Könyvajánlók

Peter Weiler: A Márai-véletlen

Peter Weiler: A Márai-véletlen

A Márai-véletlen olyan kiszámíthatatlan és izgalmas, mint A Da Vinci-kód, és úgy futnak össze benne a szálak, mint Agatha Christie regényeiben. A szobrok láthatalan hatalma gyökeresen megváltoztatja a szereplők életét, legyenek korábban szörföző egyetemisták vagy démonikus műtárgykereskedők, éljenek akár a múltban, akár a kiismerhetetlen Amerikában.

Bővebben
Kristina Ohlsson: Mostohák

Kristina Ohlsson: Mostohák

Kristina Ohlsson 1979-ben született a dél-svédországi Kristianstadtban. Most Bécsben él és dolgozik, mint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet terrorizmusellenes szakértője. Korábban a Svéd Titkosszolgálatnál, a Svéd Külügyminisztériumban, valamint a Svéd Nemzetvédelmi Egyetemen tevékenykedett, ahol a Közel-Kelet és az Európai Unió külpolitikájának szakértője volt. Magyarul is megjelent regénye a Fredrika Bergman-sorozat első kötete.

Bővebben
David Foster Wallace: Végtelen tréfa

David Foster Wallace: Végtelen tréfa

"A Végtelen tréfa az X-generáció Ulyssessévé vált. Wallace gigantikus opuszát olvasni olyan, mintha nyakig merülnénk a kilencvenes évek sajtburgerszagú, MTV-fixált, hedonista univerzumában, és fejest ugranánk egy saját diszkomfortzónájában ragadt, megszállott és néha követhetetlenül gyorsan szerváló író zavarosan örvénylő agyába."

Bővebben
Clara Dupont-Monod: Egy közülünk

Clara Dupont-Monod: Egy közülünk

Az Egy közülünk egy igazán különleges, érzékenyítő csodaregény, amely a maga nyers valóságában mutatja be, milyen gyökeresen változik meg az élet, ha egy szabálytalan gyermek születik a családba, mindezt – a sokszínűség jegyében – a három testvér szemszögéből mutatja be.

Bővebben
Hervé Le Tellier: Anomália

Hervé Le Tellier: Anomália

"Van valami, ami még a tudásnál, az intelligenciánál, a tehetségnél is csodálatosabb: az értetlenség." Hervé le Tellier (1957) matematikus-nyelvész, tudományos újságíró, regényíró. Eddig mintegy harminc kötetet publikált. Magyarul ez az első regénye.

Bővebben
Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Ez a könyv a módszer elméletének bemutatása mellett segít beazonosítani saját sémáinkat, hogy aztán tudatosan elkezdhessünk függetlenedni a sémavezérelt működéstől. A cél az, hogy minél inkább megerősítsük egészséges felnőtt énünket, aki rálát arra, hogy mi történik benne, és képes változtatni.

Bővebben
Zoltán Gábor: Orgia

Zoltán Gábor: Orgia

Zoltán Gábor 2010 után szánta rá magát, hogy lehajoljon az előtte heverő témához. Hogy megismerje a Városmajor múltját. Mindenekelőtt azt, hogy mi, miért és hogyan történt 1944-45 telén.

Bővebben
Lawrence Osborne: Bocsánatos ​bűn

Lawrence Osborne: Bocsánatos ​bűn

A New York Times tudósítójából regényíróvá lett Lawrence Osborne legelső könyve, a Bocsánatos bűn helyszíne a marokkói sivatag végtelenje, ahol a brit orvos, David Henniger és nála tíz évvel fiatalabb felesége, Jo egy hétvégi bacchanália felé száguld

Bővebben
William Styron: Házam lángra gyullad

William Styron: Házam lángra gyullad

William Styron (1925–2006) A Hemingwayét és Faulknerét követő nemzedék egyik legjelentősebb írója. Prózája eleganciájáról és erős morális elkötelezettségéről híres. Olyan ismert művek szerzője, mint a Feküdj le sötétben, Házam lángra gyullad, a Pulitzer-díjas Nat Turner vallomásai és a Látható sötét.

