2019. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2019.02.25.)

2019. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Néprajzi filmklub
Ballada egy szolgafiú emlékére - 2017

Időpont: 2019. 02. 07. csütörtök 17.00-18.00
Rendező: Moharos Attila
Balladai súlyú dokumentumfilm egy székelyföldi testvérpár hányatott éltéről, akiknek a gyermekcselédek szolgasorsa jutott a XXI. században. Szüleik alkoholisták voltak, hét testvérüket árvaházba adták, míg a fiúk úgy lettek „szabadok”, hogy az apjuk dolgozni szegődtette el őket egy gazdához. A testvérek időközben felnőttek és folyamatosan küzdöttek a méltó élet eléréséért. A film célja, hogy emléket állítson azok számára, akik születésüktől kezdve, nagyobb gyermekként vagy felnőttként kiszolgáltatottságban, nyomorban és embertelen körülmények között kénytelenek élni. A film a Dr. Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány jóvoltából kerül vetítésre.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Versbarátok klubja
Anyanyelv nemzetközi napja

Időpont: 2019. 02. 08., péntek 16.00-17.00
Klubvezető: Juhász Magda
Az anyanyelv nemzetközi napját (február 21.) ünnepeljük a klubtagokkal közös versfelolvasással és versmegosztással.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Wekerlei világjárók
Szarajevó - egy kis ékszerdoboz a Balkán közepén

Időpont: 2019. 02. 15., péntek 17.30-18.30
Előadó: Veréczi Zsuzsa
Szarajevó ezer szállal kötődik a magyar történelemhez, mégis elég keveset tudunk róla. Európa Jeruzsáleme, ahol egy négyzetkilométeren belül megtalálható az öt legnagyobb világvallás jelképe: a dzsámi, a zsinagóga, a katolikus, a pravoszláv és az evangélikus templom is. Szarajevó gyönyörű, változatos építészeti stílussal, hangulatos utcákkal, kulturális és történelmi kincsekkel és finom ételekkel várja a látogatókat. Az előadó, Veréczi Zsuzsa 1999-2003 között élt Boszniában. Megtudhatjuk tőle, hogy Szarajevóban milyenek voltak a hétköznapok a háború után néhány évvel, és hogyan emlékeznek a helyiek az Osztrák-Magyar Monarchiára.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Anyanyelv nemzetközi napja
Rendhagyó irodalmi órák kispesti iskolásoknak

Időpont: 2019. 02. 21., csütörtök 10.00-12.00
1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.
Február 21-én, csütörtökön délelőtt 10.00-10.45 és 11.00-11.45 óra közötti időpontokban rendhagyó irodalmi órákra várjuk a kispesti általános iskolák alsó és felső tagozatos diákcsoportjait pedagógus kísérőikkel. Az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából a szép magyar verseké, meséké és más irodalmi műveké lesz ezen a napon a főszerep.
A programon a részvétel díjtalan, de előzetes jelentkezéshez, regisztrációhoz kötött!
Jelentkezni a könyvtár e-mail címén (wekerlei.konyvtar@gmail.com) vagy telefonon (+36/1/282 9634) lehet.

Péntek esti mesék
Mese a fogak megőrzéséről

Időpont: 2019. 02. 22., péntek 17.00-18.00
Mesélő: Szigel Gáborné, Éva
A veszedelmes fogmanók nagyon szeretik az édességeket, és a fogainkban vájnak maguknak kényelmes búvóhelyet. Hogyan védhetjük meg a fogainkat tőlük? Mit tehetünk? Erre kapunk választ a mesefilm végén és a „Fogak barátai” játék segítségével. Szeretettel várjuk a gyerekeket, szülőket és nagyszülőket a „mesés” fogápolási előadásra a Wekerlei Könyvtárba!
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.Címkék: Néprajzi filmklub, Ballada egy szolgafiú emlékére, Versbarátok klubja, Anyanyelv nemzetközi napja, Wekerlei világjárók, Szarajevó, Rendhagyó irodalmi órák kispesti iskolásoknak, Péntek esti mesék, fogápolás, film, vers, diafilm, mese, Wekerlei Könyvtár

Kapcsolódó programok