!
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
„A költészet a lélek ünnepe. A szabadság végtelenje. Csoda és titok.” Simai Mihály

A Titokzatos Egyiptom világa - Wekerlei világjárók
Előadó: Kósa Ildikó idegenvezető
Időpont: 2022. március 18. péntek 17.00-18.00
Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Kósa Ildikó jól ismeri Egyiptomot, egyrészt mint idegenvezető, másrészt magánemberként is rajong az országért, saját bevállása szerint „Egyiptom-mániás”. Az ország, a korszak mindig is egyet jelentett az ősi tudással, titokkal, misztikummal, a különleges, képzeletet megragadó épületekkel, a ködbe burkolódzó történelemmel, az időtlenség örökségével. A sivatag homoktengerében magasodik a Nagy Szfinx, és őrködik a több mint hatezer éves ókori Egyiptom máig is rejtélyes emlékei fölött. Ez a páratlan civilizáció központi helyet foglal el az emberiség történelmében. Egyiptom a legrégibb és leghosszabb ideig fennálló, egyedi kultúrával, hitvilággal és művészettel rendelkező ország, nincs párja a világon, sok ezer éve nyűgözi le az odautazókat. A gízai piramisok, a Tutankhamon sírjában talált kincsek, a karnaki templomváros a mai napig mágikus erővel bírnak a történészek és a legtöbb ember számára is.
Az előadó nemcsak a közismert, hanem a kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert helyszínekre, történelmi helyekre, templomokra, sírokra, természeti látnivalókra is felhívja az érdeklődők figyelmét, hiszen a piramisokon túl is bőven van mit felfedezni, még azoknak is, akik sokadjára jártak már a lenyűgöző Egyiptomban.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

A költészet világnapja versekben
Időpont: 2022. március 21-27. hétfő-vasárnap - online program
Helyszín: Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Az UNESCO, az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete 1999-ben jelölte ki március 21-ét a költészet napjává „azzal a céllal, hogy költői kifejezés révén támogassa a nyelvi sokféleséget és növelje a veszélyeztetett nyelvek megismerésének lehetőségét”.
A költészet világnapja jegyében a hét minden napján egy-egy gyönyörű verssel várjuk Olvasóinkat a könyvtár Facebook oldalán, és a költeményeket összegyűjtve a honlapunkon.
„A  költészet az ember létezésének egyetlen konkrét bizonyítéka.” Gabriel García Márquez

A víz világnapja
Időpont: 2022. március 22. kedd - online program
Helyszín: Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
A Víz világnapját 1993 óta minden évben március 22-én ünnepeljük. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.
Szép „vizes” verseket és meséket olvashatnak az érdeklődők a könyvtár honlapján és Facebook oldalán e jeles nap alkalmából.
„Csak akkor tanuljuk meg a víz értékét, ha kiszárad a kút.” /közmondás/

„Mesésen” jókedvű fakanalak - Péntek esti mesék
Bábos mesék és közös fakanálbáb-készítés
Időpont: 2022. március 25. péntek 16.30-18.00
Helyszín: Wekerlei Könyvtár
Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábművészet világnapja is. Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a Bábművészeti Világszervezet, az UNIMA indítványozta a bábosok ünnepét.
Szeretettel várjuk a gyerekeket, szüleiket és nagyszüleiket egy kedves fakanálbábos estre. A bábokkal nem csak bábozni, játszani lehet, a szereplőket elkészíteni is nagyon érdekes dolog! A könyvtárban jókedvű fakanalak kelnek életre, és szebbnél szebb bábokká válnak a kicsik keze munkája nyomán.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
„Az életben a játék az egyetlen dolog, ami komoly.” Kertész Edina

A könyvtár által szervezett programokon a részvétel díjtalan. A rendezvényeken résztvevők a megjelenésükkel elfogadják, hogy a könyvtári programokon fotók, videófelvételek készülhetnek, amiket az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán teszünk közzé. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételeken látható személyek írásban kérhetik, hogy a fotók és videók ne kerüljenek közzétételre.

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, 2022. évi március havi programok, Nőnapi és tavaszhívogató francia dallamok világa, Márciusi versözön - Versbarátok klubja, A Titokzatos Egyiptom világa - Wekerlei világjárók, A költészet világnapja versekben, A víz világnapja, „Mesésen” jókedvű fakanalak - Péntek esti mesék Fakanálbábos mesék és közös bábkészítés

Kapcsolódó programok

A víz világnapja

A víz világnapja (archiválva 2022.04.19.)

Szép „vizes” verseket és meséket olvashatnak az érdeklődők a könyvtár honlapján és Facebook oldalán. „Csak akkor tanuljuk meg a víz értékét, ha kiszárad a kút.” /közmondás/

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR ÜNNEPI NYITVATARTÁSA
NYITVA: 2023. december 14-ig
ZÁRVA: 2023. december 15-től
      2024. január 7-ig
NYITVA: 2024. január 8-án, hétfőn 15.00 órától

A könyvtár Facebook oldalán és honlapján az ünnepek alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
BÉKÉS, MEGHITT, SZERETETTELJES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!