Bővebben
Rachel Rhys: Nyár ​a francia Riviérán

Rachel Rhys: Nyár ​a francia Riviérán

 „Csipetnyi Agatha Christie-vel és Zelda Fitzgerald jóváhagyó biccentésével Rachel Rhys történelmi krimije egyszerűen fantasztikus. Az 1940-es évek végi Cote d'Azur önmagában is főszereplő: felébreszti bennünk a vágyat, hogy gin fizzt kortyoljunk, miközben a Földközi-tengerbe süllyedő napot nézzük” Kate Riordan

Bővebben
Lovasi András: Még nem összes

Lovasi András: Még nem összes

Lovasi András 1967-ben született Pécsett, ahol 1987-ben megalapította barátaival a KISPÁL ÉS A BORZ zenekart, mely a rendszerváltás utáni évtizedek legfontosabb alternatív rockzenei együttese lett. 2005-ben alapította meg a KISCSILLAG zenekart, ami hobbizenekarból mára a fesztiválok és a rock-klubok színpadán rendszeresen koncertező együttessé vált. Díjak, kitüntetések: Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2001) Budapestért díj (2005) Kossuth-díj (2010)

Bővebben
Keresztury Tibor: Hűlt helyem

Keresztury Tibor: Hűlt helyem

„A kórházban az a jó, hogy ha már az összes vizit, hőmérőzés, kacsáztatás, miegyéb megvolt, még mindig van tíz-tizenkét órácska a napból és az éjszakából, hogy úgy mondjam, szabadprogram, ráérő idő.” - részlet Keresztury Tibor új könyvéből

Bővebben
Bartók Imre: Lovak a folyóban

Bartók Imre: Lovak a folyóban

„Ezt a könyvet olyan ember írta, aki a holt betűn kívül már másnak is életet adott. Ezernyi gondolatom támadt olvasás közben. Számtalan felismerés lepett meg, szinte minden oldalon, dehogy oldalon, minden bekezdésben, minden mondatban találkoztam valamivel, ami kisebbfajta megrázkódtatást okozott.” Idézet a könyvből

Bővebben
Nyisztor Zoltán : Egy összedőlt világ romjain

Nyisztor Zoltán : Egy összedőlt világ romjain

Nyisztor Zoltán (1893-1979) a XX. századi magyar kultúra egyik legjelentősebb személyisége. Újságíróként, katolikus hitszónokként, szervezőként a magyar megmaradás országosan ismert vezéregyénisége volt. Az 1945 utáni kommunista diktatúra pribékjei letartóztatták, amikor pedig ideiglenesen szabadlábra helyezték, kalandos körülmények között bujkált és szökött meg üldözői elől.

Bővebben
Guillaume Musso: Holnap

Guillaume Musso: Holnap

Guillaume Musso regényről regényre különleges kapcsolatot alakít ki olvasóival. Az 1974-ben Antibes-ban született szerző diákévei alatt kezdett írni. A közönség először 2004-ben, az És azután… megjelenésekor találkozhatott vele. Majd egymást érték a regények. Mára ő a legnagyobb példányszámban eladott kortárs francia író. Regényeit több mint negyven nyelvre fordították le. Művei a világ minden táján vezetik az irodalmi sikerlistákat, kiadók és filmproducerek versengenek értük.

Bővebben
Jo Nesbø: A megváltó

Jo Nesbø: A megváltó

A megváltó a norvég sikerszerző, Jo Nesbø Harry Hole-sorozatának hatodik kötete. Akárcsak a sorozat többi darabja, ez a regény is az Animus Kiadó gondozásában jelent meg – magyar nyelven először 2010-ben, mintegy öt évvel az eredeti megjelenést követően –, a Nesbø-életmű negyedik magyarra fordított részeként.

Bővebben
Szabó-V. Dóra: Út-Vesztők

Szabó-V. Dóra: Út-Vesztők

Mindig van remény…egy jobb életre, egy teljesebb életre. Csak rajtunk múlik, valóra válik-e vagy sem. Szabó-V. Dóra: Út-vesztők, romantikával átszőtt regényében a két főszereplő nem átlagos életén keresztül keresi a választ arra, hogy kaphatunk-e, megérdemlünk-e egy új esélyt, vagy mindent elveszítünk elhibázott döntéseink miatt. A hajléktalan fotós és a modellek csillogó világával ismerkedő sminkes egymásra találása, tragédiaközeli elválása szívfájdítóan érzelmesen mutatja be, hogyan találhatunk kiutat érzelmeink labirintusából, hogyan kezdhetjük újra, és találhatjuk meg a boldogságot.

