Aktuális kulturális - Korányi Frigyes emlékére (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 05. 19., kedd 00:01 - 23:59

Aktuális kulturális
Korányi Frigyes 1913-ban ezen a napon hunyt el

2020. 05. 19.


Báró tolcsvai Korányi Frigyes (1828.12.10.-1913.05.19.) belgyógyász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja és a magyar orvostudomány egyik megalapítója volt.
Főleg a mellkasi betegségekkel foglalkozott, az elsők között vizsgálta a relatív szívbillentyű zavarokat, rámutatott az adott betegséggel összefüggésbe hozható társadalmi hátterekre. Kezdeményezésére indult el az aktív megelőző és gyógyító küzdelem a tuberkulózis (tbc) ellen. Aktívan részt vett a tüdővizsgálói rendelőhálózat (tüdőszűrő állomások) kiépítésében és elterjesztésében. Az Erzsébet királyné Tüdőszanatórium a saját tervei alapján, az általa gyűjtött adományokból épült fel 1905-ben. Akkor 116 tüdőbeteget ápolhattak itt, ma az utódintézmény, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet 548 ággyal működik.
Korányi hosszú ideig volt elnöke az Országos Közegészségi Tanácsnak és tagja az Igazságügyi Orvosi Tanácsnak. Fontosnak tartotta a folyamatos kórházfejlesztéseket, a legújabb eljárások, eredmények alkalmazását, szorgalmazta a gyógyfürdők fejlesztését és integrálását a gyógyászatba.
Nevét több közintézmény is viseli, többek között a mai Korányi Kórház (hivatalos nevén Országos Korányi Pulmonológiai Intézet) is.
Az Orvos-Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete az ő emlékezetére alapította meg 1955-ben a Korányi Frigyes-emlékérmet, amit évenként osztanak ki a tbc elleni küzdelem terén kimagasló eredményt elért orvosok számra.Címkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, Korányi Frigyes

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben