2024. évi májusi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2024.06.03.)

2024. évi májusi programok a Wekerlei Könyvtárban

Kisfaludy Sándor életútja képekben
Fűzy-Molnár Zoltán helyszíni és virtuális fotókiállítása

Időpont: 2024.május 1- június 30.
Helyszín: Wekerlei Könyvtár, ill. a könyvtár honlapja és Facebook oldala
Fűzy-Molnár Zoltán online fotókiállítása 2024. május 1- június 30. között online módon tekinthető meg a könyvtár honlapjain és Facebook oldalán.
Fűzy-Molnár Zoltán helyszíni fotókiállítása 2024. május 1- június 30. között a Wekerlei Könyvtárban nézhető meg nyitvatartási időben.
A kiállítás keretében megtekinthető Kisfaludy emlékhelyek helyszínei: Badacsony, Darabonc, Gógánfa, Győr, Kám, Ötvöspuszta, Pápa, Somlóhegy, Somlószőlős, Somlóvásárhely, Sümeg, Tét, Balatonfüred, Doba, Tüskevár, Vönöck;

Versek anyákról és gyermekekről
Versbarátok klubja

Időpont: 2024. május 3. péntek 16.00-18.00
Klubvezető: Juhász Magda
Helyszín: Wekerlei Könyvtár programhelyszíne - 1192 Budapest, Kós Károly tér 15.
Ajánlott korosztály: 18-99 éves korig
Május első vasárnapján az édesanyákat, utolsó vasárnapján pedig a gyermekeket köszöntjük. Az Anyák napja és a Gyermeknap alkalmából magyar költők gyönyörű versei szólalnak meg a Versbarátok tolmácsolásában a klubfoglalkozáson. Várunk minden verskedvelőt a témákhoz kapcsolódó versekkel és saját költeményekkel.
A programon a részvétel díjtalan, előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni személyesen, telefonon, e-mailben, Facebook Messengeren és a honlapunkon lehetséges.

Versek anyák napjára szeretettel
Időpont: 2024. május 4-5. szombat-vasárnap
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 3-99 éves korig
Május első vasárnapján van az év egyik legszebb napja, Anyák napja. Csokorba szedett gyönyörű versekkel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat virtuálisan a Wekerlei Könyvtár honlapján és Facebook oldalán.

A népmesék világa
MeseKör felnőtteknek

Időpont: 2024. május 8. szerda 15.00-17.00
Klubvezető: Koltai Istvánné, Zsuzsa
Helyszín: Wekerlei Könyvtár programhelyszíne - 1192 Budapest, Kós Károly tér 15.
Ajánlott korosztály: 18-99 éves korig
„A mese spirituális felfedező út, és ennélfogva a legéletszerűbb, mivel úgy tárja fel az emberi életet, ahogy lelkünk látja, érzi vagy érleli magában.” Vavyan Fable
Népmesék az életről, a tegnapról, a máról, a holnapról, az emberekről és az emberi kapcsolatokról. Érdekes, tanulságos történetek, mesék rólunk és nekünk.
A programon a részvétel díjtalan, előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni személyesen, telefonon, e-mailben, Facebook Messengeren és a honlapunkon lehetséges.

A madarak és fák napja kispesti gyerekekkel
Időpont: 2024. május 10. péntek 10.00-12.00
Helyszín: Wekerlei Könyvtár programhelyszíne - 1192 Budapest, Kós Károly tér 15.
Ajánlott korosztály: 5-12 éves korig
A Madarak és a fák napján egy rendhagyó mesés-természetismereti órára várjuk a kispesti óvodák és iskolák gyermekcsoportjait pedagógus kísérőikkel.
„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében”, ahogy Hermann Ottó írja. Május 10-e a természet és az élővilág védelmének napja, a természet ünnepe Magyarországon. A madarak és fák napjának célja az, hogy az emberek, gyerekek és felnőttek természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja, a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. Fontos, hogy nemcsak ezen a napon kell gondolnunk a madarakra és a fákra. A Madarak és fák napjának a Föld napja a testvérünnepe, mindkét esemény alkalom a cselekvésre, természeti környezetünk megismerésére és védelmére.
A programon a részvétel díjtalan, előzetes csoportos regisztrációhoz kötött. Regisztrálni személyesen, telefonon vagy e-mailben, lehetséges.