Bővebben
Grecsó Krisztián: Lányos apa

Grecsó Krisztián: Lányos apa

Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak - legyen az egy játszótéri séta a kislányával vagy egy kamaszkori emlék -, ám rendre olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. A nehéz témák elmesélésén is átüt a derű, a boldogság keresése, amely minden ellenkező híresztelés ellenére nagyon bonyolult állapot.

Bővebben
Vekerdy Tamás:  Másféle ​iskolák – Talán: a Waldorf?

Vekerdy Tamás: Másféle ​iskolák – Talán: a Waldorf?

A nyolcvanas évek közepe óta Vekerdy Tamás elszántan hirdeti, hogy az iskola gyermekközpontúvá, emberléptékűvé tételének egyik lehetséges útja, ha visszanyúlunk a pedagógia 20. század elejei forradalmának eredményeként létrejött reformpedagógiákhoz, ha az ezekhez kapcsolódó iskolamodellekben, pedagógiai koncepciókban megfogalmazott elveket és kialakult gyakorlatot bevisszük a sok szempontból elavult, megkövesedett magyar közoktatásba.

Bővebben
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus öt éve írta meg pszichológiai bestsellerét, az Örökölt sorsot, amely a kiadása óta letaszíthatatlan az eladási toplistákról. A könyv a transzgenerációs öröklés titkaiba vezet be, vagyis rávilágít arra, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább, érdemes ezért tágabb perspektívából szemlélni elakadásainkat. Ezért ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját.

Bővebben
Moldova György: Ha elhagysz, veled mehetek?

Moldova György: Ha elhagysz, veled mehetek?

Öregkorban nehéz elviselni azt a fényt, amit fiatalon magunk gyújtottunk - mondja a Mester -, annyival viszont tartozunk magunknak, hogy nem próbáljuk meg eloltani. Moldova György utolsó kézirata kerül most viszontagságos út után az olvasók kezébe. Szerelemről, elmúlásról, gyászról és életről. Ismerjük Moldovát, azt hinnénk, itt most mégis új arcát mutatja, végső lezárás ez a tőle olyan nagyon megszokott, kérlelhetetlen egyenességgel. Erős, igaz ember befejező számvetése, szembenézés és búcsú. És ajándék, hogy még egyszer, újra hallhatjuk a hangját.

Bővebben
Simon Sebag Montefiore: Éjszaka Moszkvában

Simon Sebag Montefiore: Éjszaka Moszkvában

Simon Sebag Montefiore Moszkva-trilógiájának záró része egyszerre sötét hangulatú politikai thriller és sodró lendületű történelmi regény, amely hiteles képet rajzol a sztálini rezsim perverziójáról és a terror által összezúzott emberi sorsokról.

Bővebben
Orhan Pamuk: A nevem Piros

Orhan Pamuk: A nevem Piros

Minél nagyobb és színesebb egy város, annál több zuga van, ahol bűneinket rejtegethetjük, s minél többen lakják, annál több esélyed van arra, hogy bűnöddel elkeveredj benne. Egy város okosságát nem tudósai, könyvtárai, miniátorai, kalligráfusai és medreszéi, hanem a sötét utcákon, évezredek folyamán alattomos módon elkövetett gyilkosságok mérik. Semmi kétségünk nem lehet affelől, hogy eszerint Isztambul a világ legeszesebb városa.

Bővebben
Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám

Náray Tamás: Volt egyszer egy varrodám

Náray Tamás önéletrajzi ihletésű sikerkönyve, Az utolsó reggel Párizsban Dárnay Dávid lenyűgöző karriertörténetével, fordulatos életével ismertette meg olvasók tízezreit. Volt egyszer egy varrodám ezt a történetet folytatja.

Bővebben
Danyi Zoltán: A rózsákról

Danyi Zoltán: A rózsákról

Danyi Zoltán az Irodalmi Jelen-, Radnóti- és Mészöly Miklós-díjjal kitüntetett író, költő az Újvidék-i Tudományegyetem Bölcsészkarán 2005-ben szerzett diplomát irodalomból, a Szegedi Tudományegyetemen 2008-ban doktorált filozófiából és irodalomból.

