„Wekerlei világjárók” pótló - Virtuális utazás Finnországba és Lettországba (archiválva 2020.04.24.)

Alkalmak:
2020. 04. 17., péntek 17:30 - 18:30

„Wekerlei világjárók” pótló
Virtuális utazás Finnországba és Lettországba

Időpont: 2020. 04. 17., péntek 17.30-18.30


Ma este, az „Élménymorzsák Finnországból és Lettországból” című vetített képes úti beszámoló Fazekas Gábor előadásában elmarad. A jelenlegi járványügyi helyzet miatt sajnos az esemény halasztódik.
Addig is, fogadják az "élő" program helyett szeretettel Gábor fotóit és a könyvtárosok által összegyűjtött érdekességeket a két országról.

Finnország egy észak-európai ország, Délnyugatról a Balti-tenger, délkeletről a Finn-öböl, és nyugatról a Botteni-öböl határolja. Szárazföldön Svédországgal, Norvégiával és Oroszországgal, tengeren pedig Észtországgal határos. Fővárosa Helsinki. „Az ezer tó országaként” emlegetik, bár ennél sokkal több, közel 188 ezer tó és majd 180 ezer sziget található az országban.
Hivatalos nyelvei a finn és a svéd. Finnországban általában nem szinkronizálják a filmeket, a kettős hivatalos nyelv miatt a mozikban és a tévékben is két felirat jelenik meg a vetítőn/képernyőn, egy finn és egy svéd nyelven, ami elfoglalja a film képének majdnem felét.
Az ország területe 338.145 km², ezzel Magyarország területének körülbelül három és félszerese. Az ország területének körülbelül 10%-át víz borítja, egy finn mondás szerint minden dombról hét tó látszik.
A táj jellemzője leginkább a sík vidék, tavakkal, dombokkal, erdőkkel tarkítva, kevés a szántóföld, a termelésre használt terület.
Finnország növényvilága fajokban szegényesebb, tajga, tundra, kevesebb lombhullató erdő, az ország több mint 70%-át erdők borítják.
Az állatvilága gazdagabb, főleg rénszarvasok, jávorszarvasok, rókák, farkasok, medvék és más kisebb emlős állatok élnek a vidéken. A horgászok paradicsoma a halakban gazdag tavak, kifoghatnak méretes csukákat, sügéreket és lazacokat is.
Az éghajlata inkább hideg, az északi mérsékelt övben található, hűvösebb telek és nem túl meleg nyarak jellemzik.
Finnországban ugyan nem süttetheti a hasát az ember egész nyáron, mégis érdemes ellátogatni ide a sok-sok különleges felfedeznivalóért!
Feltöltődhet az ember a gyönyörű, érintetlen természeti környezetben, megcsodálhatja az északi fényt, bepillanthat egy rénszarvasfarm életébe, jéghorgászhat, kutyaszánozhat, hómobilozhat, szaunázhat és akár találkozhat a télapóval is. Santa Claus, a mi Mikulásunkhoz hasonló kedves karácsonyi ajándékosztó Finnországban, Korvatunturiban lakik. Rovaniemi városában turistalátványosságként egy Santa Claus-falu is található.
Különleges látnivalók még többek között például Helsinkiben a gyönyörű katedrális, a Szenátus tér, a Sibelius-emlékmű, az Uszpenszkij-székesegyház és a Temppeliaukio Sziklatemplom is. Rauna óvárosának házai az UNESCO világörökség részét képezik, érdemes felfedezni a Rauna Vadasparkot is. Az UNESCO világörökségi listán még számos finn érték szerepel:  Suomenlinna erődítménye, Petäjävesi ótemploma, Sammallahdenmäki bronzkori temetője, High Coast / Kvarken szigetvilág, stb.
A sok érdekesség mellett elmenekülhetünk a rohanó hétköznapok, a városok zaja elől egy finn utazás alkalmával. Az érintetlen természet különleges lehetőséget kínál az aktív pihenésre. A fenyőerdők, a kristálytiszta folyók és tavak, a harapnivaló friss levegő, a csodás fehér éjszakák, a káprázatos sarki fény, a kedves szigetek ezrei közötti hajókirándulások hangulata vagy a lappföldi táj néma csendje különleges élményeket ígér.