Csodás Malajzia
Wekerlei világjárók

Előadók: Dr. Somogyváriné Dr. Seregi Zsuzsanna és Dr. Somogyvári István
Időpont: 2024. május 10. péntek-17.00-18.00
Helyszín: 1192 Budapest, Kós Károly tér 15.
Ajánlott korosztály: 16-99 éves korig
Az előadók utazásaik során közel 50 országban jártak, ezen az estén Malajziába kalauzolnak el bennünket. A különleges, vetített képes úti élménybeszámoló keretében bepillanthatunk a trópusi éghajlatú Malajziába, ahol a nappali csúcshőmérséklet egész évben általában 30-35 fok között mozog. Az ország fővárosa Kuala Lumpur, büszkesége a híres-nevezetes Petronas ikertorony. A fővároson kívül megismerkedhetünk két UNESCO világörökségi helyszínnel: Melaka kisvárossal, és a Penang szigeti George Townnal is az előadáson. Az előadóknak a malajziai körútjuk végén alkalmuk volt pár napos pihenésre Langkawi szigetén.
A programon a részvétel díjtalan, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni e-mailben, Facebookon, telefonon, személyesen, vagy a könyvtár honlapján lehetséges.

Madarak és fák könyvtáros szemmel
Wekerlei világjárók

Időpont:  2024. május 10-31. péntek-péntek
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig
A madarak és fák napját minden évben május 10-én ünnepeljük. Ez a nap 1902 óta a fáké és a madaraké, a természet és az élővilág ünnepe hazánkban. A nap előzménye a hasznos madarak védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, ami után Chernel István ornitológus ugyanebben az évben megszervezte az első Madarak és fák napját. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és fák napja megszervezését minden iskola számára. Azóta is ez a legszélesebb körben megtartott madárünnep Magyarországon.
Egy virtuális madaras-fás fotókirándulásra invitáljuk az érdeklődőket a könyvtárosok által készített képsorozattal. Tartsanak velünk a madarak és fák csodás világába!

Gyermeknapi mese-buli
Péntek esti mesék

Időpont:  2024. május 24. péntek 17.00-18.00
Helyszín: Wekerlei Könyvtár programhelyszíne - 1192 Budapest, Kós Károly tér 15.
Ajánlott korosztály: 4-12 éves korig
Magyarországon a gyerekek ünnepét 1931-ben rendezték meg először, igaz, akkor még Gyermekhétnek hívták és egy egész héten át tartott. Napjainkban hazánkban május utolsó vasárnapján ünnepeljük a gyermekeket.
A Wekerlei Könyvtárba május 24-én várjuk a kicsiket, szülőket és nagyszülőket egy gyermeknapi mesés estre. A mese után egy hangulatos közös kézműveskedés keretében előkerül a papír, a ceruza, az olló és a ragasztó is az ügyeskezűek örömére.
A programon a részvétel díjtalan, előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni személyesen, telefonon, e-mailben, Facebook Messengeren és a honlapunkon lehetséges.

Wekerlei Könyvtár
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36/1/282-9634
E-mail: konyvtar@kmo.kispest.hu; wekerlei.konyvtar@gmail.com
Honlap: https://www.kmo.hu/; https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar
A Wekerlei Könyvtár a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye.

Kapcsolódó programok

Kapcsolódó cikkek

A madarak és fák napja :: 2024.05.10.

A madarak és fák napja :: 2024.05.10.

A madarak és a fák napja alkalmából a Kispesti Egyesített Óvodák Szivárvány Tagóvodájának, és a Dobó Katica utcai Tarka-barka Tagóvodájának gyermekcsoportjai, valamint a Kós Károly Általános Iskola első osztályos diákjai látogattak el a Wekerlei könyvtárba.

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. június 24-28.
NYITÁS: 2024. július 1.,
hétfő 15.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!