Olvass online! - Orbán Ottóra emlékezve (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 05. 26., kedd 00:01 - 23:59

Olvass online!
Orbán Ottóra emlékezve

2020. 05. 26., kedd


Orbán Ottó, született Szauer Ottó (1936. május 20. - 2002. május 26.) magyar költő, esszéíró, műfordító, egyetemi vendégoktató; a Magyar PEN Club alelnöke, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.
Már egészen fiatalon kezdett verseket írni, első kötete 1960-ban, 24 éves korában jelent meg. Az ebben a korszakban született verseire jellemző volt az erős érzelmi telítettség, elsősorban a háborús élményekből táplálkozott.
Az 1970-es évek vége felé költészetében egyre nagyobb teret kapott az irónia használata. Verseiben a hagyományos, a modern és a posztmodern elemek is megtalálhatóak voltak.
Műfordítóként is sokat dolgozott, főleg az angol-amerikai és a spanyol nyelvű költészet területéről, de az ókortól napjainkig a legkülönfélébb nyelvekből fordított.

„Az ember többet elvisel
annál, amennyit képzel.
Túlélem. Megyek fényes, sima arccal:
szárnyas sorsom verdes suhanni készen.” /Orbán Ottó/

„A vers az emberi elme hibátlan működése; a szikrázó fölismerés, hogy a részletek milyen jól összeillenek ott, hol a haláltábor túlterhelt parancsnoka pihenésképpen rózsát metsz; más szóval a jó meg a rossz fogaskerekekként kapcsolódnak össze, és a mérték mindig mi magunk vagyunk, akik hol meghunyászkodást, hol lázadást töltünk a történelmet mozgató motorba.” /Orbán Ottó/

„Nincs nevetés könny nélkül.” /Orbán Ottó/

Orbán Ottó élete és művei a Digitális Irodalmi Akadémia /DIA/ adatbázisában olvashatóak online és díjmentesen.
DIA: https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/orban-otto#

Fotó: Csigó László fotóművész - Szép versek antológia-sorozat
Orbán Ottó fényképe a „Szép Versek” című antológiában; Kötet címe: Szép versek 1987; Kötet megjelenési éve: 1988; A kép köteten belüli sorszáma: 37;Címkék: Wekerlei Könyvtát, Olvass online!, Orbán Ottóra emlékezve

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!