Edward St. Aubyn: Patrick Melrose - Nincs baj - Baj van - Van remény

Bár Melrose az író alteregója, és Aubyn öt kisregénye vállaltan életrajzi ihletésű, és bár a főbb motívumok, és bizonyos szereplők, helyszínek megegyeznek a valósággal, ő mégsem szívesen tekint önéletrajzi írásokként a könyveire. 

A kötetben szereplő első kisregény, a Nincs baj Patrick gyermekkorába kalauzol el bennünket, és egy franciaországi nyaralás idején mutatja be a főbb szereplőket: a mindent és mindenkit kínozni és manipulálni akaró apát, az egykor tehetséges zenészként induló, ám már évek óta csak a gazdag és végtelenül elnyomott felesége pénzén élősködő idősebb Melrose-t; az ő enyhén szólva is pszichotikus feleségét, valamint sznob, zömében alkohol- és/vagy drogfüggő barátaikat.  És ebben a részben ismerhetjük meg a majdani főhőst, az ötéves Patricket is.

A második kisregény, a Baj van az immár felnőtt Patrick kétnapos drogos útját írja le, amelynek fő célja, hogy a lehető legtöbb fajta drogot szívja, szúrja és tömje magába, és mellesleg hazavigye Angliába a New Yorkban elhunyt apja hamvait.

A harmadik szöveg, a Van remény pedig Patrick és köre egyik partizását meséli el a már megszokott színekkel és aprólékossággal.

Edward St. Aubyn regényei Angliában 1992 és 2011 között jelentek meg, a hazai érdeklődők számára csak 2018 óta olvashatóak magyarul. A regények alapján 2018-ban az HBO Benedict Cumberbatch főszereplésével briliáns minisorozatot készített.

 Címkék: kisregények, függőség, angol felső-középosztály élete, Wekerlei Könyvtár

2022.06.24.

A WEKERLEI KÖNYVTÁR ÜNNEPI NYITVATARTÁSA
NYITVA: 2023. december 14-ig
ZÁRVA: 2023. december 15-től
      2024. január 7-ig
NYITVA: 2024. január 8-án, hétfőn 15.00 órától

A könyvtár Facebook oldalán és honlapján az ünnepek alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
BÉKÉS, MEGHITT, SZERETETTELJES ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK MINDENKINEK!