2021. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2021.04.30.)

2021. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Farsangi mesék - online program

Itt a farsang, áll a bál …
Időpont: 2021. 02. 05., péntek
A farsangi időszak vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Ez az ünnepi időszak élvezetes kicsiknek és nagyoknak, jelmezes felvonulásokon, táncmulatságokon vehetünk részt, finom farsangi fánkot ehetünk és bolondozhatunk.
A farsangi téltemetés-tavaszvárás jegyében vidám, farsangoló meséket, mondókákat hallgathatnak meg a gyerekek a könyvtárosok előadásában az otthoni képernyők előtt.

Wekerlei világjárók - online program
Egy romantikus online séta Bálint napra

Időpont: 2021. 02. 12., péntek
Hamarosan itt a Valentin nap, a vasárnap a szerelmeseké. Mi lehetne szebb ajándék, mint a rózsa, ami kifejezi párunk iránti gyengéd érzelmeinket. Gül Baba virtuális rózsái illatosak, színpompásak és mesések.
Gül Baba, a Rózsák atyja, bektási dervis, muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. A város elfoglalásának ünnepén, a dzsámivá átalakított Nagyboldogasszony templomban tartott hálaadó istentiszteleten halt meg a legenda szerint 1541-ben. A temetésén I. Szulejmán szultán is részt vett, beállt a koporsóvivők közé, és Gül Babát Buda védőszentjévé nyilvánította. A Gül Baba sírja fölé emelt türbét az 1500-as évek közepén a 3. budai pasa építtette. 2016-ban az épület és a kert felújításra került.
A kiállítóhelyre ellátogathatunk személyesen, vagy megnézhetjük a terület szépségeit párunkkal az otthoni kanapéról is, egy pohár finom bort kortyolgatva, 3D-s panorámás virtuális kirándulás keretében, így a romantikus est biztosított.
A könyvtár honlapján és Facebook oldalán érdekességeket olvashatnak a helyről és megtekinthetik a könyvtárosok által készített „rózsás” fotókat.
Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

Bálint napi babonák és érdekességek
Online program

Időpont: 2021. 02. 14., vasárnap
„A Valentin-nap (...) arról szól, hogy különlegesnek érezzük magunkat. (...) Szerintem minden lány megérdemli, hogy néha különlegesnek érezze magát.”, így gondol Kody Keplinger, fiatal, amerikai írónő erre a napra.
Mit szabad és mit nem érdemes tennie egy szerelmesnek Bálint napon? Mi köze van a babérlevélnek, az almamagnak és a verebeknek a szerelemhez? Járjon utána a Wekerlei Könyvtár honlapján és Facebook oldalán!
Nagyon boldog Valentin napot kívánunk Mindenkinek!
„A szerelem olyan, mint egy illat, egy áramlat, egy zivatar. Te vagy az én egem, a rám hulló esőcseppek, én pedig a föld, amely befogad.” /Frida Kahlo/

Versbarátok Klubja
Az anyanyelv nemzetközi napja

Időpont: 2021. 02. 19-21., péntektől vasárnapig
Klubvezető: Juhász Magda
Az anyanyelv nemzetközi napját ünnepeljük az online klubfoglalkozás keretében szép magyar versekkel.
Az UNESCO közgyűlése 1999-ben február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.
1952-ben az akkor még Pakisztánhoz tartozó, bengáli nyelvet beszélő Bangladesben az urdut nyilvánították hivatalos nyelvvé, ami ellen a bangladesi diákok tiltakozásul február 21-én az utcára vonultak. A rendőrség és a tüntetők összetűzésbe keveredtek, öt diák meghalt. A bangladesiek emlékezetül az anyanyelv napjává nyilvánították ezt a napot.
E jeles esemény alkalmából ezen a hétvégén, péntektől vasárnapig a csodálatos magyar verseké a főszerep a honlapunkon és Facebook oldalunkon.
„Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.” /Lőrincze Lajos/

Péntek esti mesék - online program
Egy tavaszváró mesés est

Időpont: 2021. 02. 26., péntek
A téltemetés-tavaszvárás jegyében vidám, tavaszias mesékkel ajándékozzuk meg a gyerekeket. A tél hűvös, sötét és borongós. Tavasszal felélénkül az élet, virágba borulnak a növények, kizöldellnek az erdők és a mezők.
Az otthoni képernyők elé várjuk a meseszerető gyerekeket, szülőket és nagyszülőket, hogy közösen küldjük téli álmot aludni a telet és a mesékkel hívogassuk együtt az illatos, színpompás tavaszt. A honlapunkon és Facebook oldalunkon február 26-án reggeltől érhetőek el a mesék, amiket akár többször is meg lehet nézni, hátha így hamarabb érkezik meg a várva várt tavasz.

 

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, 2021. évi februári programok

Kapcsolódó programok

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS (archiválva 2021.06.17.)

A Wekerlei Könyvtár 2020. november 11-től ideiglenesen ZÁRVA tart. A kölcsönzött könyvek lejárati határidejét az újranyitásig minden Olvasónk számára meghosszabbítottuk. A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolunk fel.

Bővebben
Bálint-napi hiedelmek

Bálint-napi hiedelmek (archiválva 2021.04.30.)

Bálint napján nemcsak a termésre várható jóslat, hanem számos időjósló megfigyelés is tartozik ehhez a naphoz.

Bővebben
Magyar Kultúra Napja - Szép magyar versek, idézetek a hét minden napjára

Magyar Kultúra Napja - Szép magyar versek, idézetek a hét minden napjára (archiválva 2021.04.30.)

Január 22. napja 1989 óta a magyar kultúráé. 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz " a magyar nép zivataros századaiból" kéziratát. A vers, melyet Erkel Ferenc 1844-ben zenésített meg, nemzeti himnuszunkká, azaz egy közösség identitását kifejező énekké vált, s amelyet minden magyar ember elérzékenyülve és mélységes, szent áhítattal hallgat immár 177 éve. 

Bővebben
Mit ünneplünk Bálint napján?

Mit ünneplünk Bálint napján? (archiválva 2021.04.30.)

Hogy Bálintot vagy Valentint ünneplünk, teljesen mindegy, a két ünnep ugyanaz: Bálint ugyanis a Valentin név magyar megfelelője. Csupán arról van szó, hogy nyugati hatásra a Valentin-nap (Valentine’s Day) elnevezés vált divatosabbá.

Bővebben
A Wekerlei Könyvtár 2021. évi március havi online programjai

A Wekerlei Könyvtár 2021. évi március havi online programjai (archiválva 2021.03.31.)

Nőnapi verses köszöntő - Költőnők a Wekerlei Könyvtárban; Versbarátok Klubja: “Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz …” - Tavaszi versek a magyar irodalomban; Péntek esti mesék: „Víz, víz tiszta víz…” - A víz világnapja; A költészet világnapja /március 21./: Hét kontinens - hét vers

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!