Bővebben
Kornis Mihály: Kádár János utolsó beszéde

Kornis Mihály: Kádár János utolsó beszéde

Kortárs irodalmunk egyik legismertebb írója, Kornis Mihály új könyvében a vég felől beszél Kádár János személyiségről és a rendszerről: a korszakról, az 1956 utáni Magyarországról, arról a világról, amelyben élnünk adatott.

Bővebben
Pataki Ferenc: Varázsát vesztett jövő

Pataki Ferenc: Varázsát vesztett jövő

Pataki Ferenc Széchenyi-díjas magyar szociálpszichológus, pedagógus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A társas jelenségek pszichológiai elméletének egyik kidolgozója, a csoportfolyamatok és hatásai neves kutatója. 1976 és 1993 között az MTA Pszichológiai Intézete igazgatója, 1993 és 1996 között az MTA alelnöke.

Bővebben
Schmidt Mária: Diktatúrák ördögszekerén

Schmidt Mária: Diktatúrák ördögszekerén

Schmidt Mária történész, a Közép- és Kelet-európai Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (XX. Század Intézet) vezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára. 1998-ban jelent meg harmadik könyve, a Diktatúrák ördögszekerén.

Bővebben
Jü Hua: A hetedik nap

Jü Hua: A hetedik nap

A kínai mesés fikció (zhiguai, magyar átírással: cse-kuaj) olyan különleges jegyeinek, mint a megelevenedő holtak világa, e posztmodern, jelenkori közegbe való ültetése A hetedik nap egyik fő erénye. Jü Hua gondolkodása azonban ennél is szélesebb körben, létbölcseleti mélységekben és magasságokban mozog, amit csak fokoz a mű társadalomszemléleti dimenziója. Ez utóbbi vonal, illetve a „meseszövés” ugyan olykor sablonos elemeken nyugszik (pl. vidék-város szembeállítás, vállalati szféra, elidegenedés) – ám épp a maga szociológiai keretezése miatt a kínai avantgárd színterén valószínűleg hiánypótló, ráadásul roppant elgondolkodtató kötet jelent meg magyar nyelven, Zombory Klára fordításában.

Bővebben
Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány

Donatella Di Pietrantonio az Abruzzo tartománybeli Pennében él, gyerekfogorvosként dolgozik. Első regénye, a Mia madre e un fiume 2011-ben jelent meg, és elnyerte a Tropea-díjat. Második regénye, a Bella mia 2014-ben bekerült a Strega-díj jelöltjei közé, és megkapta a Brancati-díjat. A visszaadott lány bejárta az egész világot, 23 nyelven jelent meg, és 2017-ben elnyerte a Campiello-díjat. Magyarul ez az első könyve.

Bővebben
Ivo Andrić: Omér pas

Ivo Andrić: Omér pas

A Nobel-díjas Ivo Andrić másfél évtizedig dolgozott ezen a regényen, de sohasem fejezte be. Csak halála után jelent meg, de töredékességében is remekmű.

Bővebben
David Baldacci: Emlékek börtönében

David Baldacci: Emlékek börtönében

A bestsellerszerző új sorozatában is garantálja a tőle már megszokott akciódús, felkavaró cselekményt, pergő párbeszédeket és azt az állandó feszültséget, amellyel eléri, hogy a könyve letehetetlen legyen.

Bővebben
Cate Woods: Bárcsak ismernélek

Cate Woods: Bárcsak ismernélek

Az Amazon 2017-ben az egyik legjobb első könyves szerzőnek választotta Cate Woods írónőt. Fergeteges humorú regénye minden reklám nélkül egyre feljebb kúszott a listán, és végül hatalmas siker lett. Sophie Kinsella, Milly Johnson és Helen Fielding utódjaként emlegetik, de azzal a különbséggel, hogy náluk Cate Woods könyve jóval modernebb.

