„Nyári fedezd fel!” - Gül Baba Türbéje (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 08. 19., szerda 00:01 - 23:59

„Nyári fedezd fel!”
Gül Baba rózsái

2020. 08. 19.

Augusztus hónapban heti 1-2 alkalommal a „Nyári fedezd fel!” sorozat keretében gyönyörű budapesti és belföldi kirándulóhelyeket mutatunk be a könyvtárosok által készített fotókon keresztül. Akinek kedve van, járjon utána! :-)

Gül Baba, a Rózsák atyja, bektási dervis, muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára.
A város elfoglalásának ünnepén, a dzsámivá átalakított Nagyboldogasszony templomban tartott hálaadó istentiszteleten halt meg a legenda szerint 1541-ben.
A temetésén I. Szulejmán szultán is részt vett, beállt a koporsóvivők közé, és Gül Babát Buda védőszentjévé nyilvánította.
A Gül Baba sírja fölé emelt türbét az 1500-as évek közepén a 3. budai pasa építtette.
2016-ban az épület és a kert felújításra került. A kiállítóhelyen ugyan 3D panorámás virtuális kirándulást is lehet tenni (Link: https://www.3dpano.com/GulBaba/GulBaba.html), de érdemes „élőben” meglátogatni a gyönyörű, romantikus kertet és az érdekes kiállítást is.
Az emlékhely Budapesten a Mecset u. 14. szám alatt található, kertjében bódítóan illatos és bársonyos virágcsodák pompáznak. A virágokat lefényképeztem ugyan, de az élményt és a mámorító illatokat érdemes a helyszínen megtapasztalni.

Olvasson többet Gül Baba Türbéjéről:

Gül Baba Türbéje - Wikipédia
https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCl_Baba_t%C3%BCrb%C3%A9je

Gül Baba Türbéje - Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány honlapja
https://gulbabaalapitvany.hu/

3D panorámás virtuális kirándulás - Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány honlapja
https://www.3dpano.com/GulBaba/GulBaba.html
 

Kapcsolódó galériák:Címkék: Wekerlei Könyvtár, Gül Baba Türbéje

Kapcsolódó programok