Aktuális kulturális - Az ápolók nemzetközi napja (archiválva 2020.05.24.)

Alkalmak:
2020. 05. 12., kedd 00:01 - 23:59

Aktuális kulturális
Az ápolók nemzetközi napja

2020. 05. 12.


Az ápolók nemzetközi napját minden év május 12-én ünnepeljük az 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale angol ápolónő, a modern ápolónőképzés megalapozója emlékére.
A már életében legendává vált asszony az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megteremtésével nagymértékben csökkentette a halálozási arányt.
Florence Nightingale, (1820. május 12. - 1910. augusztus 13.) angol ápolónő és statisztikus, a modern nővérképzés és a betegellátás reformjának elindítója volt. A statisztikai megközelítést először ő alkalmazta a betegápolás hatékonyságának elemzésére.
Azt hirdette, hogy az alapvető méltósághoz és a megfelelő ellátáshoz mindenkinek alapvető joga van, nemtől, nemzetiségtől és vallási felekezettől függetlenül.
Megfogalmazta, hogy "az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt".

Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna volt.
Udvardi és kossuthfalvi Kossuth Zsuzsanna Erzsébet Paulina, Meszlényi Rudolfné (1817. február 19. - New York, 1854. június 29.) az 1848–49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője, Kossuth Lajos legfiatalabb húga volt.
A legelső katonakórházakat ő szervezte meg 1849-ben, elsőnek hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a világ figyelmét.
Tevékenységét Florence Nightingale-nél előbb kezdte meg.
Az ápolói hivatás lényegét úgy fogalmazta meg, hogy "Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt".
A Magyar Országgyűlés 5/2014 (2.07.) OGY.sz határozatával február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját, a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Emlékét őrzi a Magyar Ápolási Egyesület által 1998-ban alapított Kossuth Zsuzsanna Emlékdíj.Címkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, Az ápolók nemzetközi napja

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. június 24-28.
NYITÁS: 2024. július 1.,
hétfő 15.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!