Aktuális kulturális - A magyar labdarúgó-válogatott májusi nagy napja 1954-ben (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 05. 23., szombat 00:01 - 23:59

Aktuális kulturális
A magyar labdarúgó-válogatott májusi nagy napja 1954-ben

2020. 05. 23., szombat


Találós kérdés - mi lehet az?
Adott egy szép zöld, füves játszótér, 22 férfi (vagy akár 22 nő), akik nem mindig kedvelik egymást, ezért inkább két csapatban futkároznak. Folyamatosan egy gömbölyded labdát kergetnek, amit néha két hálós tartóba rugdosnak, ilyekor örömittasan kurjongatnak, közben pedig sárga vagy piros lapokat dobálgat egy férfi, de ezt mindenki zokon veszi tőle.
Igen, ez a labdarúgás, angolul „football”, magyarosítva „futball”, a köznyelvben „foci”, a világ legnépszerűbb labdajátéka.
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) felmérése szerint a futballt a világ több mint 200 országában 240 milliónál többen játsszák rendszeresen, és nézők milliói követik kedvenc csapatuk játékát a televízióban vagy a stadionokban.
A magyarok számára két mérkőzés biztosan emlékezetes marad, még akkor is, ha nem láttuk, és akkor is, ha nők vagyunk (pedig az utóbbi sokszor kizáró tényező lehet).
1953. november 25-én a magyar labdarúgó-válogatott legendás győzelmet aratott az angol labdarúgó csapat ellen a londoni Wembley Stadionban. Az eredmény 6:3 lett, a magyar csapat javára. Ezen a napon sikerült a magyaroknak legyőzniük az akkor már 90 éve verhetetlen angol csapatot. A meccs után Billy Wright, az angol csapat kapitánya azt nyilatkozta, hogy „...a magyaroktól nem volt szégyen kikapni. Megvallom el sem tudtam képzelni azt, hogy ilyen jó lehessen a magyar együttes...”
A visszavágót 1954. május 23-án Budapesten szervezték, hatalmas érdeklődést kapott a mérkőzés. Az angolok biztosak voltak abban, hogy ők győznek, de nem így lett. A magyar csapat lehengerlő győzelmet aratott, 7:1 lett az eredmény. Ahogy akkoriban mondták: „Az angolok egy hétre jöttek, és 7:1-re mentek.”
Az "Aranycsapat" tagjai voltak: Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Puskás Ferenc, Lantos Mihály, Bozsik József, Lóránt Gyula, Zakariás József, Tóth József, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor. és Czibor Zoltán. Az edző Sebes Gusztáv volt.
Budapesten, a Népstadionban 92.000 ezer focirajongó szurkolt a mérkőzésen.
A saját készítésű fotón Puskás Ferenc (1927.04.01.-2006.11.17.), a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó, több klubcsapat és válogatott edzője, posztumusz dandártábornok látható. Az "Aranycsapat” kapitánya, közismert nevén Puskás Öcsi, a FIFA-listán a világ egyik legjobbjai között szerepel.

A budapesti mérkőzés hosszú összefoglalója megtekinthető a Nemzeti Sport oldalán.
Link:
http://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/rivalisunk-waterlooja-a-mieink-csodaszep-gyozelme-a-stadionban-2502795

Néhány focis idézet mára:

„Kis pénz, kis futball, nagy pénz, nagy futball.” /Puskás Ferenc/

„A játékosok még véletlenül se higgyék azt, hogy ők tisztelik meg a közönséget, hanem éppen fordítva. A játékos érezze magát megtisztelve, hogy egy nemzet színeit képviselheti a nagyvilágban. Ez egy íratlan törvénye a közösség képviseletének, és ez nemcsak a sportra, hanem a világon minden másra igaz.” /Grosics Gyula/

„Az Aranylabda az egyedüli labda, amit egyetlen védő sem tud elvenni tőlem.” /Albert Flórián/

„A foci nem egyéni sport, jó csapatban jól érzi magát az ember, rossz csapatban rosszul. Ezzel együtt egyszer jó csapatban focizva is föl kell ismerni, hogy elég.” /Gera Zoltán/

„A futballban nincs előírva, hogy mindig a jobb csapat nyerjen.” /Buzánszky Jenő/

„Bárki is találta fel a focit, istenként kellene imádnunk.” /Hugo Sánchez/

„A rádiót figyelve lestük
Puskást, ahogy lefut cselezve,
Bead, s aztán... haj, balszerencse!
Kocsis fejese kapufára
Csattan... de jő Bozsik, s bevágja!
S Hidegkúti talál megint utat
A kapu előtt, s benn a féltucat!”
/Zelk Zoltán/

„Az ok, hogy miért nem fociznak a nők, az, hogy tizenegy nő nem hajlandó ugyanolyan ruhát egyszerre felvenni.” /Phyllis Diller/

„Futballista voltam, de úgy beszélhetek az életemről, mint egy szerelmi történetről. De ki mondhatná azt, hogy ez nem egy love story?” /Puskás Ferenc/

„A futballban a "ha" nem játszik.” /Puskás Ferenc/

„A foci az, hogy 22 ember kerget egy labdát, és végül a németek nyernek.” /Végtelen szerelem (sorozat) c. filmből/

„A futballban a lehetetlen nem létezik.” /Cristiano Ronaldo/

„A gól olyan, mint a ketchup. Erőltetni kell, és egyszer csak megindul.” /Cristiano Ronaldo/Címkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, futball, Aranycsapat, Puskás Öcsi

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!