Aktuális kulturális - Finom ételek, italok napjai májusban (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 05. 28., csütörtök 00:01 - 23:59

Aktuális kulturális
Finom ételek, italok napjai májusban

2020. 05. 28.


Sokan szeretünk finomságokat enni és inni. A májusi hónapban több, ételekhez kapcsolódó világnap is van, amikről érdemes megemlékezni, no és persze kóstolgatni!
Ebben a hónapban van a fagyi, a hamburger, a tej, a limonádé és a bor napja.
Egy kis jeges finomság, a fagyi minden mennyiségben a nyár kedvenc édessége, hűsítóje.
Ahogy mondani szokták, a tej élet, erő és egészség. Egy másik mondás szerint, egy pohár tej, tiszta fej.
Ritkán, vagy otthon, egészségesen elkészítve egy hamburger is beleférhet, utána citromos limonádéval vagy egy pohár bársonyos vörösborral leöblítve.
Az evés létszükséglet. Az emberiség történelmében hagyományosan a vadászat, halászat, a gyűjtögető életmód és a földművelés volt az élelemszerzés általános módja. A mai modern korban inkább éttermeket, cukrászdákat, borozókat vadászunk, vagy otthon készítünk ízletes fogásokat.
„Az ember nem gondolkodhat, nem szerethet, nem alhat jól, ha nem evett jól.”, ahogy Virginia Woolf írja.
Az is fontos, hogy miből készítjük az ételeinket. „Jó minőségű alapanyagból könnyű rosszat főzni, de rosszból sohasem lehet jót.”, ez a nagy igazság Gundel Károlytól származik.
A másik nagy igazság az, hogy „Az  étel jellemzően nem csupán a testet szolgálja. Jelentős hatással van szellemünkre is. Az igazi  étel mind a testnek, mind a szellemnek alkotója.”, ahogy Shunmyo Masuno megfogalmazta.
Ha egy jót eszünk, főleg ha sokat, akkor elpilledünk, viszont egy pohár alkoholos italtól megoldódik az ember nyelve. Macrobius szerint „Az  étel hallgataggá, az ital fecsegővé szokta tenni az embereket.”
Ezt figyelembe véve, a „Ne csak együnk, igyunk is!” mondás mindkét irányban igaz lehet. Ha iszunk, együnk is, így nem leszünk hallgatok és fecsegők sem, a környezetünkben lévők örömére.

Ételek napjai májusban:
május 8. - fagyi napja
május 25. - bor világnapja
május 28. - hamburger világnapja
május első vasárnapja - limonádé napja
május utolsó keddje - nemzetközi tejnap

„Az egyszerű dolgok tesznek igazán boldoggá: a szeretet (...), az étel. Minden más - hatalom, befolyás, erő - csak arra jók, hogy elnyomják a valóban fontos dolgokat. Ameddig van mit enned és van hol aludnod, amíg megvannak az alapok, addig a boldogságot már nem olyan nehéz megtalálni.” /Meryl Streep/Címkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, Finom ételek, italok napjai májusban

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!