Wekerlei világjárók - A dániai Møns Klint vakítóan fehér sziklái (archiválva 2022.04.23.)

Wekerlei világjárók - A dániai Møns Klint vakítóan fehér sziklái
Fotós séta a csodás fehér sziklákkal övezett tengerparton

Időpont: 2022. január 21. péntek
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala

Møn szigete Dánia délkeleti részén található. Népessége alig haladja meg a 9000 főt, területe 218 km². 2007 januárjáig önálló község volt Møn néven, később Vordingborg községhez csatolták, most a Sjælland régióhoz tartozik.
Møn Sjælland délkeleti partjánál fekszik, attól a Hølen-szoros választja el. Sjælland partjainál található még Nyord-, Lilleø-, Langø-, Tærø-, Bogø- és Farø-szigete is. Egyik nevezetessége a Kalvehave-kikötő-ben lévő Alexandrine királynő híd, ami összeköti őt Sjællanddel.
A sziget középpontjában lévő Stege a terület legnagyobb városa a Stege Nor folyó partján, ami közvetlenül a tengerbe ömlik. A kedves város népessége kb. 4 000 fő, ami a sziget lakosságának csaknem a felét teszi ki.
A sziget Dánia egyik leglátogatottabb látványossága. Nevezetességei a møni sziklák (Møns Klint), a gyönyörű tengerpartja, és a szép kereskedőváros, Stege.

A Møns Klint Dánia különleges és szemkápráztató látványossága. A „Fehér sziklák” majd 7 km hosszan futnak végig a Balti tenger lábánál.
A part legmagasabb sziklája 128 méter magas. Évente 20 cm-t süllyed a terület a mérések alapján, így kb. 10 ezer év múlva eltűnik. Az UNESCO világörökségének a része.
Lefelé, a kavicsos partra közel 500 lépcső vezet. Bámulatos látvány tárul az ember elé a fehér sziklák alatt, az égszínkék tenger partján. Végig sétálva a parton, felfelé újabb 500 lépcső, és a sziklákon, erdei utakon is gyönyörködhetünk a kilátásban.
A természeti csoda mellett található Geocenter Múzeum szórakoztató és interaktív módon mutatja be Møns Klint történetét.

A könyvtárosok által készített fotók ízelítőt nyújthatnak a káprázatos partszakasz szépségeiből.
Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

 

 

 

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, Wekerlei világjárók, A dániai Møns Klint vakítóan fehér sziklái

Kapcsolódó programok

2022. évi január havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2022. évi január havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.02.21.)

Versbarátok Klubja - Újévköszöntő verselés; A magyar kultúra napja - Szép magyar versek, idézetek a hét minden napjára; Wekerlei világjárók - A dániai Møns Klint vakítóan fehér sziklái - Fotós séta a csodás fehér sziklákkal övezett tengerparton; Péntek esti mesék - „Mesés” diavetítés kicsiknek és nagyobbaknak;

Bővebben
2022. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2022. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.03.08.)

Az anyanyelv nemzetközi napja - Versbarátok klubja; Farsangi mesék - Itt a farsang, áll a bál …; Űrbéli „rozsdás” séta - Wekerlei világjárók - Fotós séta a Gánti Bauxitföldtani Parkban; Tavaszváró mesék és közös kézműveskedés - Péntek esti mesék;

Bővebben
2022. évi március havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2022. évi március havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2022.04.19.)

Nőnapi és tavaszhívogató francia dallamok világa; Márciusi versözön - Versbarátok klubja; A Titokzatos Egyiptom világa - Wekerlei világjárók; A költészet világnapja versekben; A víz világnapja; „Mesésen” jókedvű fakanalak - Péntek esti mesék;

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!