Vizes kalandozás Budapesten a Víz világnapja jegyében - Wekerlei világjárók (archiválva 2021.07.27.)

Alkalmak:
2021. 03. 26., péntek 00:01 - 23:59

Wekerlei világjárók
Vizes kalandozás Budapesten a Víz világnapja jegyében

Időpont: 2021. 03. 26., péntek - online program

"Kezdetben volt a víz; a vízből lett minden, és minden a vízbe tér vissza." (Thalész)

A főváros telepítő tényezői között fontos szerepet játszottak a felszíni és a felszín alatti vizek. A Duna évszázadok óta, és ma is meghatározó földrajzi tényező a főváros életében.
Budapest egyedi természeti adottsága, hogy a területén 123 langyos-, illetve melegvizű forrás fakad, és több kisebb tó is található, ahol el tudunk bújni a város zajától. Nem szükséges a városon kívülre utaznunk ahhoz, hogy egy hangulatos vízparton, tóparton kapcsolódjunk ki.
Tartsanak velünk a hat gyönyörű budapesti tópartot - Naplás-tó, Lupa-tó, Feneketlen-tó, Orczy-kerti tó, Kána-tó, Városligeti-tó - bemutató fotós utazásunkon! A szépséges Duna sem maradhat ki a virtuális kirándulásból.
Egy „vizes” virtuális kirándulás képei - csodás budapesti vizeink, ahogy a könyvtárosok fotós szemmel látták.

„A legszebb kilátás szívem ablakából nyílik, amelyen keresztül látom egy csodás tó végtelenségét, az alattunk tovatűnő folyó erejét, egy szelíden nyíló rózsa pirosát, egy csodás vers megható sorait... a világ végtelen szépségét. Téged.” Csitáry-Hock Tamás

A Kána-tó a XI. és a XII. kerület határán helyezkedik el, vízfelülete 3 hektár. A tó körül lehet sétálgatni, futni, egy padon ülve olvasni, kikapcsolódni. Szomszédságában egy sport- és szabadidőközpont található.

A Feneketlen-tó kedvelt sétálóhely, a XI. kerületi Kosztolányi Dezső téren található, a Szent Imre templom szomszédságában. A tó körüli parkban a padok és a természet szépségei mellett futókör és fitneszpark is van.

A VIII. kerületi Orczy-park árnyékos részekkel, padokkal, sportolási lehetőséggel, kalandparkkal és az Orczy-tó frissítő látványával várja a pihenésre vágyókat. A Klinikák és a Nagyvárad téri metrómegálló között található kb. 26 hektárnyi park Budapest egyik legnagyobb zöldfelülete. A közelben lévő Fűvészkertet is érdemes meglátogatni.

Ha egy kellemes tavaszi kirándulásra, sétára, kerékpártúrára vágyik Budapesten, akkor érdemes ellátogatnia a XVI. kerületben található  Naplás-tóhoz, ami a főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize. A tó a Szilas-patak visszaduzzasztásakor alakult ki 1978-ban, így előzve meg a patak áradását. 1997 óta természetvédelmi terület a gazdag növény- és állatvilága miatt. A közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban a Szilas-pataki árvízvédelmi tározó.A tó környezetét felújították, padok, hullámos ülő- és fekvőalkalmatosságok is találhatóak a parton a megfáradt kirándulók és a pihenni, merengeni vágyók számára.

A Városligeti-tó és környezete az egyik legszebb sétálóhely a fővárosban. A tavon tavasztól őszig csónakázásra is van lehetőség. A tó egyik részét télen sem engedik le. Mocsaras területből alakították ki a 18. és 19. század fordulóján, három szigetet építettek ki rajta: a Mocsár-szigetet, ahol ma a Széchenyi gyógyfürdő áll, a Drót-szigetet, ezen a helyen Vajdahunyad vára látható, valamint a Páva-szigetet, ami ma félsziget.

A Lupa-tó pár percre van Budapesttől, a Nyugatiból LupaBusz is indul a tóhoz. Szentendre felé, Budakalásznál, a 11-es főút jobboldalán található a Lupa-tó, a „karibi beachek” pálmafás hangulatát idézi a 2,5 km-es luxus strand. A strandolni vágyókat kristálytiszta türkizkék víz, pálmafás partok, beach clubok, gasztrosétány, horgászlehetőség, strandsportpályák várják. Gyerekekkel is érdemes meglátogatni a sekély vizű Gyerek Beach-et, van vízi kalandpark, trambulin, lehet finomságokat enni és inni. A belépő nem olcsó, de egyszer érdemes ellátogatni Budapest „tengerpartjára”.

A lenti galériákra kattintva megtekinthetik a könyvtárosok által készített „vizes” fotókat.
Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár 2021. évi március havi online programjai

A Wekerlei Könyvtár 2021. évi március havi online programjai (archiválva 2021.03.31.)

Nőnapi verses köszöntő - Költőnők a Wekerlei Könyvtárban; Versbarátok Klubja: “Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz …” - Tavaszi versek a magyar irodalomban; Péntek esti mesék: „Víz, víz tiszta víz…” - A víz világnapja; A költészet világnapja /március 21./: Hét kontinens - hét vers

Bővebben
ÁTMENETI ZÁRVATARÁS

ÁTMENETI ZÁRVATARÁS (archiválva 2021.06.17.)

A Wekerlei Könyvtár 2020. november 11-től ideiglenesen ZÁRVA tart. A kölcsönzött könyvek lejárati határidejét az újranyitásig minden Olvasónk számára meghosszabbítottuk. A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolunk fel.

Bővebben
Schrem Rudolf: Álmaim kis háza

Schrem Rudolf: Álmaim kis háza (archiválva 2021.07.27.)

Schrem Rudolf - a Versbarátok klubjának tagja - saját novellája a vidéki Kis Házról. Nemcsak a ház, hanem a novella olvasása is nyugalmat és békét csal az ember szívébe!

Bővebben
A Wekerlei Könyvtár 2021. évi április havi online programjai

A Wekerlei Könyvtár 2021. évi április havi online programjai (archiválva 2021.06.17.)

Áprilisi programjaink: A magyar költészet napja - Virtuális VERS-FAL a Wekerlei Könyvtárban; Versbarátok Klubja - A magyar költészet napja; Játékos kvíz kérdések a Föld napja jegyében; Wekerlei világjárók - Virtuális kirándulás a könyvtárosokkal; Péntek esti mesék a Föld napján a Föld napjáról

Bővebben
A madarak és fák napja

A madarak és fák napja (archiválva 2021.07.27.)

„Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében” /Hermann Ottó/ A madarak és fák napja - május 10.

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!