2021. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2021. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Farsangi mesék - online program

Itt a farsang, áll a bál …
Időpont: 2021. 02. 05., péntek
A farsangi időszak vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Ez az ünnepi időszak élvezetes kicsiknek és nagyoknak, jelmezes felvonulásokon, táncmulatságokon vehetünk részt, finom farsangi fánkot ehetünk és bolondozhatunk.
A farsangi téltemetés-tavaszvárás jegyében vidám, farsangoló meséket, mondókákat hallgathatnak meg a gyerekek a könyvtárosok előadásában az otthoni képernyők előtt.

Wekerlei világjárók - online program
Egy romantikus online séta Bálint napra

Időpont: 2021. 02. 12., péntek
Hamarosan itt a Valentin nap, a vasárnap a szerelmeseké. Mi lehetne szebb ajándék, mint a rózsa, ami kifejezi párunk iránti gyengéd érzelmeinket. Gül Baba virtuális rózsái illatosak, színpompásak és mesések.
Gül Baba, a Rózsák atyja, bektási dervis, muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. A város elfoglalásának ünnepén, a dzsámivá átalakított Nagyboldogasszony templomban tartott hálaadó istentiszteleten halt meg a legenda szerint 1541-ben. A temetésén I. Szulejmán szultán is részt vett, beállt a koporsóvivők közé, és Gül Babát Buda védőszentjévé nyilvánította. A Gül Baba sírja fölé emelt türbét az 1500-as évek közepén a 3. budai pasa építtette. 2016-ban az épület és a kert felújításra került.
A kiállítóhelyre ellátogathatunk személyesen, vagy megnézhetjük a terület szépségeit párunkkal az otthoni kanapéról is, egy pohár finom bort kortyolgatva, 3D-s panorámás virtuális kirándulás keretében, így a romantikus est biztosított.
A könyvtár honlapján és Facebook oldalán érdekességeket olvashatnak a helyről és megtekinthetik a könyvtárosok által készített „rózsás” fotókat.
Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

Bálint napi babonák és érdekességek
Online program

Időpont: 2021. 02. 14., vasárnap
„A Valentin-nap (...) arról szól, hogy különlegesnek érezzük magunkat. (...) Szerintem minden lány megérdemli, hogy néha különlegesnek érezze magát.”, így gondol Kody Keplinger, fiatal, amerikai írónő erre a napra.
Mit szabad és mit nem érdemes tennie egy szerelmesnek Bálint napon? Mi köze van a babérlevélnek, az almamagnak és a verebeknek a szerelemhez? Járjon utána a Wekerlei Könyvtár honlapján és Facebook oldalán!
Nagyon boldog Valentin napot kívánunk Mindenkinek!
„A szerelem olyan, mint egy illat, egy áramlat, egy zivatar. Te vagy az én egem, a rám hulló esőcseppek, én pedig a föld, amely befogad.” /Frida Kahlo/

Versbarátok Klubja
Az anyanyelv nemzetközi napja

Időpont: 2021. 02. 19-21., péntektől vasárnapig
Klubvezető: Juhász Magda
Az anyanyelv nemzetközi napját ünnepeljük az online klubfoglalkozás keretében szép magyar versekkel.
Az UNESCO közgyűlése 1999-ben február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.
1952-ben az akkor még Pakisztánhoz tartozó, bengáli nyelvet beszélő Bangladesben az urdut nyilvánították hivatalos nyelvvé, ami ellen a bangladesi diákok tiltakozásul február 21-én az utcára vonultak. A rendőrség és a tüntetők összetűzésbe keveredtek, öt diák meghalt. A bangladesiek emlékezetül az anyanyelv napjává nyilvánították ezt a napot.
E jeles esemény alkalmából ezen a hétvégén, péntektől vasárnapig a csodálatos magyar verseké a főszerep a honlapunkon és Facebook oldalunkon.
„Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.” /Lőrincze Lajos/

Péntek esti mesék - online program
Egy tavaszváró mesés est

Időpont: 2021. 02. 26., péntek
A téltemetés-tavaszvárás jegyében vidám, tavaszias mesékkel ajándékozzuk meg a gyerekeket. A tél hűvös, sötét és borongós. Tavasszal felélénkül az élet, virágba borulnak a növények, kizöldellnek az erdők és a mezők.
Az otthoni képernyők elé várjuk a meseszerető gyerekeket, szülőket és nagyszülőket, hogy közösen küldjük téli álmot aludni a telet és a mesékkel hívogassuk együtt az illatos, színpompás tavaszt. A honlapunkon és Facebook oldalunkon február 26-án reggeltől érhetőek el a mesék, amiket akár többször is meg lehet nézni, hátha így hamarabb érkezik meg a várva várt tavasz.

 

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, 2021. évi februári programok

Kapcsolódó programok

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS

A Wekerlei Könyvtár 2020. november 11-től ideiglenesen ZÁRVA tart. A kölcsönzött könyvek lejárati határidejét az újranyitásig minden Olvasónk számára meghosszabbítottuk. A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolunk fel.

Bővebben
Magyar Kultúra Napja - Szép magyar versek, idézetek a hét minden napjára

Magyar Kultúra Napja - Szép magyar versek, idézetek a hét minden napjára

Január 22. napja 1989 óta a magyar kultúráé. 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz " a magyar nép zivataros századaiból" kéziratát. A vers, melyet Erkel Ferenc 1844-ben zenésített meg, nemzeti himnuszunkká, azaz egy közösség identitását kifejező énekké vált, s amelyet minden magyar ember elérzékenyülve és mélységes, szent áhítattal hallgat immár 177 éve. 

Bővebben
Mit ünneplünk Bálint napján?

Mit ünneplünk Bálint napján?

Hogy Bálintot vagy Valentint ünneplünk, teljesen mindegy, a két ünnep ugyanaz: Bálint ugyanis a Valentin név magyar megfelelője. Csupán arról van szó, hogy nyugati hatásra a Valentin-nap (Valentine’s Day) elnevezés vált divatosabbá.

Bővebben
A Wekerlei Könyvtár 2021. évi március havi online programjai

A Wekerlei Könyvtár 2021. évi március havi online programjai

Nőnapi verses köszöntő - Költőnők a Wekerlei Könyvtárban; Versbarátok Klubja: “Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz …” - Tavaszi versek a magyar irodalomban; Péntek esti mesék: „Víz, víz tiszta víz…” - A víz világnapja; A költészet világnapja /március 21./: Hét kontinens - hét vers

Bővebben

ÁTMENETI ZÁRVATARTÁS

Kedves Olvasóink!

A koronavírus-járvány második hulláma miatt,
a Kormány 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelete alapján újabb intézkedésig a
Wekerlei Könyvtár 2020. november 11-től IDEIGLENESEN ZÁRVA TART!
A kölcsönzött könyvek lejárati határidejét az átmeneti zárvatartás végéig
minden Olvasónk számára meghosszabbítjuk.

A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolunk fel.
Amíg ajtónk ideiglenesen zárva van, addig lépjenek be a könyvtár honlapjára, Facebook oldalára, és kövessék az Interneten érdekes eseményeinket, "könyves" bejegyzéseinket!

„HÍVOGATÓ KÖNYVTÁRI AJTÓ” - KÖLCSÖNZÉS SZERDÁNKÉNT
2021. február 17-től lehetőség van az előre kiválasztott és megrendelt könyvek kölcsönzésére szerdánként 9.00-15.00 óra között.

Az aktuális információkról, változásokról a honlapunkon és Facebook oldalunkon tájékozódhatnak!
Jó egészséget kívánunk Mindenkinek!