Bálint-napi hiedelmek

Alkalmak:
2021. 02. 14., vasárnap 00:01 - 23:59

Bálint-napi hiedelmek

Bálint-napon a néphit szerint a várható termésre jósoltak és időjósló megfigyelés is kapcsolódik ehhez a naphoz.
Ez a nap a tavasz közeledtét is jelenti, ideje beszerezni a vetőmagot. Hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek a gazdák. Facsemetét is szívesen ültettek. A néphit szerint ezen a napon gyümölcsfát is ültettek, amely gyorsabban megkapaszkodott, hamarabb rügyezett, gazdag termést hozott. A gyümölcsöskertekben kezdetét veszi a fák metszése is.
Balmazújvárosban és Debrecenben úgy tartják, hogy e napon választanak párt a verebek. Sok helyütt magokat is szórnak nekik, hogy segítsék örömüket. Ha csiripelésük messzire hallatszik, jó idő lesz.
A rábaközi Szil faluban Bálintot a verebek védőszentjének tartják, mert már nekik is kezd kedvezni az időjárás.
A régi Borsod vármegyei hangonyiak szerint, ha a vadgalambok ezen a napon visszatérnek, az a közelgő tavaszt jelzi.
Muravidéken a fákra perecet, aprósüteményeket aggattak, és a gyerekek együtt lakodalmaztak, ujjongtak a madarakkal. Bálint napján jó tyúkot ültetni, mert akkor a háznak szerencséje lesz az aprójószágban.
A Rábaközben napkelte előtt a szőlőtermesztők megkerülik a szőlőt, megmetszik négy sarkán a tőkéket, hogy a tolvajoktól és a madaraktól megvédjék. Máshol a gazda ugyanezzel a céllal körüljárja háza táját.
Bácsfeketehegyen a hideg időnek a jele, ha ezen a napon megszólal a pacsirta, s azt mondja: “csücsülj be”, akkor még hidegre kell számítani.
Topolyán a szeles időt nem szeretik a háziasszonyok, mert ez azt jelenti, nem lesz tojás egész évben. A férfiak meg az esőtől félnek, mert a hagyomány szerint akkor kukoricán kívül másból nem lesz jó termés.
A Csongrád megyei  Mindszenten akár van, akár nincs hó ezen a napon, csíkot söprenek, vagyis utat vágnak az udvar olyan részén, ahová nem fér oda az aprójószág, de az ég madarai igen. Ide mindenféle gabonaszemet, aszaltgyümölcsöt szórnak számukra.
Cserszegtomaj gazdái Bálint-napkor napkelte előtt megkerülik a birtokukat, hogy a tolvajokat és a madarakat távol tartsák a szőlőtől.
Balatongyörökön hasonló szándékkal megmetszik a szőlő négy sarkán a tőkéket.

Európa-szerte hitték, hogy a madarak e napon párosodnak. Ez a hiedelem ahhoz kapcsolódik, hogy a madarak érkezése a várva várt tavasz közelségét jelzi.

Kapcsolódó galériák:Címkék: népi időjóslás, hiedelmek, szokások, termés, verebek, Wekerlei Könyvtár, Valentin nap, Bálint nap

Kapcsolódó programok

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS

A Wekerlei Könyvtár 2020. november 11-től ideiglenesen ZÁRVA tart. A kölcsönzött könyvek lejárati határidejét az újranyitásig minden Olvasónk számára meghosszabbítottuk. A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolunk fel.

Bővebben
Mit ünneplünk Bálint napján?

Mit ünneplünk Bálint napján?

Hogy Bálintot vagy Valentint ünneplünk, teljesen mindegy, a két ünnep ugyanaz: Bálint ugyanis a Valentin név magyar megfelelője. Csupán arról van szó, hogy nyugati hatásra a Valentin-nap (Valentine’s Day) elnevezés vált divatosabbá.

Bővebben

ÁTMENETI ZÁRVATARTÁS

Kedves Olvasóink!

A koronavírus-járvány második hulláma miatt,
a Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete alapján újabb intézkedésig a
Wekerlei Könyvtár 2020. november 11-től IDEIGLENESEN ZÁRVA TART!
A kölcsönzött könyvek lejárati határidejét az átmeneti zárvatartás végéig
minden Olvasónk számára meghosszabbítjuk.

A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolunk fel.
Amíg ajtónk ideiglenesen zárva van, addig lépjenek be a könyvtár honlapjára, Facebook oldalára,
és kövessék az Interneten érdekes eseményeinket, "könyves" bejegyzéseinket!
Az aktuális információkról, változásokról a honlapunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhatnak!
Jó egészséget kívánunk Mindenkinek!