Ciprusi hangulat :: 2023.05.05.

Ciprusi hangulat
Wekerlei világjárók -
Vetített képes úti élménybeszámoló

Előadó: VERÉCZI FRICK ZSUZSA
Időpont: 2023. május 5. péntek 17.00-19.00
Helyszín: Wekerlei Könyvtár

Veréczi Frick Zsuzsa mutatta be a csodás Ciprust saját úti élményein keresztül péntek este a Wekerlei Könyvtárban. Sokan utaztunk együtt virtuálisan Zsuzsával, gyönyörködtünk a szép látnivalókban, számos érdekességet hallottunk a szigetről, és szinte éreztük a nemzeti ételek, italok ízét is a szánkban.
Ciprus, Szicília és Szardínia után a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. A kellemes időjárási viszonyok, a gazdag kulturális örökség, a csodás táj, a meseszép strandok, a kristálytiszta víz, a nyüzsgő tengerparti üdülőhelyek utazásra, az ország felfedezésére csábítanak.
Stratégiai elhelyezkedése miatt a sziget története során több civilizáció hódításának is célpontjává vált. Állt többek között asszír, egyiptomi, perzsa, római, arab, velencei, oszmán és brit fennhatóság alatt is. A változatos kulturális hatás emlékét számos építészeti látnivaló őrzi.
A sziget különlegessége, hogy a déli részét görögök, az északi részét törökök lakják, a két részt 1974 óta az ENSZ által felügyelt zöld zóna választja el egymástól. Ciprus déli részre 2004. május elseje óta az Európai Unió, és 2008-tól az eurozóna tagja.
A monda szerint itt született Aphrodité, a „habokból kiemelkedő”, a szerelem és a szépség istennője a görög mitológiában.
VERÉCZI FRICK ZSUZSA évtizedekig dolgozott a Magyar Légiközlekedési Vállalatnál /MALÉV/, közben kikacsintgatott az írás, az újságírás felé. Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból tudósította a Magyar Nemzetet, az akkor induló Heti Válasz folyóiratot, majd a Népszabadságot. Társszerzője a „K. und K. kalandozások - Avagy a Habsburg Birodalom nyomában a XXI. században” című (Népszabadság Zrt. - Budapest, 2007) könyvnek. Első önálló kötete, „A repülést szolgálták” 2013-ban jelent meg. Ezt követte még két könyv, „A repülést szolgálták 2.” 2019-ben és „A repülést szolgálták 3.” 2022-ben.


WEKERLEI KÖNYVTÁR
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36/1/282-9634
E-mail: konyvtar@kmo.kispest.hu; wekerlei.konyvtar@gmail.com
Honlap: https://www.kmo.hu/; https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar
A Wekerlei Könyvtár a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye.

Kapcsolódó galéria (Ciprusi hangulat - Wekerlei világjárók :: 2023.05.05.):

A nagyobb nézetért kattints a képekre! Billentyűzeted segítségével is válthatod a képeket!



Címkék: Wekerlei Könyvtár, Wekerlei világjárók, Ciprusi hangulat, Vetített képes úti élménybeszámoló

2023.05.05.

Kapcsolódó programok

Versek Anyák napjára szeretettel

Versek Anyák napjára szeretettel (archiválva 2023.05.14.)

Csokorba szedett gyönyörű versekkel köszöntjük az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat virtuálisan a Wekerlei Könyvtár honlapján és Facebook oldalán!

Bővebben
2023. évi május havi programok a Wekerlei Könyvtárban

2023. évi május havi programok a Wekerlei Könyvtárban (archiválva 2023.06.21.)

Versek Anyák napjára szeretettel (online program); Ciprusi hangulat - Wekerlei világjárók - Vetített képes úti élménybeszámoló; A madarak és fák napja - Rendhagyó órák kispesti gyerekeknek; Májusi versözön - Versbarátok klubja; „Mesés” Gyermeknap - Péntek esti mesék; Tavaszi fák, virágok, madarak képeken - Wekerlei világjárók (online program);

Bővebben
„Mesés” Gyermeknap - Péntek esti mesék

„Mesés” Gyermeknap - Péntek esti mesék (archiválva 2023.06.21.)

„A gyerek az öröm, a reménység. Gyönge testében van valami világi; ártatlan lelkében van valami égi; egész kedves valója olyan nékünk, mint a tavaszi vetés: ígéret és gyönyörűség.” Gárdonyi Géza

Bővebben