Wekerlei világjárók - Odense, a Dán Királyság egyik legszebb városa (archiválva 2021.10.21.)

Alkalmak:
2021. 07. 23., péntek 00:01 - 23:59

Wekerlei világjárók
Odense, a Dán Királyság egyik legszebb városa

Időpont: 2021. 07. 23., péntek - online program

Odense a dániai Fyn sziget legnagyobb, a skandináv ország harmadik legnagyobb városa. A város az Odense folyó partján fekszik. A világ második leghosszabb függőhídja, a Nagy-Bælt híd köti össze 1997-től a fővárossal, Koppenhágával.
Itt született 1805-ben Hans Christian Andersen, a nagy mesemondó. Háza Odense régi városrészében jelenleg is áll, ma múzeum van benne. Itt élt Carl Nielsen klasszikus zeneszerző; egykori háza ma emlékmúzeum. A városban találhatóak IV. Szent Knut dán király ereklyéi.
Odensében van Dánia legnagyobb hajógyára, aminek központja a közeli Munkebo városában található. Itt van az ország legnagyobb zöldség-, gyümölcs- és virágkereskedő cége, a GASA. Az Albani sörgyár állítja elő többek közt az „Odense Pilsener” sört. 
A könyvtárosok által készített fotók ízelítőt nyújthatnak a város szépségeiből. Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

Odenseben vannak a Dél-dániai Egyetem /SDU/ központi épületei is, ahová bekukkanthatnak velünk a könyvtárosok által készített fotósorozat segítségével.
Az intézménynek többek között van saját uszodája, konditerme, sportpályája, könyvtára, étterme, kerékpárjavító műhelye, karrier irodája, fedett belső pihenőkertje szökőkúttal, parkosított egyetemi és kollégiumi része, itt van a város egyetlen Starbucks kávézója is. A városból busszal, a közeljövőben villamossal is eljuthatnak ide a diákok, emellett szuper kerékpárút vezet az egyetemre. Az SDU egy mindennel jól felszerelt, parkosított, szép egyetemi kisváros a nagyvárosban.
A Dél-dániai Egyetem egy színvonalas, nemzetközi szemlélettel rendelkező kutatási és oktatási intézmény. Az egyetem több közös programot kínál a németországi Flensburg és Kiel városok egyetemeivel közreműködve, szoros kapcsolatokat ápol a helyi vállalatokkal és a nemzetközi tudományos közösséggel. Széles angol nyelvű kurzuskínálata miatt népszerű a nemzetközi hallgatók körében. Kiemelkedő minőségű képzéseket kínál a gyakorlatiasság és társadalmi hasznosság elve mentén.
A Dél-dániai Egyetem (eredeti nevén Syddansk Universitet - SDU) az Odense-i Egyetem, a Dél-dániai Üzleti és Műszaki Egyetem és a Dél-jyllandi Egyetemi Központ egybeolvadásával jött létre 1998-ban. Az egyetem magába foglalja Slagelse város üzleti iskoláját, a Nemzeti Közegészségügyi Intézetet és Odense Technikumát 2007. január 1.-je óta. Hét campusszal rendelkezik az intézmény: az Odense campus a Fyn szigeten, Slagelse és Koppenhága campusa a Sjælland szigeten, míg a Kolding, az Esbjerg és a Sønderborgi campusok a Jylland-félszigeten találhatók. Az egyetem része a Dél-dániai Egyetemi Könyvtár 1998 óta.
Az SDU 5 karral, 32 tanszékkel és 11 kutatási központtal rendelkezik. Az egyetem fő tevékenységei a kutatási projektek támogatása, az oktatás, a széleskörű együttműködés a helyi vállalatokkal. Az intézmény campusain közel 1.200 fő kutató dolgozik, és kb. 18 ezer hallgató tanul. Épületeinek összesített területe eléri a 272.554 négyzetmétert. Az egyetem által nyújtott szakok választéka széles, többek között a humán tudományok, mérnöki, informatikai képzések is megtalálhatók kínálatában. Az intézmény számos kutatási központtal rendelkezik, mint például a Hans Christian Andersen Központ, a Hang Kommunikáció Központ vagy a Dániai Biotechnológiai Eszközök Központja. 2009 óta Mária dán hercegné az egyetem védnöke.

Dél-Dánia Egyetem /Syddansk Universitet - SDU/; Cím: Campusvej 55 DK-5230, Odense M, Dánia; SDU honlapja: www.sdu.dk

Kapcsolódó programok

2021. évi július havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2021. évi július havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2021.09.16.)

Pósa Lajos, a „mesekirály” - Mesék gyerekeknek és felnőtteknek; Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek; Wekerlei világjárók - Odense, a Dán Királyság egyik legszebb városa; Kalandos júliusi péntekek - kedvcsináló programajánlók a család apraja és nagyja számára;

Bővebben
Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek

Versbarátok klubja - Üdítő nyári versek (archiválva 2021.09.16.)

A nyár szépségét költőink gyönyörű nyári költeményekben verselték meg. A témához kapcsolódó versekkel és saját költeményekkel várunk minden Verskedvelőt a klubfoglalkozásra.

Bővebben
Nyári nyitvatartás

Nyári nyitvatartás (archiválva 2021.09.16.)

A KMO Wekerlei Könyvtár 2021. augusztus 2-13. között ZÁRVA TART. Nyitás: 2021. augusztus 16., hétfő 15.00 óra

Bővebben