Lettország Északkelet-Európában, a Balti-tenger mellett fekszik. A balti államok egyike Észtország és Litvánia mellett, amelyek északon és délen határolják Lettországot. Keleten Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos.
Területe 64.589 km², Magyarország területének közel 70 %-a. Népessége  körülbelül 2 millió fő, Magyarország lakosságának ötöde. Fővárosa Riga, népessége kb. 702 ezer fő. Hivatalos nyelv a  lett, de az orosz és angol nyelvet is sokan használják.
Az ország nagy részét erdők borítják, több mint 12 ezer kisebb folyója és 3 ezernél is több tava van. Az ország nagy része termékeny síkság. Lettország növénytakarója mérsékelt égövi vegyes erdő, ahol vaddisznók, őzek, szarvasok, rókák, farkasok és medvék élnek nagyrészt.
Klímája mérsékelt és óceáni, hűvös nyarakkal és enyhe, csapadékos telekkel.
Lettország sem egy klasszikus nyári nyaralóhely, de itt is nagyon sok érdekes látnivaló található.
Az ország gazdag történelmi múlttal rendelkezik, Riga már a 13. század óta jelentős város volt, ma gyönyörű építészeti emlékeket láthatunk szinte mindegyik korszakából. A rigai dómban található a világ egyik legnagyobb orgonája. A főváros kiemelkedő látnivalói még többek között a Vecríga óváros, a Szent Péter templom, a Városháza és a Feketefejűek háza. Érdemes meglátogatni a Baltikum Versailles-ként ismert Rundale Palotát, amely barokk és rokokó stílus elemeket egyaránt magán viseli és egy gyönyörű rózsakert is található mellette. Nem maradhat ki Jurmala, a „lett riviéra”, tengerparti üdülőhely homokos parttal, ahogy a Venta-vízesés Európa legszélesebb vízesése sem, amely Kuldigaban található.
Lettországban a helyi szokások szerint a mikulás szentestétől kezdve 12 napon keresztül minden este meglepi ajándékkal a gyerekeket. Az ünnepi menü nagyon sok családnál gyakran barna borsó, rétes, káposzta és kolbász.
Az ételek elkészítésének leggyakoribb módja a füstölés, a füstölt hering, orsóhal, lepényhal és angolna nemzeti ételeknek számítanak. A Riga Feketebalzsam nevű nemzeti italuk nagyon magas alkoholtartalmú, sűrű, fekete, kicsit az Unicumhoz hasonló ital, de erősebb annál. A lett konyha nagyrészt hideg ételekből áll: céklasalátából, húsos és halas előételekből, tojásokból, sajtokból, túróból és aludttejből.
Ez az ország az egyik legzöldebb a földön, hiszen területének majdnem felét erdő borítja. Csodálatos Nemzeti parkjai vannak. A Gauja Nemzeti Parkban a 90 méter magas homokkő sziklák között folyik a Gauja folyó, hegyei és erdei mellett kastélyairól is nevezetes A Ķemeri Nemzeti Park egy mocsárvidék, szomszédságában ásványvízre alapuló üdülőhely található. A Slitere Nemzeti Parkot ugyan 2000-ben szervezték, de a terület a balti államok legrégibb természetvédelmi területe. A városok zajától messze gyönyörködhetünk a természeti szépségekben, a legkiválóbb hely a stressz elűzésére, átadhatjuk magunkat a varázslatos nyugalom érzésének. Akár aktív sportokat is kipróbálhatunk, mint a bungee jumping vagy a bobozás, ha adrenalinéhségünk lenne.
Jó tudni, hogy tilos közterületen dohányozni, valamint Rigában közterületen alkoholt fogyasztani is, amit pénzbüntetéssel szankcionálnak.

Ha lehtőségük adódik rá, akkor látogasság meg ezt a két országot, mert a fentieken kívül még nagyon sok érdekességgel lepik meg az utazókat!

„Válasszunk bármilyen úti célt, ne felejtsük el soha, hogy ne hozzunk magunkkal mást, csak fotókat, és ne hagyjunk ott mást, csak a lábunk nyomát.” /Simon G. Dures/

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, Virtuális utazás Finnországba és Lettországba, Wekerlei világjárók

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!