Olvass online! - Charles Dickens 150 éve hunyt el (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 06. 09., kedd 00:01 - 23:59

Olvass online!
Charles Dickens 150 éve hunyt el

2020. 06. 09.

Charles John Huffam Dickens  (1812. február 7. - 1870. június 9.) angol író, a viktoriánus kor egyik legnagyobb írója és az angol nyelv kiváló művelője volt.
Dickens 25 éves korában jelent meg az első regénye, a Pickwick Klub, amivel szinte azonnal sikert ért el. A könyv története úgy kezdődött, hogy az egyik kiadónak volt néhány megrendelt rajza egy regényhez, aminek az írója hirtelen meghalt, Dickens kapta feladatul a rajzokhoz illő regény elkészítését. Így született meg a Pickwick Klub című műve, amit Boz írói álnéven jelentetett meg.
Dickens 15 regényt, több száz novellát és cikket írt, közben 20 éven keresztül egy hetilapot szerkesztett, előadássorozatokat és felolvasásokat tartott.
Fiatalkori beteljesületlen nagy szerelme után a későbbi feleségétől 10 gyermeke született, viszont 46 éves korában a házassága mellett újra rátalált egy másik szerelem.
Halálosan beleszeretett egy 18 éves színésznőbe, aki miatt a családját is elhagyta, elválni akkoriban nem volt megengedhető. Ez a szerelem kitartott az író élete végéig. A pár egyetlen gyermeke csecsemő korában elhalálozott.
Dickens egyik legnépszerűbb műve a Karácsonyi ének című kisregénye volt, ami 1843 decemberében jelent meg. A könyv témája a karácsony és a szeretet fontosságára irányította a figyelmet, a karácsony megünneplésének népszerűségét növelte.

Néhány idézet Dickenstől:

„Egy szó, egy tekintet, egy mosoly, - oly semmiségek, hogy szinte fel sem mérhetők, számba sem vehetők. És mégis mennyire fontos mindez, a kellő pillanatban többet ér, mintha egész vagyonát osztaná ki közöttünk!”

„Minden ember úgy van megalkotva, hogy a legmélységesebb titok és talány legyen a többiek számára.”

„Senki sem haszontalan ezen a világon (...), aki enyhíti valaki más terhét.”

„Rendszerint éppen az, aki bajban van, látja legkevésbé világosan saját helyzetét. A kívülálló mindig bölcsebb.”

„Azoknak a dolgoknak az árnyait, amik megtörténhettek volna, szét lehet kergetni.”

„Tegyen boldoggá az az élet, amit magad választottál!”

„Ha barát kell, a legjobb leszek. Ha magányra vágysz, én a csönd leszek. És ember leszek, mert emberre vágysz: ki szeret, ki elfogad, s kit igaznak látsz.”

„Semmiféle megbánás nem teheti jóvá az elmulasztott lehetőségeket.”

„Tégy minden jót, amire képes vagy, és tedd olyan csendben, ahogyan csak lehetséges!”

A Magyar Elektronikus Könyvtár /MEK/ jóvoltából Dickens több műve, többek között „A Pickwick Klub”, a „Karácsonyi ének”, a „Twist Olivér” és a „Copperfield Dávid” is olvasható online, díjmentesen.

Charles Dickens művei - Magyar Elektronikus Könyvtár /MEK/

Charles Dickens: Copperfield Dávid
http://mek.niif.hu/10600/10693/index.phtml

Charles Dickens: Twist Olivér
http://mek.niif.hu/00300/00368/index.phtml

Charles Dickens: A Pickwick Klub
http://mek.niif.hu/02400/02479/index.phtml

Charles Dickens: Karácsonyi ének
http://mek.niif.hu/00300/00366/index.phtmlCímkék: Wekerlei Könyvtár, Olvass online!, Charles Dickens 150 éve hunyt el

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben