Olvass online! - Münchhausen báró 300 évvel ezelőtt született (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 05. 11., hétfő 00:01 - 23:59

Olvass online!
Münchhausen báró 300 évvel ezelőtt született

2020. 05. 11.


Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró 1720. május 11-én született, a német katonatisztnek a neve a nagyotmondással és a lódítással forrott össze. Alsó-szászországi nemesi családból származott, tizennyolc évesen Moszkvába került, később a törökök és a svédek elleni háborúkban kapitányi rangig emelkedett, végül hazatért hannoveri birtokára.
Tehetséges elbeszélőként vadász- és katonatársait képtelen történetekkel szórakoztatta, mesélt a valóságos vagy a fantázia szülte kalandjairól.
A kalandok megjelentetésének is kalandos története volt, először név nélkül jelent meg 1781-ben 17 hihetetlen kaland, 4 évvel később titokban egy volt könyvtáros jelentette meg. Később „Münchausen báró csodálatos utazásai és kalandjai” címmel egy könyv látott napvilágot, amit Gottfried August Bürger dolgozott át és 13 történettel bővítette a gyűjteményt. A könyv Münchhausen legendás történeteit tartalmazta, például azt a különös esetet is, amikor a mocsárba esett báró parókája copfjánál fogva húzza ki saját magát az ingoványból.
A sok különös történetnek több mint száz feldolgozása és kiadása született már, megfilmesítették és rajzfilm is készült a lódítások nyomán.
Münchhausen még életében megkapta a “lódítós báró” nevet, bár nem örült ennek.
A báró neve a pszichiátriai kórképek között is ismert. A Münchhausen-szindróma egy pszichiátriai betegség, a színlelt zavarok szélsőséges változata. A beteg változatos testi tüneteket színlel, kitalált betegségeket produkál, hogy a figyelmet felhívja önmagára.

A Magyar Elektronikus Könyvtár jóvoltából online olvashatóak a báró érdekfeszítő kalandjai.

MÜNCHHAUSEN BÁRÓ CSODÁLATOS TENGERI ÉS SZÁRAZFÖLDI UTAZÁSAI, CSATÁI ÉS HŐSTETTEI, AHOGYAN AZOKAT BARÁTI KÖRBEN POHARAZGATÁS KÖZBEN ELMESÉLTE - MÜNCHHAUSEN VIDÁM KALANDJAI
Feldolgozta G. A. Bürger nyomán Elena Chmelová; Fordította Tordon Ákos
MEK: https://mek.oszk.hu/00300/00342/00342.htmCímkék: Wekerlei Könyvtár, Olvass online!, Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben
Aktuális kulturális - Az ápolók nemzetközi napja

Aktuális kulturális - Az ápolók nemzetközi napja (archiválva 2020.05.24.)

"Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt." /Florence Nightingale/

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!