Aktuális kulturális - A KÖNYV ÉS A SZERZŐI JOGOK NAPJA (archiválva 2020.05.24.)

A KÖNYV ÉS A SZERZŐI JOGOK NAPJA
2020. 04. 23.


Az UNESCO katalán javaslatra 1995-ben a könyv és a szerzői jogok napjának nyilvánította április 23-át.
William Shakespeare (1564.04.26.-1616.04. 23.) angol drámaíró, költő, színész és Miguel de Cervantes (1547.09. 29.-1616.04.23.) spanyol regényíró, drámaíró, költő, Don Quijote figurájának megalkotója is április 23-án hunyt el.
A katalánok számára ez a nap a védőszentjük, Sárkányölő Szent György ünnepe, aki a IV. században az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta. Barcelonában ez a nap a XIII. század óta a "szerelmesek ünnepe" is. A György-legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és legyőzi a gonoszt.
A világnap meghirdetésével az UNESCO az olvasás fontosságára, szükségességére, az abban rejlő örömökre kívánta felhívni a figyelmet. A könyvek és az olvasás meghatározó szerepet játszik az emberek, gyerekek és felnőttek társadalmi, kulturális fejlődésében. Az olvasás tanít, gazdagít, önfejlesztő, örömet okoz, szórakoztat, elbűvöl, erőt ad, megnyugtat, megváltoztatja az agy szerkezetét, kikapcsol, segíti a koncentrációt, fejleszti az empatikus készséget, harmonikusabbá teszi a személyes kapcsolatokat, csökkenti a stresszt, fejleszti a memóriát és az analitikus gondolkozást, növeli az érzelmi intelligenciát, javítja az íráskészséget és még sok más pozitív előnnyel jár a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt.

Az ismert emberek közül többen szeretik a könyveket és olvasnak sokat.
Warren Buffettet szerint a siker kulcsa az, hogy olvassunk naponta 500 oldalt, a tudás megszerzése így működhet. Buffett hétköznapjainak nagy részében, kb. 80 %-ban ma is sokat olvas.
Elon Musk is megszállott könyvmoly. Korábban megkérdezték tőle, hogy hol tanult meg rakétákat építeni, Musk azt válaszolta, hogy „Könyvekből!”. A teljes Encyclopedia Britannicát kiolvasta már 9 éves korára.
Bill Gates édesapja elmondása alapján a fiának gyerekkorában meg kellett tiltani, hogy az étkezőasztalnál is olvasson, mert mindig és mindenhol olvasott.
A Facebook tulajdonosa, Mark Zuckerberg szintén sokat olvas, 2015-ben nyilvánossá tette az évi fogadalmát, miszerint kéthetente ki fog olvasni egy könyvet.
Jeff Bezos , amerikai üzleti mágnás, elemző és befektető, az amazon.com alapítója azt mondta egyszer, hogy ő a regényekből tudja a legtöbbet tanulni.

Ahogy Cicero mondja: „Egy szoba könyvek nélkül olyan, mint egy test lélek nélkül.”
„Könyvek nélkül képtelen lennék életben maradni.” Thomas Jefferson szerint.
„Több kincs van könyvekben, mint a Kincses Sziget kincsesládájában.”, ez Walt Disney véleménye
„Aki olvasni szeret, az unalom óráit, amelyek elkerülhetetlenek életünkben, gyönyörűséges órákra cseréli fel.”, ahogy Montesquieu írja.
„A legtöbb ember számára az olvasás nem épülés, hanem ópium.”, Kopátsy Sándor mondását több irodalomkedvelő érzi magára nézve igaznak.
"A kedvenc könyveimet újra és újra elolvastam, néha csukott szemmel beszívtam ismerős illatukat. Elég volt ez az illat, a könyvek lapjainak érintése, hogy boldognak érezzem magam.", így ír a könyvekről Murakami Haruki.

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintetettel a Wekerlei Könyvtár ajtaja ugyan zárva, bár a könyvtárosok most is dolgoznak. azért hogy nyitásra a könyvtár tiszta, rendezett, bódítóan új könyv illatú legyen. Pakolunk, polcokat törölgetünk, rendezkedünk, selejtezünk, mint egy rendes háziasszony a vendégsereg megérkezése előtt, így várjuk vissza Olvasóinkat a könyvek tárházába. Emellett új online szolgáltatásokkal próbálunk kedveskedni az érdeklődőknek, amikről részletesebben a honlapunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhatnak.

Ízelítőként szolgáltatásaink beszédes címei:
- „Élő kapcsolat a könyvtárossal” minden szerda délelőtt
- „Irodalmi léleksimogató” versekkel és szépirodalommal
- „Információk tárháza otthonról” csak egy kattintással
- "Péntek esti mesék a Wekerlei Könyvtárból” kicsiknek és nagyobbaknak
- „Olvass online!” izgalmas könyvek díjmentesen
- „Heti színes” filmekkel, színházi előadásokkal és más online kulturális programokkal
- „Aktuális kulturális” könyves és egyéb jeles ünnepekről való megemlékezéssel
- „A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból”
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény a tavaszi megújulás után várja az Olvasókat.
Amíg ajtónk ideiglenesen zárva van, addig lépjen be a könyvtár honlapjára, Facebook oldalára, és kövesse az Interneten érdekes eseményeinket, új információinkat!

WEKERLEI KÖNYVTÁR
Cím:1192 Budapest, Kós Károly tér 9. (Bejárat a Thököly utca felől.)
Telefon: 06-1-282-9634
Honlap:konyvtar.kispest.hu
E-mail: wekerlei.konyvtar@gmail.com
Facebook:Könyvtár Wekerlei (https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar/)Címkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, A könyv és a szerzői jogok napja

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. június 24-28.
NYITÁS: 2024. július 1.,
hétfő 15.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!