Aktuális kulturális - Allen Ginsberg 94 évvel ezelőtt született (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 06. 03., szerda 00:01 - 23:59

Aktuális kulturális
Allen Ginsberg 94 évvel ezelőtt született

2020. 06. 03.

Irwin Allen Ginsberg (1926. június 3. - 1997. április 5.) amerikai költő, a beat-nemzedék egyik irodalmi vezéralakja volt. Egyetemi évei után sokat utazott, közben tanulmányozta a klasszikus irodalmat, költészetet, a keleti filozófiákat és a tudatmódosító szerek hatását az emberre. Megismerkedetett Jack Kerouackal, aki nagy hatással volt rá.
A híres beat-nemzedék irodalmi vezéralakjai Allen Ginsberg, Jack Kerouac és William S. Burroughs voltak. Az irányzat fő művei közé tartozik Kerouactól az Úton (1957), Ginsbergtől az Üvöltés (1956) és Burroughstól a Meztelen ebéd (1959).
A „beatnemzedék” elnevezés Jack Kerouactól származik, többfajta jelentéssel bír, megfáradt, semmirekellő embert, ugyanakkor üdvözült, boldog embert is jelenthet.
Az irányzat és képviselőinek hatása nagy volt az1960-as évekbeli rockzenészekre, együttesekre, így a Beatles, Doors, Tom Waits, Bob Dylan, Jim Morrison zenéjére is.
Ginsberg  nagy hatással volt Földes Lászlóra, Hobóra is, aki lefordította és elénekelte több versét. Ginsberg fellépett korábban egy magyarországi Hobo koncerten, és a kultikus, Kopaszkutya című film kezdőjelenetében önmagát alakította.
A Hobo Blues Band (HBB) magyar blues-rock együttes 1978-tól 2011-ig zenélt. Alapító tagjukról, énekesükről nevezték el a bandát. Sok jó koncertet és zenei élményt köszönhetünk nekik.
A zenekar felbomlásakor Hobo így fogalmazott: „Mint érezhetik, láthatják, a hatvanas évek generációjának ideje és zenéje lejárt. Sajnos a bluesnak is vége. Az újabb nemzedékek másképp élnek, gondolkodnak, zenélnek, másban fejezik ki magukat, ez a dolgok rendje. A HBB is befejezte, nem volt siratás, temetés, nincs gyász, boldogságos búcsú volt, Önök tették azzá. Köszönjük!”.
De mi hisszük és tudjuk, hogy a blues örök, él és élni fog!

Idézetek Allen Ginsbergtől
„A légzés határozza meg a költészetet ősidők óta, amióta a verseket szavalják, éneklik. A költőket is ez segíti, mert amikor egy költő verset ír, akkor lélegzésére kell figyelnie, ez adja sorainak lüktetését, a szüneteket, a verslábakat. A lélegzés az, amely egyesíti a lélek cselekvését a test mozgásával. Ez a Mantra-filozófia lényege.”
„Aztán az iskolában volt egy nagy, disznó kövér, csúnya tanárnőm, aki ráadásul mindig izzadt és minden nyáron bűzlött. De amikor Whitmant olvasott fel, megszépült."
„Egy költő számára ez a legnehezebb: fel kell készülnie arra, hogy csak önmagának ír. Én már elég öreg vagyok ahhoz, hogy ne kelljen gyakran erre gondolnom. A lényeg, hogy az ember kiadja magából, megtisztuljon, és hogy mindig megőrizze öntudatát, még ha ez gyakran elég gyötrelmes is.”
„Költészetemben túlságosan elemi ereje van az intimitásnak.”

A Ludwig Múzeumban 2013 novemberében nyílt kiállítás a „Beat-nemzedék / Allen Ginsberg” címmel, ahol Jean-Jacques Lebel, a kiállítás kurátora tartott angol nyelvű exkluzív tárlatvezetést.
"Nekem a Beat-ek..." címmel készült egy interjúsorozat a Beat-generációról és Allen Ginsbergről Varga Líviusszal, Závada Péterrel, Babiczky Tiborral, Erdélyi Zsolttal és Karafiáth Orsolyával.
A videófelvételek a Ludwig Múzeum honlapján tekinthetőek meg.
Link: https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/beat-nemzedek-allen-ginsberg

Földes László (Hobo) - Wikipédia
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldes_L%C3%A1szl%C3%B3_(Hobo)

Hobo hivatalos honlapja
http://hobo.hu/

Hobo 75 - Nemzeti Filmintézet, Filmarchívum
https://filmarchiv.hu/hu/aktualis/hirek/hobo-75-1

Hobo Blues Band - Rockbook
https://www.rockbook.hu/zenekar/hobo-blues-band

Hobo Blues Band: Vadászat - 24.hu, Kultúra
https://24.hu/kultura/2019/10/26/hobo-vadaszat-evfordulo/

Fotó: Ludwig Urning: Allen Ginsberg mit Freund Peter Orlowski, Frankfurt Flughafen, 1978
Link: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Allen_Ginsberg.jpgCímkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, Allen Ginsberg 94 évvel ezelőtt született

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben