Aktuális kulturális - Bálint Sándor és a szegedi papucs (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 08. 01., szombat 00:01 - 23:59

Aktuális kulturális
Bálint Sándor és a szegedi papucs

2020. 08. 01.

Bálint Sándor (1904. augusztus 1. - 1980. május 10.) magyar néprajzkutató és művészettörténész, „a legszögedibb szögedi” 116 évvel ezelőtt született. Fő kutatási területei az Alföld és Szeged néprajza voltak. Szeged városának egyik országos hírű különlegessége a papucs.

Bálint Sándor így ír a szegedi papucsról:

„Szeged városának egyik világhírű különlegessége a papucs. Szegeden a török hódoltság alatt papucsosok is dolgoztak. Bizonyosra vehető, hogy a papucs viselet már e kortól elkezdődött és azóta is él, megszakítás nélkül. A XIX. sz. elején még nincs különálló papucsos ipar, ezt ma élő idős mesterek is tudják. A szegedi papucsosok emlékezete szerint, iparuk az 1850-es évek tájkán különül el a régi, nagy múltú csizmadia mesterségtől. Szeged városának a XIX. században meginduló és az 1879. évi nagy árvíz után teljesedő kikövezésével indul meg a mesterség virágzása. Hiszen az előtt az utakat borító feneketlen sár miatt az asszonynépek is csizmában, bocskorban jártak. A szegényebb asszonynép tehát a színes és díszes papuccsal és a drágább kelméket helyettesítő, de a helyi hagyományokba illeszkedő festő ruhával (kék festő ruha) tartja fenn még mintegy fél évszázadon keresztül a szegedi népviselet jellegzetes formáit. Később az országos kiállítások és árumintavásárok, szegedi filléres vonatok és szabadtéri játékok közönsége is megismeri és megkedveli a különlegességgé, fogalommá váló szegedi papucsot.”
Bálint Sándor: A szegedi papucs, Csongrád-megyei füzetek 12. szám, 1955.

Fotó: Bálint Sándor szobra a szegedi Pantheonban, közkincs
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Balint_sandor1.jpgCímkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, Bálint Sándor és a szegedi papucs

Kapcsolódó programok

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!