Aktuális kulturális - A méhek világnapja (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 05. 20., szerda 00:01 - 23:59

Aktuális kulturális
A méhek világnapja - május 20.

2020. 05. 20.


Az Egyesült Nemzetek Szervezete /ENSZ/ 2017-ben nyilvánította a méhek világnapjává május 20-át. A méhek világnapját először 2018. május 20-án rendezték meg.
A dátum magyarázata az, hogy 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, Anton Janša. Az ő méhészeti munkásságának állítanak emléket azzal, hogy születésnapjának dátuma lett a méhek világnapja. Az első hivatalos ünnepséget a szlovén Breznicában, Anton Janša szülőhelyén tartották. A világnap célja a méhek népszerűsítése és a méhek szerepének hangsúlyozása a mezőgazdaságban.
Nem olyan régen, április 30-án ünnepeltük Magyarországon a méhek napját.
A méheknek nagyon fontos szerepük van a növények beporzásában, a méhek megporzó munkája nélkül nem lenne élet a Földön. A beporzók száma az elmúlt évtizedekben folyamatos csökken sajnos. Az élelmiszerek termelésének közel harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a szorgos méhek munkájától.
Ha védjük a méheket, akkor óvjuk őket és a természetet is!

„A növény virágot bont, hogy a  méhek rászálljanak és megtermékenyítsék. A gyümölcs elszórja magvait, hogy új növények bújjanak elő a földből, amelyek aztán újra virágba borulnak, hogy odacsalják a  méheket, amelyek megtermékenyítik, hogy újra gyümölcsöt hozzanak, és így tovább, a végtelenségig.” /Paulo Coelho/Címkék: Wkerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, A méhek világnapja

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!