A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal
Időpont: minden héten szerdánként 9.00-12.00 óra között
A kialakult járványügyi helyzetre való tekintetettel a Wekerlei Könyvtár 2020. március 19-től zárva tart.
A kölcsönzött könyvek lejárati határidejét 2020. augusztus 1-ig minden olvasónk számára meghosszabbítottuk. A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolunk fel.
A könyvtárosok folyamatosan, a hét minden napján teljeskörűen válaszolnak az e-mail-ben vagy Facebook Messengeren történő olvasói kérdésekre.
Az online könyvtári tájékoztatás hetente szerdánként 9.00 és 12.00 óra között lehetséges. Ezen időpontban a könyvtáros „élőben” válaszol a feltett kérdésekre, kérésekre Facebook Messengeren, telefonon, e-mailben és a honlap üzenetküldőjén keresztül.
A könyvtár elektronikus kölcsönzési rendszert, a Szikla Integrált Könyvtári Rendszert használja. A könyvtár honlapján keresztül a SZIKLA katalógusra kattintva a könyvtári állományban lévő dokumentumok megtekinthetőek, a könyvek előjegyzésére és hosszabbításra is van lehetőség.
Szerdán délelőttönként online tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők a Szikla adatbázison kívül más, díjmentesen elérhető digitális adatbázisokból is.
„A világmindenség természete az  információ.” /Philip Kindred Dick/

Irodalmi léleksimogató
Időpont: minden hónap második péntekén
Havonta egyszer, a Versbarátok klubjának idejében szép magyar versek, novellák, szépirodalmi könyvrészletek felolvasása, online megosztása a könyvtárosok által.
Minden irodalomkedvelőt szeretettel vár a Wekerlei Könyvtár ezekre az online irodalmi eseményekre!
„Nagy olvasók nélkül nincs nagy irodalom.” /Tőzsér Árpád/

Információk tárháza otthonról
Sok ezer információ érhető el otthonról egy kattintás segítségével az interneten keresztül. Még könnyebb elérni ezeket az információkat, ha tudja az ember, hogy hol keressen, hát még ha a forrásul használható legfontosabb adatbázisok, digitális források előre csokorba vannak szedve.
A Wekerlei Könyvtár egy az oktatáshoz, tanuláshoz, kutatáshoz, munkához és időtöltéshez is jól használható adatbázislistát készített és frissít folyamatosan, így minden érdeklődő számára elérhetővé válik a hatalmas, korlátok nélküli virtuális világ.
 „Csak az összes információ birtokában lehetséges helyes döntést hozni.” /Paulo Coelho/

"Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból
Időpont: minden hónap utolsó péntekén
Online papírszínházas mesesorozat minden hónap utolsó péntekén a "Péntek esti mesék" helyett a kicsik örömére, amíg nem nyit ki újra a könyvtár.
A papírszínházas meséket nemcsak hallják, hanem egyúttal szép képeken látják is a gyerekek, így egy színházi előadás élményét nyújthatja számukra.
Alkalmanként más kedves mesét is hallgathatnak a gyerekek a könyvtárosoktól.
Repüljünk együtt a mesebeli országok csodálatos palotáiba, a távoli óriások földjére, küzdjünk meg közösen a hétfejű sárkányokkal, barangoljunk a mesék álomszép világában!
„A mese (...) olyan, mint a friss levegő: arra is hat, aki nem is akarja.” /Csóka Judit/

Olvass online!
Az online módon is elérhető és az új, könyvtári állományba vett könyvek rövid összefoglalója, érdekfeszítő bemutatása az érdeklődők számára havi 1-2 alkalommal a Facebook oldalunkon és a honlapunkon. Olvasási kedvcsináló gyerekeknek, kamaszoknak, felnőtteknek a könytárosoktól.

Heti színes
Néhány érdekesebb online kulturális program bemutatása az adott héten a könyvtár Facebook oldalán. Interneten megjelenő kulturális események: színház, filmek, koncertek, bábszínház, más előadások - igényes szórakozás a virtuális térben.

Aktuális kulturális
Az aktuális jelentősebb "könyves", kulturális és egyéb jeles ünnepekről való megemlékezés (pl.: húsvét, a magyar költészet napja, stb.).

