Északi Irodalom Hete a Wekerlei Könyvtárban

ÉSZAKI IRODALOM KISPESTI ISKOLÁS CSOPORTOKNAK
Időpont: 2019. 11. 11., hétfő 10.00-15.00

Hétfőn 5 kispesti általános iskolás csoport látogatott el egy-egy rendhagyó irodalmi órára a Wekerlei Könyvtárba az Északi Irodalom Hete alkalmából.
A jó hangulatú program keretében a gyerekek megismerkedhettek a skandináv országokkal, szokásokkal, érdekességekkel, az északi gyermekirodalommal, játékosan felmérhették tudásukat a furfangos kvízkérdések segítségével, színezhettek és szélforgókat készíthettek.
Az eseményen résztvevő osztályok a Skandináv Ház Alapítványtól kifestő lapokat, matricákat, lufikat, könyvjelzőket, a könyvtártól pedig egy-egy izgalmas ismeretterjesztő könyvet is kaptak ajándékba.
Könyvtárunk csatlakozott a Skandináv Ház Alapítvány által meghirdetett kezdeményezéshez. Skandináviában minden évben megtartják az Északi Irodalom Hetét (idén 2019. november 11‒17.). A programsorozat lényege, a már sötét és hideg novemberi hétköznapokba egy kis melegséget és közösségi aktivitást vinni felolvasások és irodalom segítségével.

Érdekességek a skandináv országokból:

„Fika” - egy svéd szó, furcsa magyar jelentéssel. A „fika” szó a svédek kifejezése a kötelező nap közben tartott kávészünetre.
Ha a svédek esznek egy „kakát”, akkor mit csinálnak? Esznek egy süteményt, a „kaka” szó magyar fordítása süteményt jelent.
Az izlandiak többsége hisz az elfekben (törpékben). Szerintük a törpék sziklás területeken élnek, mágikus erővel rendelkeznek, és nagyon nem szeretik, ha zargatják őket az otthonukban. Még autópálya építkezést is újra kellett tervezni, hogy nehogy eltávolítsák azokat a köveket, melyek alatt elfek élnek.
A „hygge” dán szónak nincs magyar megfelelője, a skandináv fogalom leginkább nyugalmat, kényelmet, elégedettséget jelent. A mindennapi hygge-életstílushoz tartozik például egy puha takaróval olvasás a kanapén, egy tábla finom csokoládé elmajszolása, egy érdekes filmet közösen megnézni a családdal vagy kirándulni a barátainkkal - a legfontosabb, hogy pozitívan tudjuk megélni és értékelni ezeket a pillanatokat.
Izland déli részén olyan sok geotermikus zóna található, hogy az emberek sokszor a földbe ásva sütik az ételeket, például a nemzeti ételnek számító Rúgbrauð kenyeret.
Izlandon a kicsik karácsonykor ajándékot kapnak a csizmájukba, ha jól viselkedtek az év során, ám, ha rosszak voltak, csak krumpli kerül a lábbelijükbe.
Minden évben újraépített szálloda - Svédországban található a világ egyik legérdekesebb jéghotele, amit minden évben újjáépítenek. Itt nem csak a falak vannak jégből, de a bútorok, az ülőgarnitúrák, sőt még az étkészletek is. A svéd Icehotel (Jukkasjärvi) szobáit sosem ugyanolyanra építik, minden évben sok művész és építész dolgozik azon, hogy egyre szebb és különlegesebb létesítmény várja a látogatókat.
Christiania, a hippik városa Koppenhágában - Az egyik koppenhágai városrészt, egy katonai elhagyatott területet fiatal hippik foglaltak el 1971-ben. Azóta a saját törvényeik szerint élnek ott. Christianiában csaknem 1000 ember él, és kb. egymillió turista látogatja meg évente. Tilos fényképezni a kerítésen belül. A fiatalok meghozták a saját törvényeiket, amiket azóta is betartanak. A kormánynak nem tetszett ez, de a rendőrség kevés volt ahhoz, hogy kilakoltassa a betolakodókat, ahhoz túl nagy volt a terület, és túl sok az ember, addigra több százan voltak már. A házakat részben felújították, bár rendes fürdőszoba és fűtés a mai napig sok helyen nincsen. Van egy nagy, közös zuhanyzó, oda járnak az emberek fürdeni. Manapság is rendkívül népszerű a fiatalok körében a hely. A kiadó szobák száma kevés, a túljelentkezés nagy, ezért a szomszédok döntik el, hogy kivel laknának szívesen.
Az északiak babakocsival is sportolnak, futnak. Svédországban a férfiak 90 %-a szülési szabadságra megy legalább hat hónapra. Az állam ezt anyagilag is támogatja és az apáknak is örülnek ennek az időszaknak.
2009 óta nincs McDonald’s étterem Izlandon.
Boldogság index - Minden évben kiadják (ENSZ) a világ legboldogabb országainak ranglistáját. Bonyolult szempontrendszer alapján, többek között figyelembe veszik az oktatást, az általános életszínvonalat, a szociális ellátásokhoz való hozzáférést és azok minőségét, illetve a gazdasági biztonságot is. 2019. évi lista: 1.Finnország, 2. Dánia, 3.Norvégia, 4.Izland. Magyarország a 69. helyről (2018. év) feljött a 62. helyre a 2019. évben. Évről-évre emelkedik a mért boldogságszint Magyarországon. A 156 országot rangsoroló listán 2012-ben még a 110. helyen álltunk.
Az "igazi" Mikulás, Joulupukki Finnországban, a Lappföldön lakik. Joulupukki (Karácsonyapó) Finnországban szentestén viszi az ajándékokat a jó gyerekeknek. Rénszarvasok húzta szánon jár házról-házra. A finn Mikulás élő személy, nagydarab, vidám, szakállas apó. Felesége, Karácsonyanyó és a karácsonymanók segítik az ajándékozásban. A manók abban is segítik, hogy figyelik, kik a jó gyerekek. A Mikulás rénszarvasai: Üstökös, Íjas, Csillag, Táncos, Pompás, Villám, Táltos, Ágas és Rudolf a piros orrú.
2019-ben - ahogy a korábbi években is - Budapestre látogat a finn Mikulás, a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásárba.
Mikulás-kongresszusokat szoktak rendezni Dánia fővárosában, Koppenhágában, az idén nyáron, a 62. Mikulás Világkongresszuson a világ minden tájáról mintegy 150 Mikulás kezdte meg a korai előkészületeket a karácsonyi ünnepekre.
Dániában nem csak a tradicionális adventi koszorúval várják az emberek a karácsonyt, hanem egy helyi specialitásnak számító gyertyával is. A gyertya oldala 1-től 24-ig számozott fentről lefelé, a dánok pedig minden reggelinél leégetnek belőle egy részt. Így, mire a szenteste elérkezik, a gyertyán már csak a 24-es szám lesz látható. A gyerekek dolga, hogy még a következő dátum leégése előtt elfújják a gyertyát.
„Slikdag” dán szó - édesség nap, a hagyomány szerint egy héten egyszer, pénteken kaphatnak édességet a gyerekek Dániában.

Kapcsolódó galéria (Északi irodalom kispesti iskolásoknak - 2019.11.11.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!



Címkék: Wekerlei Könyvtár, Északi Irodalom Hete

2019.11.11.

Kapcsolódó programok