Aktuális kulturális - A könyvtárosok világnapja /április 14./ (archiválva 2020.04.20.)

Aktuális kulturális
A könyvtárosok világnapja - április 14.


A világnap 2011 óta kerül megrendezésre az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége - ALA) és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége - IFLA) kezdeményezésére. A könyvtárosok világnapjának  célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta kulturális értékekre.
Hamvas Béla szavaival élve “A könyvtáros pedig az az ember, akinek a könyv olyan táplálék, szenvedély, sors, szerelem, gyönyör, mámor, kaland és végzet, mint tengerésznek a tenger, a parasztnak a föld, a kertésznek a növény. A tudós a könyvet csak anyagnak veszi: megnézi, olvassa, idézi és félreteszi; a költőnek a könyv csak mű: teremti és elfelejti; a tanítónak csak eszköz: merít belőle és továbbadja; a közönséges embernek csak iparcikk: olvassa és élvezi. Senki nem nyúl úgy a könyvhöz, mint a könyvtáros, oly csendesen és lassan, ahogy az ember csak örök dolgokhoz nyúl: tengerhez, asszonyhoz, földhöz.”
A könyvek jelenleg pihennek, a Wekerlei Könyvtár ajtaja a járványügyi helyzet miatt sajnos zárva van a látogatók előtt, bár a könyvtárosok most is dolgoznak. Készülünk, hogy rendezett, tiszta, új könyv illatú és barátságos, hívgató könyvtárba érkezhessenek nyitásra az Olvasók.
Az ajtónk ugyan csukva, de a szívünk és a könyvtári kiber tér tárva-nyitva vár mindenkit! Különleges online szolgáltatásokkal és programokkal várjuk az érdeklődőket, a kínálatot részletesebben a könyvtár honlapján és Facebook oldalán tekinthetik meg (Link: https://uj.konyvtar.kispest.hu/program/95).

Szolgáltatásainkról röviden kedvcsinálóként:

"Élő kapcsolat a könyvtárossal  - Az online könyvtári tájékoztatás hetente szerdánként 9.00 és 12.00 óra között lehetséges. Ezen időpontban a könyvtáros „élőben” válaszol a feltett kérdésekre, kérésekre Facebook Messengeren, telefonon, e-mailben és a honlap üzenetküldőjén keresztül.
Információk tárháza otthonról -  Hasznos oldalakat gyűjtöttünk össze az irodalomkedvelőknek, olvasni vágyóknak, tanulóknak és szakmai anyagokat keresőknek. A lista folyamatosan aktualizálásra és bővítésre kerül. Link: https://uj.konyvtar.kispest.hu/program/112
Irodalmi léleksimogató - Havonta, a Versbarátok klubjának idejében szép magyar versekkel, novellákkal, szépirodalmi könyvrészletekkel örvendeztetjük meg az Olvasókat.
A szokásos "Péntek esti mesék" idejében havonta online módon tesszünk közzé kedves meséket a kicsik számára, hogy eljuthassanak a mesebeli országok csodálatos palotáiba, a távoli óriások földjére, bátran megküzdhessenek a hétfejű sárkányokkal és barangolhassanak a mesék álomszép világában.
Heti színes -  Néhány érdekesebb online kulturális program bemutatása az adott héten. Interneten megjelenő kulturális események: színház, filmek, koncertek, bábszínház és más előadások - igényes szórakozás a virtuális térben.
Aktuális kulturális -  A "könyves", kulturális és egyéb jeles ünnepekről való megemlékezés.
Olvass online! -  Olvasási kedvcsináló gyerekeknek, kamaszoknak, felnőtteknek a könyvtárosoktól.
A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból -  Országos, budapesti és a 19. kerületi hiteles információk. Link: https://uj.konyvtar.kispest.hu/program/96

Az április 14-ei nap sok másról is nevezetes, alább olvasható néhány érdekes korábbi esemény.
Április 14. az év 104. (szökőévben 105.) napja a Gergely-naptár szerint.
1849 - Debrecenben az országgyűlés határozatot fogad el a függetlenségi nyilatkozat kiadásáról és a Habsburg-ház trónfosztásáról. Ezután Kossuth Lajost kormányzó-elnökké választják.
1921 - Megalakul Gróf Bethlen István kormánya.
1981 - Visszatér az első űrrepülőgép, a Columbia a földre John Young és Robert Cripen űrhajósokkal a fedélzetén.
2002 - Elindul az IWIW közösségi weboldal.
1912 – Első útján jéghegynek ütközik a Titanic utasszállító luxushajó 23:40 perckor, 150 kilométerrel Új-Fundland partjai előtt. Másnap hajnalra elsüllyed, 1517 utas életét veszti.
1886-ban ezen a napon születetett Tóth Árpád költő, műfordító († 1928)
1950. április 14-én született Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar író († 2016)
1759-ben ezen a napon hunyt el Georg Friedrich Händel német származású angol zeneszerző (* 1685)
1792 - Hell Miksa (Maximilian Hell) magyar csillagász, matematikus, fizikus halála (* 1720)
1946 - Horger Antal nyelvész, egyetemi tanár ezen a napon hunyt el (* 1872)
Black Day, Fekete nap - Dél-Koreában a szinglik ünnepe. Azok az egyedülálló emberek, akik nem kaptak ajándékot Bálint-napon és az azt követő White Day során, feketébe öltözve összegyűlnek és fekete színű ételeket esznek.

Amíg ajtónk ideiglenesen zárva van, addig lépjen be a könyvtár honlapjára, Facebook oldalára, és kövesse az Interneten érdekes eseményeinket, új információinkat!

WEKERLEI KÖNYVTÁR

Cím:1192 Budapest, Kós Károly tér 9. (Bejárat a Thököly utca felől.)
Telefon: 06-1-282-9634
Honlap:konyvtar.kispest.hu
E-mail: wekerlei.konyvtar@gmail.com
Facebook: Könyvtár Wekerlei (https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar/)

 


 Címkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, A könyvtárosok világnapja - április 14.

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. június 24-28.
NYITÁS: 2024. július 1.,
hétfő 15.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!