Wekerlei világjárók - Virtuális kirándulás a könyvtárosokkal - A megunhatatlan és felejthetetlen Balaton-felvidék: A Nivegy-völgy

Számos népszerű és ismert hely van a Balaton környékén, melyekért teljesen odavagyunk. Legyen szó akár Tihanyról, Szigligetről, Badacsonyról, mind-mind olyan helyek melyek egyszerűen kihagyhatatlanok. Vannak viszont olyan települések kicsit megbújva, amelyeket csak kevesen vagy szinte egyáltalán nem ismernek!
Ilyen különleges kincse a Káli-medence szomszédságában, Zánka és Nagyvázsony között található Csicsói-medence, melynek apró falvaiba első látásra beleszeretnek a látogatók. A Nivegy-völgynek is nevezett vidék tele van szépséggel, és még a borai is kiválóak.
A legenda szerint a Nivegy-völgy már a magyar honfoglalás idején lakhellyé vált. Buda vitéz telepedett meg az északi oldal lankáin. A települést ma is Óbudavárnak nevezik.
A vitéznek három fia volt, István, Jakab és Antal. Amikor felcseperedtek, apjuk felvitte őket a közeli Halom-hegy tetejére, ahonnan mindhármuknak, egy-egy nyílvesszőt kellett kilőniük. Ahol a nyilak földet értek, a három fiú kialakíthatta saját udvarházát.

Nivegy-völgyi látnivalók :
Balatoncsicsó (1-2. kép) közelében található a XIII. században ároktői templomrom. Ároktő falu is a török idők áldozatának mondható, mint annyi más település a Balaton-felvidéken.

Szentjakabfa mellett pedig a herendi templomrom bújik meg a sűrűben. Herendet – nem összekeverendő a porcelánjáról híres Herenddel- az 1500-as évek törökdúlásának idején elhagyták, ma csak templomának szerény falmaradványai tanúskodnak egykori létezéséről. Közelében tiszta vizű patakocska csörgedezik. (3-4. Kép)

Szentantalfa (5-8. kép) Szent Balázs templomrom: A Szent Balázs templom építése valószínűleg az 1100-as évekre tehető, a következő századok során tovább bővítették. Egykori nagyságára emlékeztetnek a megkapó szépségű romok, melyek minden szeglete csodás fotótéma és látnivaló Szentantalfa közelében. Kihagyhatatlan attrakció a Szent Balázs-hegyi levendulaszüret.

Óbudavár, ahol egy kedves kis mosóházat találhatunk, egy pinceszerű kőépítmény, amelyben sekély víz áll. Hajdanában ide jártak a falubeli asszonyok mosni. Körülötte rendezett pihenőparkot alakítottak ki, melyet Szent Márton tiszteletére nevezték el.

Ha tehetik, kiránduljanak el ide Önök is!

Így lett István – Csicsa – Balatoncsicsó, Jakab Szentjakabfa és Antal Szentantalfa alapítója.Címkék: Balaton-felvidék, Nivegy-völgy, Wekerlei Világjárók, online program