Bővebben
Huszár Tibor: Kádár - A hatalom évei 1956-1989

Huszár Tibor: Kádár - A hatalom évei 1956-1989

Ajánló: "(...) alapvetően a regnáló, minden lényeges hatalmi jogosítványt kezében összpontosító személyiséget, annak világát: udvartartását látható és láthatatlan hátországát igyekszik megjeleníteni, érzékeltetve mozgástere bolsevik énjéből is következő korlátait, az őt hatalomra segítő birodalom ellenőrző mechanizmusait és e kereteken belül erőfeszítéseit önállóbb arculat, a hazai terep sajátosságait számba vevő politika kialakítására." - Huszár Tibor

Bővebben
Jean-Paul Sartre: A lét és a semmi - Egy fenomenológiai ontológia vázlata

Jean-Paul Sartre: A lét és a semmi - Egy fenomenológiai ontológia vázlata

A mű első teljes magyar fordítása két év munkájával 2005-ben jelent meg, melynek köszönhetően a magyar nyelvű olvasó is csorbítatlan egészében ismerkedhet meg a rossz lelkiismeret, vagy éppen a voyeur-szituáció híressé vált elemzéseivel. A könyvben az eligazodást fordítói szótár és névmutató segíti. A mű fordítója, Seregi Tamás utószóban tekinti át röviden az eddig megjelent Sartre-fordításokat, és ad rövid eligazítást azokban a terminológiai bonyodalmakban, melyek egy ilyen volumenű munka elkészítésének szükségszerű velejárói.

Bővebben
Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz

A Mellettem elférsz először 2011-ben jelent meg, és megkapta az év legjobb könyvének járó Aegon Művészeti Díjat. Azóta tucatnyi új kiadást ért meg, harmincezer példányban kelt el, az elmúlt évek egyik legolvasottabb könyve Magyarországon.

Bővebben
Sverker Johansson: A nyelv eredetéről - A beszéd ingyen van, és hazudunk, mint a vízfolyás

Sverker Johansson: A nyelv eredetéről - A beszéd ingyen van, és hazudunk, mint a vízfolyás

Az ember beszélő lény. A történelem egyik nagy rejtélye, hogyan született és alakult, változott folyamatosan az emberi a nyelv? Hol, mikor és miért kezdtünk beszélni? A nyomok a mintegy másfél millió évvel ezelőtti zűrzavaros időszakra vezetnek vissza, amikor az afrikai őseink új helyzetekkel szembesültek, és egyre inkább különbözni kezdtek más állatoktól - és ebben a nyelv úgy tűnik kulcsszerepet játszott.

Bővebben
Weisz Fanni: Hallatlan vakáció

Weisz Fanni: Hallatlan vakáció

A huszonéves budapesti lánynak - akinek egyetlen vágya, hogy író legyen - a sokadik próbálkozás után sem sikerül elnyernie a megpályázott irodalmi ösztöndíjat. A szüleitől furcsa vigaszdíjat kap: részt vehet egy alapítvány által, a saját területükön kimagasló eredményt nyújtó fiatalok számára szervezett utazáson. Irány Jamaica!

Bővebben
Daniil Turovsky: Orosz hekkerek - Így lettek lázadókból Putyin katonái

Daniil Turovsky: Orosz hekkerek - Így lettek lázadókból Putyin katonái

Danyiil Turovszkij újságíró, szerkesztő, tudósító. Moszkvában született 1990-ben. Pályafutása során olyan jelentős orosz internetes lapoknál dolgozott, mint a Lenta.ru vagy a Medúza. 2015-ben az Iszlám Államról írott cikksorozatát a brit The Guardian is átvette, s ezért a munkájáért az angol GQ folyóirat Az év újságírója-díjjal tüntette ki. Az orosz hekkerek történetéről írott kötete 2019-ben jelent meg Moszkvában.

Bővebben
Juan Pablo Escobar: Mr. Escobar Apám titkai

Juan Pablo Escobar: Mr. Escobar Apám titkai

"Ez a könyv nagyon személyes, mély és őszinte kísérlet. Csak egy történetet akarok elmesélni apámról, hogy senki se kövesse el újból azt, amit ő. Meg akarom osztani apám, Pablo Escobar mellett töltött életem tapasztalatait, valamint azokat a mély sebeket, melyek miatt elhatároztam, hogy nem leszek olyan, mint ő." Juan Pablo Escobar

Bővebben
Jared Diamond: Zűrzavar - Hogyan kezelik a nemzetek a válságot és a változást

