Egy romantikus online séta Bálint napra - Wekerlei világjárók (archiválva 2021.07.27.)

Alkalmak:
2021. 02. 12., péntek 00:01 - 23:59

Wekerlei világjárók
Egy romantikus online séta Bálint napra

Időpont: 2021. 02. 12., péntek - online program

Bálint nap, Valentin nap a szerelmeseké. Mi lehetne szebb ajándék, mint a rózsa, ami kifejezi párunk iránti gyengéd érzelmeinket. Gül Baba virtuális rózsái illatosak, színpompásak és mesések.
Gül Baba, a Rózsák atyja, bektási dervis, muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. A város elfoglalásának ünnepén, a dzsámivá átalakított Nagyboldogasszony templomban tartott hálaadó istentiszteleten halt meg a legenda szerint 1541-ben. A temetésén I. Szulejmán szultán is részt vett, beállt a koporsóvivők közé, és Gül Babát Buda védőszentjévé nyilvánította. A Gül Baba sírja fölé emelt türbét az 1500-as évek közepén a 3. budai pasa építtette. 2016-ban az épület és a kert felújításra került.
A kiállítóhelyre ellátogathatunk személyesen, vagy megnézhetjük a terület szépségeit párunkkal az otthoni kanapéról is, egy pohár finom bort kortyolgatva, 3D-s panorámás virtuális kirándulás keretében, így a romantikus est biztosított.
Az emlékhely Budapesten a Mecset u. 14. szám alatt található, kertjében bódítóan illatos és bársonyos virágcsodák pompáznak. A virágokat most megnézhetik fényképekről, de az élményt és a mámorító illatokat érdemes tavasszal a helyszínen is megtapasztalni.
Alább és a könyvtár Facebook oldalán érdekességeket olvashatnak a helyről, a lenti galériára kattintva pedig megtekinthetik a könyvtárosok által készített „rózsás” fotókat.
Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

Olvasson többet Gül Baba Türbéjéről:

A magyar múzeumok honlapja
Link: http://www.museum.hu/muzeum/27/Gul_Baba_Turbe_es_rozsakert?f

Gül Baba Türbéje - Wikipédia
Link: https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCl_Baba_t%C3%BCrb%C3%A9je

Gül Baba Türbéje - Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány honlapja
Link: https://gulbabaalapitvany.hu/

3D panorámás virtuális kirándulás - Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány honlapja
Link: https://www.3dpano.com/GulBaba/GulBaba.html

 

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, Wekerlei világjárók, Gül Baba Türbéje, Bálint nap, Valentin nap, szerelem, virtuális kirándulás, rózsa

Kapcsolódó programok

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS (archiválva 2021.06.17.)

A Wekerlei Könyvtár 2020. november 11-től ideiglenesen ZÁRVA tart. A kölcsönzött könyvek lejárati határidejét az újranyitásig minden Olvasónk számára meghosszabbítottuk. A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolunk fel.

Bővebben
Mit ünneplünk Bálint napján?

Mit ünneplünk Bálint napján? (archiválva 2021.04.30.)

Hogy Bálintot vagy Valentint ünneplünk, teljesen mindegy, a két ünnep ugyanaz: Bálint ugyanis a Valentin név magyar megfelelője. Csupán arról van szó, hogy nyugati hatásra a Valentin-nap (Valentine’s Day) elnevezés vált divatosabbá.

Bővebben
2021. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2021. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2021.04.30.)

Farsangi mesék - Itt a farsang, áll a bál …, Wekerlei világjárók - Egy romantikus online séta Bálint napra, Bálint napi babonák és érdekességek, Versbarátok Klubja - Az anyanyelv nemzetközi napja, Péntek esti mesék - Egy tavaszváró mesés est

Bővebben
A Wekerlei Könyvtár 2021. évi március havi online programjai

A Wekerlei Könyvtár 2021. évi március havi online programjai (archiválva 2021.03.31.)

Nőnapi verses köszöntő - Költőnők a Wekerlei Könyvtárban; Versbarátok Klubja: “Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz …” - Tavaszi versek a magyar irodalomban; Péntek esti mesék: „Víz, víz tiszta víz…” - A víz világnapja; A költészet világnapja /március 21./: Hét kontinens - hét vers

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!