2021. évi augusztus havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2021.09.16.)

2021. évi augusztus havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Versbarátok klubja - Ápriliy Lajosra emlékezve

Időpont: 2021. 08. 06., péntek - online program
Klubvezető: Juhász Magda
ÁPRILY LAJOS, született Jékely Lajos (1887. november 14. - 1967. augusztus 6.) József Attila-díjas költő, műfordító 53 évvel ezelőtt, augusztus 6-án hunyt el. Elégikus hangulatú költészete múltat és jelent eggyé olvasztó szelíd számvetés.
Benedek Marcell Babits Mihállyal, Kosztolányi Dezsővel, Tóth Árpáddal, Juhász Gyulával állítja a költőt egy sorba. Verseiből német, angol, francia, szlovák, román és lengyel nyelven jelentek meg fordítások. Áprily a világirodalom számos remekművét fordította le a magyar olvasók számára. A műfordítás tekintetében az volt az elve, hogy a költőnek, miközben kellő tiszteletet tanúsít a „más nyelv zsenijéből született” költemények iránt, újra kell alkotnia az átültetésre kiválasztott műveket.
Áprily Lajos versei, írásai, műfordításai a Petőfi Irodalmi Múzeum /PIM/ Digitális Irodalmi Akadémia /DIA/ és a Magyar Elektronikus Könyvtár /MEK/ jóvoltából online, díjmentesen olvashatóak.

„Péntek volt és 13 ...” - egy szerencsés-szerencsétlen nap
Időpont: 2021. 08. 13., péntek - online program
Ha babonásak vagyunk, ha nem, a péntek 13-a mindenkinek egy kicsit furcsa, más nap, mint a többi. Ilyenkor megvicceljük a családunkat, a barátainkat és az ismerőseinket, no és bennünket is megviccelnek mások. Vannak, akik ilyenkor bezárkóznak a biztonságot adó otthonaikba, nem mennek ki az utcára, vannak, akik nem foglalkoznak vele és vannak, akik viccet csinálnak ebből a napból, megtréfálva ismerőseiket. Arra, hogy ez a nap valóban szerencsétlenebb lenne, mint a többi, nincs bizonyíték.
A misztikus nap apropóján összegyűjtöttünk néhány érdekes idézetet, információt a szerencséről, a szerencsétlenségről és a babonákról.

Wekerlei világjárók - Szentendre, a Dunakanyar gyöngyszeme
Időpont: 2021. 08. 20., péntek - online program
Szentendre kedvelt kirándulóhely, szépségével, művészetével és kultúrájával elbűvöli a látogatókat. Magyarország egyik legnépszerűbb, Budapesthez közeli turista célpontja, a Dunakanyar egyik ékköve. A művészek, művészetek, múzeumok, galériák városa minden évszakban gyönyörű és gazdag a programkínálata. A város a Dunakanyar kapujában, a Visegrádi-hegység és a Szentendrei-Duna találkozásánál, a Szentendrei-szigettel szemben, csodálatos természeti környezetben található. Budapest irányából könnyen megközelíthető autóval, a H5-ös HÉV-vel, autóbusz- és sétahajó-járatokkal.
A könyvtárosok által készített fotók ízelítőt nyújthatnak a város szépségeiből. Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

Szünidei mesecsokor a Wekerlei Könyvtárból
Időpont: 2021. 08. 27. - online program
Végződjön „mesésen” a szünidő a Wekerlei Könyvtárral! Vidám mesékkel, versekkel várjuk az otthoni képernyők elé a meseszerető gyerekeket, szülőket és nagyszülőket egy könyvtári mesésen elbűvölő élményre.
A filmek 2021. augusztus 27-től érhetőek el a honlapunkon és Facebook oldalunkon, amiket akár később, és többször is meg lehet nézni.
Szeretettel várjuk a gyerekeket a könyvtári virtuális térbe egy csokornyi izgalmas online papírszínházas mesével, amiket a korábbi előadásainkból válogattunk össze a kicsik örömére.
 

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, Versbarátok klubja - Ápriliy Lajosra emlékezve, „Péntek volt és 13 ...” - egy szerencsés-szerencsétlen nap, Wekerlei világjárók - Szentendre, a Dunakanyar gyöngyszeme, Szünidei mesecsokor a Wekerlei Könyvtárból

Kapcsolódó programok

Nyári nyitvatartás

Nyári nyitvatartás (archiválva 2021.09.16.)

A KMO Wekerlei Könyvtár 2021. augusztus 2-13. között ZÁRVA TART. Nyitás: 2021. augusztus 16., hétfő 15.00 óra

Bővebben
VÁR A WEKERLEI KÖNYVTÁR!

VÁR A WEKERLEI KÖNYVTÁR! (archiválva 2021.10.21.)

A járványügyi helyzet enyhülése miatt kiadott kormányrendelethez igazodva a KMO Művelődési Központban, és annak valamennyi telephelyén enyhülnek a szabályok.

Bővebben
Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek

Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek (archiválva 2021.09.16.)

A nyár szépségét költőink gyönyörű nyári költeményekben verselték meg. A témához kapcsolódó versekkel és saját költeményekkel várunk minden Verskedvelőt a klubfoglalkozásra.

Bővebben

Kapcsolódó cikkek