Aktuális kulturális - A kis VUK is szépkorú, 80 éves lett (archiválva 2020.05.24.)

Aktuális kulturális
A kis VUK is szépkorú, 80 éves lett
Fekete István: Vuk


A Vuk először 1940-ben jelent meg a Fekete István „Csí” című gyűjteményes kötet egyik írásaként. Önálló kötetben először 1965-ben adták ki.
A kis Vuk az író állattörténetei közül talán az egyik legismertebb alak. A mese főszereplője a kicsiny róka, Vuk, akivel együtt izgultunk, sírtunk és nevettünk a kalandozásai során, akár olvastuk, hallgattuk vagy néztük a történetet.
Az eredeti regényhez az író fia, ifjabb Fekete István írt folytatást „Vuk és a Simabőrűek” és a „Vuk újra otthon” címmel.
1980-ban a Magyar Rádió által készült egy rádiójáték azonos címmel. 1982-ben egy hanglemez is megjelent a Hungaroton gondozásában. A Móra Ferenc Könyvkiadó 2006-ban hangoskönyvet készített a regényből.
Dargay Attila 1972-ben képregényben is megrajzolta a Vukot, majd 1981-ben egy „egész estés” rajzfilmet készített a regény és a képregény alapján, ami az egyik legismertebb magyar „rajzfilm-klasszikus” lett. Négyrészes sorozatként indult, majd ebből készült egy teljes játékfilm. A rajzfilm folytatása, a Kis Vuk című 3D-s számítógépes animációs film 2008-ban készült el. 2017-ben a rajzfilmet digitális változatban felújították fel.

„Fürge róka lábak, surranó kis árnyak, hipp-hopp, jön Vuk!” - még ma is sokunk fülében cseng ismertként ez a kedves dal.
(Szövegíró: Szenes Iván; Zeneszerző: Wolf Péter)Címkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális

Kapcsolódó programok

Anyák napja

Anyák napja (archiválva 2020.05.11.)

Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat. 2020. 05. 03.

Bővebben
A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!