A Föld napja - április 22. (archiválva 2020.04.28.)

Alkalmak:
2020. 04. 22., szerda 00:01 - 23:59

Aktuális kulturális
A Föld napja - április 22.


Ebben az évben, 2020-ban ünnepeljük a magyarországi Föld napja mozgalom 30. évfordulóját, világszerte pedig már 50 éve ünneplik ezt a napot.
Az eddig „cselekvő” ünnepen az idén a közös megmozdulások helyett másképp, online módon, a kiber térben emlékezünk meg a kerek évfordulókról.
A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására, a biológiai sokszínűség megőrzésére.
John McConnell vetette fel a nap ötletét 1969-ben egy UNESCO konferencián. Először 1970. március 21-én tartották meg a Föld napját, ami a tavasz első napja az északi féltekén.
1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató a Föld védelmében mozgalmat indított és megalapította a Föld Napja Hálózatot (Earth Day Network). Már a mozgalom kezdetekor több mint 25 millió amerikai ember állt mögé, mára 192 országban a Föld napja a világ egyik legnagyobb környezeti eseménye. Hayes később az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Két évtizeddel később látva az ökológiai válság jeleit, a közös felelősségre hívta fel a figyelmet. Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. Sokféle akciót szervezetek a környezetbarát, fenntartható társadalom ösztönzése érdekében, több mint 140 ország 200 millió ember támogatásával. Mára világméretűvé vált a kezdeményezés és a Föld napjára való megemlékezés.
Magyarország 1990-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, ekkor került megalapításra a Föld Napja Alapítvány, amely intézmény koordinálja a hazai kapcsolódó eseményeket és ösztönzi a helyi kezdeményezéseket.
A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
Ha teszünk érte, ha hiszünk benne, ha egyénileg és közösen is cselekszünk, csak akkor lehetséges a pozitív változás elérése. Ha önmagunkban, családunkban, gyerekeinkben is tudatosítjuk, hogy minden nap tennünk kell a Föld megmentéséért, akkor a sok egyéni cseledet összegződik.
A Földön élünk, ez a hely az életünk tere, mindannyiunknak minden nap tennünk kell azért, hogy a bolygónk olyan élhető maradjon, amilyennek szeretjük!

A Föld napja alkalmából Jane Goodall „A remény” című filmjét mutatja be a National Geographic és a National Geographic Wild csatorna 2020. 04. 22-én, szerdán este 21.00 órakor. A dokumentumfilm a híres etológus különleges életét és munkásságát mutatja be exkluzív, ritkán látott képsorokon keresztül.

Aranyosi Ervin: Gondolatok a Föld napján

Ember, Óvd a Földet,
őrizd meg világod,
csodáld a sok zöldet,
kinyíló virágot!
Óvd az élő fákat,
tiszta levegődet!
Mit szemed csodálhat,
s feltölti tüdődet.

Védd az állatait,
s légy megértő gazda.
Figyeld, mire tanít,
s ne azt, mi a haszna!
Mind-mind téged szolgál,
csak együtt kell élni.
Ha nem pénzt hajszolnál,
nem is kéne félni!

Ő mindent megadna,
mire lelked vágyhat,
jutna és maradna,
s csak az önző vágyat,
azt nem támogatja,
hogy kincseket halmozz,
mert mind ingyen adja,
s nem várja, hogy tartozz!

Élj harmóniában,
legyél büszke része!
A lét áramában,
tiéd az egésze.
Becsüld hát a Földet,
úgy, mint jó anyádat.
Védd az üde zöldet,
óvd az élő fákat!Címkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!