Olvass online! - 221 éve született Honoré de Balzac (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 05. 20., szerda 01:01 - 23:59

Olvass online!
221 éve született Honoré de Balzac

2020. 05. 20.


Honoré de Balzac (1799. 05. 20. - 1850. 08. 18.) francia regényíró, a francia realista regény megteremtőinek egyike, neve a világirodalom legjelentősebb alakjai között szerepel.
Az íróról az alábbiak olvashatóak a Kulturális Enciklopédiában (Link: http://enciklopedia.fazekas.hu/gallery/vilag/gallery.htm):
AzEmberi színjáték” című művének előszavában Balzac megfogalmazza nagyszabású vállalkozásának célját: „A történetíró a francia társadalom lesz, nekem csak az a dolgom, hogy az írnoka legyek. Ha leltárba szedem a bűnöket és erényeket, csokorba gyűjtöm a szenvedélyek fő tüneteit, s jellemeket rajzolok, kiválasztva a Társadalom legjelentősebb eseményeit, típusokat alkotva több egynemű jellem vonásainak egyesítésével, talán sikerül megírnom azt a történelmet, melyről a historikusok általában megfeledkeztek: az erkölcsök történetét”.
Fáradhatatlanul írt, sokszor napi tizenkét-tizenhat órát, dolgozószobájába zárkózva: „Este hat vagy hét órakor fekszem, mint a tyúkok, éjjel egy órakor felkeltetem magam és nyolcig dolgozom, ekkor megint alszom másfél órát, eszem egy keveset, lehetőleg kevéssé tápláló ételt, iszom egy csésze tiszta kávét, s aztán megint nekiülök munkámnak négy óráig. Ekkor megfürdöm, látogatókat fogadok vagy elmegyek hazulról, s vacsora után lefekszem.”
Balzac a 19. századi regény felvirágzásának kezdeményezője. Hatása a műfaj fejlődésére felbecsülhetetlen, a társadalmi regény az ő kezdeményezéséből és az általa mutatott úton fejlődött, több irányban is, meghatározó műfajjá. „...ide-oda lebegett az összes szélsőségek, a hit és a tudomány, a romanticizmus és a naturalizmus között. Ő hangoztatta elsőnek a környezet döntő hatását az egyénre, belevitte a regénybe a megfigyelés és a kísérletezés módszereit.” (Zola)

Honoré de Balzac életrajza elérhező a Magyar Elektronikus Könyvtár adatbázisában.
https://mek.oszk.hu/01300/01391/html/vilag088.htm

Balzacról a Kulturális Enciklopédiában.
http://enciklopedia.fazekas.hu/gallery/vilag/gallery.htm

Honoré de Balzac művei a Magyar Elektronikus Könyvtár jóvoltából díjmentesen olvashatóak.
https://mek.oszk.hu/kereses.mhtml?dc_creator=honore+de+balzac&dc_title=&dc_subject=&sort=rk_szerzo%2Crk_uniform&id=&Image3.x=0&Image3.y=0Címkék: Wekerlei Könyvtár!, Olvass online!, 221 éve született Honoré de Balzac

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!