Jared Diamond: Zűrzavar - Hogyan kezelik a nemzetek a válságot és a változást

,,Válságokról szóló könyvemet az Egyesült Államokban 2019 májusában adták ki, ezt a magyar fordítást pedig 2020 végén. Vagyis az időzítés páratlanul rossz volt. Vagy páratlanul jó? Rossznak azért gondolom, mert sem én, sem más nem látta előre a világválságot, amelyet a Covid okozott. Az időzítést ugyanakkor szerencsésnek is tarthatom, mert így mindenki megbizonyosodhat arról, hogy a krízisek elemzésére bevezetett rendszerem alkalmazható olyan válságra is, amely még meg sem jelent, amikor írtam a könyvet." Részlet a szerzőnek a magyar kiadáshoz írt előszavából

Bővebben
Bibó István: Válogatott tanulmányok 1935-1979 IV. kötet

Bibó István: Válogatott tanulmányok 1935-1979 IV. kötet

Bibó István méltán történelmi jelentőségűnek tekintett 1956-1957-es írásai, politikai nyilatkozatainak némelyike napjainkban már széleskörűen hozzáférhető. A Válogatott tanulmányok új, IV. kötetében való megjelentetésük azonban mégis indokolt. Nemcsak politikai- erkölcsi megfontolásból, hanem mert e tragikus napokban született írásainak fényében Bibó István kétségtelenül elvontabb, utópikus elemeket sem nélkülöző nemzetközi jogi írásai is más optikát kaptak

Bővebben
Marianna D. Birnbaum: Esterházy, Konrád, Spiró

Marianna D. Birnbaum: Esterházy, Konrád, Spiró

Beszélgetőkönyvnek nevezhetnénk inkább, mint interjúkötetnek a Birnbaum D. Marianna jegyezte Magvető-kiadványt, amelyben a szerző Esterházy Pétert, Konrád Györgyöt és Spiró Györgyöt faggatja közös jeruzsálemi útjukról. Kérdések identitásról, hazáról, a vendéglátó országról alkotott véleményükről, és válaszok, melyekben ki-ki a maga írói és emberi habitusa szerint elmélkedik, politizál, filozofál vagy cseveg. Interjúk, melyek érintenek családot, sorsot, történelmet, vallást, hitet és alkotói szemályiséget egyaránt.

Bővebben
Frei Tamás: Bábel

Frei Tamás: Bábel

Frei Tamás a színfalak mögé viszi az olvasót, megmutatja, hogy milyen hatalmi manőverek révén ragadhatja magához egy kellően gátlástalan politikus egy ország irányítását, és miféle cinizmus kell ahhoz, hogy a nyugati világ legbefolyásosabb emberei véres műkincsekkel teli luxusvilláikból finanszírozzák az iszlám terrorizmust.

Bővebben
Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Norvég krimiből kölcsönözhette Agatha Christie az Ackroyd-gyilkosság váratlan fordulatát Egy új bizonyíték szerint norvég forrása lehetett Agatha Christie egyik leghíresebb bűnügyi regényének, Az Ackroyd-gyilkosságnak, amely szokatlan megoldásával lepte meg az olvasókat. Lucy Moffat, Norvégiában élő brit fordító szerint Christie egy ismert norvég írótól kölcsönözhette az ötletet. A fordító rábukkant Stein Riverton Jernvorgnen (Vas szekér) című írásának első fordítására, amely egy angol magazinban jelent meg. Moffatt úgy véli, legalábbis elgondolkodtató, hogy Christie nem innen merítette-e az ötletet Az Ackroyd-gyilkosság történetéhez - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

Bővebben
Arnaldur Indridason: Vérvonal

Arnaldur Indridason: Vérvonal

Arnaldur Indriðason izlandi krimiíró Izland fővárosában, Reykjavíkban született. Nagyapja költő, az apja pedig író volt. Ő a helyi egyetem történelem szakán végzett 1996-ban, 35 évesen. Majd újságíróként, forgatókönyvíróként dolgozott. Első regénye (Synir duftsins) 1997-ben jelent meg, ebben már Erlendur felügyelő a főszereplő. Könyvei eddig harminc országban jelentek meg. 2002-ben (a Vérvonallal) és 2003-ban (a Kihantolt bűnökkel) is elnyerte a a skandináv krimiírók szövetségének díját.

Bővebben
Georges Simeon: A vonat

Georges Simeon: A vonat

Az Agave Könyvek Simenon-életmű-sorozatában napvilágot látott regény, inkább kisregény szépirodalom a javából. Egy ember története, aki a legszörnyűbb és legkilátástalanabb pillanatban, a II. világháború kezdetén, a szervezetlen menekülés közepén ismeri fel: talán nem is élt eddig.