A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból
Országos, budapesti és a 19. kerületi hiteles információk a koronavírussal, a megbetegedés megelőzésével, a hatósági intézkedésekkel, illetve egyéb hasznos információkkal kapcsolatosan. A lista folyamatos frissítésre kerül a hatékony használhatóság érdekében.
„A túlságosan sok információ maga alá temet minket. Tisztánlátás helyett zavart eredményez.” /Alan Siegel/

„Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény
A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár utcai könyvcsere szekrénye a könyvtár mellett, a 1192 Budapest, Kós Károly tér 9. számú épületnél (Kós Károly tér és Thököly utca sarka) várja a Könyvbarátokat.
A díjmentesen használható könyvszekrény a 2012. év eleje óta működik és nagy népszerűségnek örvend. Ha új olvasnivalóra vágyik, vagy vannak otthon feleslegessé vált kiadványai, vagy ha szeretné olvasmányélményeit mással is megosztani, könyvtárolónkban cserélhet könyveket, folyóiratokat.
Kérjük, csak olyan könyveket tegyenek a könyvszekrénybe, amit Önök is szívesen hazavinnének!
A tárolót a WKK munkatársai mellett önkéntesek gondozzák, a helyi lakosok és arra járók vigyázzák, óvják. Köszönjük a gondoskodást az olvasás szeretetének jegyében! A tároló nyitvatartása folyamatos.
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény a tavaszi megújulás után várja az Olvasókat.

WEKERLEI KÖNYVTÁR
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9. (Bejárat a Thököly utca felől.)
Telefon: 06-1-282-9634
Honlap: konyvtar.kispest.hu
E-mail: wekerlei.konyvtar@gmail.com
Facebook: Könyvtár Wekerlei (https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar/)Címkék: Wekerlei Könyvtár, „Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Kapcsolódó programok

Anyák napja

Anyák napja (archiválva 2020.05.11.)

Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. 2020. 05. 03.

Bővebben
Húsvét

Húsvét (archiválva 2020.04.13.)

Kellemes és egészséges húsvéti ünnepeket kívánunk Mindenkinek!

Bővebben
A Föld napja - április 22.

A Föld napja - április 22. (archiválva 2020.04.28.)

Az élővilág változatosságának megőrzésére figyelmeztet a 30. magyar és az 50. világméretű Föld napja. - Aktuális kulturális. 2020. 04. 22.

Bővebben
Aktuális kulturális - Az ápolók nemzetközi napja

Aktuális kulturális - Az ápolók nemzetközi napja (archiválva 2020.05.24.)

"Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt." /Florence Nightingale/

Bővebben
Olvass online! - A legnagyobb fehér indián 80 éves

Olvass online! - A legnagyobb fehér indián 80 éves (archiválva 2020.10.01.)

Gojko Mitić, az 1940. június 13-án született szerb származású színész és rendező az NDK-ban készült indiánfilmekből vált ismertté. 1992 óta a Bad Segebergben rendezett Karl May-fesztiválokon Winnetou-t alakítja minden évben.

Bővebben
Aktuális kulturális - Véradók világnapja

Aktuális kulturális - Véradók világnapja (archiválva 2020.10.01.)

2004 óta minden évben június 14-én ünnepeljük a véradók világnapját. Ezen a napon született Karl Landsteiner orvos, fiziológus, immunológus, aki felfedezte az AB0-vércsoportot, amiért orvosi Nobel-díjat kapott.

Bővebben
HÉTFŐTŐL MINDENKIT VÁR A WEKERLEI KÖNYVTÁR!

HÉTFŐTŐL MINDENKIT VÁR A WEKERLEI KÖNYVTÁR! (archiválva 2020.10.01.)

„A mennyország olyan hely lehet, ahol a hét hét napján, a nap huszonnégy órájában nyitva áll a könyvtár.” /Alan Bradley/ Ha nem is napi 24 órában, de a megadott nyitvatartás szerint 2020. 06. 22-től, hétfőtől újra tárt ajtóval vár minden kedves Olvasót a könyvtár!

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!