„Péntek esti mese” pótló - A TV Maci első vetítése /1963. április 15./ (archiválva 2020.04.24.)

„Péntek esti mese” pótló
A TV Maci első vetítése - 1963. április 15.


Ki ne ismerné a kedves, barna, a fogaira mindig ügyelő macit, aki korábban a TV-ben minden este rendszeresen megmosta a fogait és lefeküdt a jó puha ágyába aludni, példát mutatva a gyerekek számára, hiszen a fogmosás és egy jó alvás a kicsik és a nagyok számára is fontos és elengedhetetlen minden nap.
A TV Maci először 1963. április 15-én jelent meg az MTV-n és az Esti mese szignálfilmje volt.
A maci hivatalos születésnapja október 23-án van, ami nem az első tévés szereplése időpontja, hanem Bálint Ágnes születésnapja (1922.10.23.-2008.10.24.), aki az „Esti mese” szignálfilmjének forgatókönyvét írta és a kedves mackó figurájának megalkotója volt.
A TV macit nem kellett fogmosásra biztatni, minden este megmosta a fogát és köpött. A köpésből akkoriban szállóige is vált, ahogy a fiatalok használták: „köpött a maci”, ami azt jelentette, hogy vége a szórakozásnak, álmosak lettek a fiatalok és indulnak haza aludni.
A maci még a világűrbe is eljutott, elkísérte Farkas Bertalan magyar űrhajóst, és együtt meséltek az űrhajóból 1980-ban. Mindenki kedvence lett, ahogy Farkas bertalani is mondta: „A szívemhez nőtt ez a figura, és szerintem sokan így vagyunk ezzel az országban.”
A 100 Folk Celsius együttes dalt írt róla 1989-ben. „TV Maci mesét hoz nekünk, együtt nézi meg velünk, Paprika Jancsi a barátja, elvisznek meseországba”.
Az 1982-ben megújított TV Macit Foky Ottó készítette és a Csutkababát lecserélte Paprika Jancsi figurájára. Később az MTV levette a műsorról a Foky féle mackót, de a nagy felháborodás miatt fél év múlva visszakerült az M2 műsorára. 2012-ben elbúcsúzott a régi maci. Az új maci már a testvérével ült le mesét hallgatni és már számítógépezett is. Ez a változat nem aratott sikert és néhány hónap múlva újra visszatért a kedves, régi mackó a képernyőre.
Ma is több video található a TV maciról az interneten. Sok felnőtt számára a gyermekkort jelenti a kedves mackófigura.

A híres fogmosást például az alábbi linkeken lehet megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=u77LroTRof0
https://www.youtube.com/watch?v=VuigqEaj57ACímkék: Wekerlei Könyvtár, „Péntek esti mese” pótló, A TV Maci első vetítése - 1963. április 15.

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. június 24-28.
NYITÁS: 2024. július 1.,
hétfő 15.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!