2020. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2020.03.04.)

2020. évi február havi programok a Wekerlei Könyvtárban

Társasjáték hétfő a Wekerlei Könyvtárban
Időpont: 2020. 02. 03., hétfő 16.30-18.30
2020 januárjától minden hónap első hétfőjén várjuk a társasjátékok fiatal és felnőtt szerelmeseit egy közös játékra, felhőtlen kikapcsolódásra. Aki jön, az nyer - egy kellemes estét és új barátokat!
Játszani szerető fiataloknak és örök ifjaknak ajánljuk szórakoztató stratégiai, műveltségi, táblás és más társasjátékainkat. A játékok családok, baráti társaságok részére a helyszínen a könyvtár nyitvatartási idejében díjmentesen vehetőek igénybe a minden hónap első hétfőjére szervezett társasjátéknapokon kívül is.

Péntek esti mesék
Itt a farsang, áll a bál …

Időpont: 2020. 02. 14., péntek 17.00-18.00
Bábos és kézműves: Tóth Éva
A farsangi téltemetés-tavaszvárás jegyében vidám, farsangoló bábos meséket nézhetnek meg a kicsik és nagyok a könyvtárban. „A méhecskék vitája”, „A csillagruha” és „A fogfájós nyuszi” című mesékkel kedveskedünk a gyerekeknek.
A kézműveskedés témája is a farsangi időszak, jelmezkészítés lesz tépős-vágós-hajtogatós technikával. A maszkokat mindenki maga színezheti, így a kicsik eldönthetik, hogy kiknek a „bőrébe” szeretnének bújni ezen az estén.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Néprajzi filmklub kispesti iskolásoknak
Farsangi népszokások a Kárpát-medencében

Időpont: 2020. 02. 19. szerda 10.00-13.00
Szerdán délelőtt egy rendhagyó irodalmi óra keretében farsangi népszokásokat bemutató filmvetítésre várjuk a kispesti általános iskolák alsó és felső tagozatos diákcsoportjait pedagógus kísérőikkel.
A három rövidfilm három település már hagyománnyá vált farsangi mulatságát, farsangi szokásait mutatja be: megtudhatjuk, mikor van farsang farka; hogyan temetik el a Hargita megyei hagyományőrző csoportok farsangfarkán közösen a telet, ízelítőt nyújtva a helyi hagyományokból; hogyan ünnepelnek Panyolán a helyi fiatalok felidézve az 1950-es évek népszokásait, illetve, mi a kapcsolat a sztánai farsang és Móricz Zsigmond „Nem élhetek muzsikaszó nélkül” című műve között.
A filmek a Dr. Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány jóvoltából kerülnek vetítésre.
Az iskolai csoportok e-mailben vagy személyesen jelentkezhetnek a könyvtárban.

Versbarátok Klubja
Az anyanyelv nemzetközi napja

Időpont: 2020. 02. 21., péntek 16.00-17.00
Klubvezető: Juhász Magda
Az anyanyelv nemzetközi napját ünnepeljük a klubtagokkal közös versfelolvasással és versmegosztással.
1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. Ezen a délutánon a legszebb magyar nyelvű verseké lesz a főszerep.
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Wekerlei világjárók
Madeira, az örök tavasz szigete

Időpont: 2020. 02. 28., péntek 17.30-18.30
Előadó: Tóthné Nagy Nikoletta
Madeiráról kinek a bor, kinek a csipke, egy sziget, a levadák, a tobogán vagy egyáltalán csak annyi jut eszébe, hogy hol is lehet? Portugáliához tartozik, annak partjaitól nyugatra, az Atlanti-óceán közepén fekvő, csodálatos természeti és klimatikus adottságokkal rendelkező szigetcsoport. Itt található Európa legnyugatibb pontja. A szigeteken még megmaradtak az Európa déli részéről kiirtott örökzöld babérerdők, melyek ma már a világörökség részét képezik, van lávabarlang, itt található a Föld második legmagasabb, tengerbe szakadó sziklafala, a tetején a tériszonyosok rémálmával: az üvegpadlós kilátóval. A szigetet több ezer kilométer hosszú öntözőcsatorna-rendszer hálózza be, mellettük hosszabb-rövidebb, különböző nehézségű túraútvonallal. Itt nyugszik az utolsó magyar királyunk, IV. Károly.
Ha kíváncsiak rá, milyen lehet ez a szigetcsoport, tartsanak velünk és várjuk együtt a tavaszt Európa virágoskertjében!
A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

A könyvtár által szervezett programokon a részvétel díjmentes. A rendezvényeken résztvevők a megjelenésükkel elfogadják, hogy a könyvtári programokon fotók, videófelvételek készülhetnek, amiket az intézmény honlapján vagy Facebook oldalán teszünk közzé. Az adatkezelés önkéntes hozzájáruláson alapul. A felvételeken látható személyek írásban kérhetik, hogy a fotók és videók ne kerüljenek közzétételre.Címkék: Wekerlei Könyvtár, Társasjáték hétfő, Néprajzi filmklub, Versbarátok klubja, Wekerlei világjárók, Péntek esti mesék, farsang, Az anyanyelv nemzetközi napja, Madeira, az örök tavasz szigete, farsangi népszokások a Kárpát-medencében

Kapcsolódó programok

Kapcsolódó cikkek