Petőfi élete képeken - Fűzy-Molnár Zoltán virtuális fotókiállítása (archiválva 2024.01.17.)

Petőfi élete képeken
Fűzy-Molnár Zoltán virtuális fotókiállítása


Virtuális fotókiállítás
Időpont: 2023. január 1-31.
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Az online fotókiállítás megtekinthető január 1-31. között a könyvtár honlapjain és Facebook oldalán.

Helyszíni fotókiállítás
Időpont: 2023. január 16-31. - nyitvatartási időben
Helyszín: Wekerlei Könyvtár
A helyszíni fotókiállítás megtekinthető január 16-31. között a Wekerlei Könyvtárban.

PETŐFI SÁNDOR (született Petrovics Sándor, Kiskőrös, 1823. január 1. - Fehéregyháza, 1849. július 31.) költő, forradalmár, a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja 200 évvel ezelőtt született. A kötő közel 1.000 verset írt magyarul, ebből körülbelül 850 maradt az utókorra, az ismertebb műveit több nyelvre lefordították.
János vitéz című elbeszélő költeményéből daljáték, bábelőadás, rajzfilm és rockopera is készült.
Egyik legismertebb költeménye a Nemzeti dal, amely mű az 1848. március 15-i forradalom máig ható üzenete és a magyar hazafias költészet kiemelkedő alkotása.
Petőfi Sándor emlékét Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta településein több múzeum, emlékház, utcanév, szobor és emléktábla őrzi.
„Külföldön Petőfi a legismertebb magyar költő mindmáig. Ő az istenek magyar kedvence. Mindent megkapott, hogy nagy költő lehessen: tehetséget, történelmet, sorsot. Huszonhat évet élt, s világirodalmi rangú s méretű életmű maradt utána, mely korfordulót jelentett nemzete irodalmában.” - ahogy Németh G. Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár írta korábban.

Olvasson többet Petőfitől és Petőfiről az alábbi linkekre kattintva.

Petőfi Sándor művei a Magyar Elektronikus Könyvtár /MEK/ jóvoltából díjmentesen olvashatóak.
MEK:
https://mek.oszk.hu/kereses.mhtml?dc_creator=pet%C5%91fi+s%C3%A1ndor&dc_title=&dc_subject=&sort=rk_szerzo%2Crk_uniform&id=&Image3.x=0&Image3.y=0

Petőfi Sándorról szóló művek találhatóak a Magyar Elektronikus Könyvtár /MEK/ adatbázisában.
MEK:
https://mek.oszk.hu/kereses.mhtml?dc_creator=&dc_title=&dc_subject=Pet%C5%91fi+S%C3%A1ndor&sort=rk_szerzo%2Crk_uniform&id=&Image3.x=0&Image3.y=0

Petőfi Sándor művei a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiájának /PIM DIA/ segítségével ingyenesen érhetőek el és olvashatóak.
PIM DIA:
https://mek.oszk.hu/kereses.mhtml?dc_creator=&dc_title=&dc_subject=Pet%C5%91fi+S%C3%A1ndor&sort=rk_szerzo%2Crk_uniform&id=&Image3.x=0&Image3.y=0

Petőfi Sándorról olvashatnak a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiájának /PIM DIA/ jóvoltából.
PIM DIA: https://opac.dia.hu/results/-/results/302cc080-49ea-435b-b6ab-f5a6aa51a897/solr#displayResult

Petőfi Sándor JÁNOS VITÉZ című műve a Magyar Elektronikus Könyvtár /MEK/ jóvoltából díjmentesen olvasható és hallgatható.
MEK: https://mek.oszk.hu/01000/01010/01010.pdf
MEK: https://mek.oszk.hu/08700/08789/mp3/

Fűzy-Molnár Zoltán a dorogi bányavidéken született 1962-ben, az ELTE Jogi karán végzett 1986-ban. Fiatal kora óta érdekli a művészet, pasztell képeket festett és tussal rajzolt korábban.
A fényképezéssel körülbelül 10 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni. Eleinte telefonnal készítette a fotóit, később vásárolt egy fényképezőgépet, már azzal kapja lencsevégre a hazai építészeti emlékeket és egyéb szépségeket.
Számára a fotózás küldetés, elhivatottság egyúttal kihívás is. Elsősorban a templomok és kastélyok belső terei, díszítései érdeklik - mivel nagy kihívásnak tekinti azok megörökítését. A népi építőművészet és a temetői hagyományok mellett sem megy el érdeklődés nélkül. Egy-egy település keresztmetszetét próbálja bemutatni, megragadva azok főbb jellemzőit, mindennapi életét és a múlt hagyományait.

Fűzy-Molnár Zoltán online fotókiállítása 2023. január 1-31. között online módon tekinthetó meg a könyvtár honlapjain és Facebook oldalán.
Fűzy-Molnár Zoltán helyszíni fotókiállítása 2023. január 16-31. között a Wekerlei Könyvtárban nézhető meg nyitvatartási időben.
A kiállítás keretében megtekinthető Petőfi emlékhelyek helyszínei:
Kiskőrös, Szabadszállás, Kiskunfélegyháza, Sárszentlőrinc, Aszód, Dömsöd, Kiskunlacháza, Kunszentmiklós, Penc, Osffyasszonyfa, Koltó;

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Wekerlei Könyvtár
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36/1/282-9634
E-mail: konyvtar@kmo.kispest.hu; wekerlei.konyvtar@gmail.com
Honlap: https://www.kmo.hu/; https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar

Kapcsolódó programok

2023. évi január havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2023. évi január havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2023.02.06.)

Érdekességek az év első napjára; Petőfi Sándorra emlékezve - Petőfi versek a hét minden napjára; „Péntek volt és 13 ...” - egy szerencsés-szerencsétlen nap; A magyar kultúra napja - Szép magyar versek a hét minden napjára; Pécsi pillanatképek - Wekerlei világjárók; Petőfiről - Petőfitől - Versbarátok klubja;

Bővebben
2023. évi március havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2023. évi március havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2023.04.01.)

Nőnapi és tavaszhívogató dallamok; Szép versek a költészet világnapja alkalmából - Versbarátok klubja; Élménymorzsák Finnországból és Lettországból - Wekerlei világjárók - Vetített képes úti élménybeszámoló; Fotós séta a Kolonics György sétányon - Wekerlei világjárók; A költészet világnapja - Rendhagyó irodalmi órák kispesti óvodásoknak és iskolásoknak; Virtuális verselés a költészet világnapja alkalmából; Vidám mesék és kézműveskedés - Péntek esti mesék;

Bővebben

Kapcsolódó cikkek

A magyar nyelv napja - Rendhagyó irodalmi óra :: 2023. 11. 14.

A magyar nyelv napja - Rendhagyó irodalmi óra :: 2023. 11. 14.

A magyar nyelv napja alkalmából rendhagyó irodalmi órára látogattak el a Wesley János Általános Iskola alsós diákjai pedagógus kísérőikkel. Külön öröm volt számunkra, hogy a programon részt vett Gajda Péter polgármester úr és Gábor Ilona, a KMO Művelődési Központ és Könyvtár igazgató asszonya.

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!