Bővebben
Karin Fossum: Az indiai feleség

Karin Fossum: Az indiai feleség

„Gunder Jomann utazásával kezdődött minden. Gunder egészen Indiáig repült, hogy feleséget találjon magának. Mikor az emberek megkérdezték, nem árulta el, hogy ez a szándéka. Magának is alig vallotta be. Csak egy átlagos utazásról van szó, hogy megismerje kicsit a világot, magyarázta, ha kollégái rákérdeztek” – a javakorabeli agglegény egzotikus utazása nemcsak Gunder mindennapjait, de szűkebb környezete, a csöndes norvég vidék életét is felbolygatja…

Bővebben
José Saramago: Az elefánt vándorútja

José Saramago: Az elefánt vándorútja

José Saramagót 1998-ban tüntették ki az irodalmi Nobel-díjjal. Első regényét 25 évesen írta, de csak jóval később, ötvenes éveiben vált elismert íróvá. Leghíresebb regénye, a Vakság 1995-ben jelent meg. A Nobel-díj odaítélése után tíz évvel megírt Az elefánt vándorútjá-ban Saramago teljes irodalmi fegyverzetében lép újra elénk.

Bővebben
Jurij Poljakov: Szökni szeretnék

Jurij Poljakov: Szökni szeretnék

Jurij Poljakov a legtekintélyesebb irodalmi hetilap, a Lityeraturnaja Gazeta főszerkesztője, s nem mellékesen az orosz-magyar kapcsolatokért felelős társaság elnöke, aki szívügyének tekinti, hogy a magyarok hiteles képet alkossanak napjaink orosz kultúrájáról, s hogy az oroszok megismerjék a kortárs magyar művészet legjobb alkotásait.

Bővebben
Erlend Loe: Doppler hazatér

Erlend Loe: Doppler hazatér

Erlend Loe-val ismét mesélőkedve teljében, legjobb formájában találkozunk. A trilógia zárókötete önmagában is élvezetes olvasmány, Doppler-rajongóknak pedig egyenesen kötelező.

Bővebben
Máté Angi: Mamó

Máté Angi: Mamó

"- Mire neked az írás, Angi? - Hogy olvassák. Szeressék, vagy ne szeressék. Csak moccantson bennük valamit." (Nők Lapja)

Bővebben
Erlend Loe: Doppler

Erlend Loe: Doppler

Norvégia talán legnépszerűbb kortárs írójának ötödik regénye abszurd humorú komoly történet korunk sikeres és okos emberéről, aki nem akar többé korunk sikeres és okos embere lenni.

Bővebben
Rakovszky Zsuzsa: VS

Rakovszky Zsuzsa: VS

Vay Sarolta/Sándor a 19. század második felében, illetve a századfordulón élő transzszexuális író, újságíró volt. 1859-ben született Gyónon, arisztokrata családban. Nőként látta meg a napvilágot, de fiúként nevelkedett.

Bővebben
Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató

Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató

Gerlóczy Márton Áprily Lajos dédunokája, 1981-ben született Budapesten, azóta is itt él, jelenleg újságíróként és publicistaként dolgozik. 2003-ban jelent meg kultuszkönyvvé vált első regénye, az Igazolt hiányzás, azóta rendszeresen publikálja nagy kritikai visszhangot kiváltó műveit.

Bővebben
Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink

Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink

Milyen embert hozott létre a "szocialista" társadalom? Milyen, akár pozitív, akár negatív ösztönöket épített belénk a szabadság elementáris hiánya évtizedeken keresztül? A 2015-ös év irodalmi Nobel-díj tulajdonosa, Szvetlana Alekszijevics efféle kérdésekre keres választ könyvében, de nem száraz fejtegetésekben, hanem számtalan emberi sorson keresztül.

Bővebben
Per Petterson: Lótolvajok

Per Petterson: Lótolvajok

„Hagyd leülepedni a fájdalmat, Trond – mondta apám. – Nincs belőle hasznod, ha bolygatod.” Így szól a csodált, bálványozott apa tizenöt éves fiához, aztán pár nappal később végleg eltűnik az életéből, hogy családját elhagyva új életet kezdjen.

Bővebben
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

"Ha azt szeretném, hogy változzon az életem, a körülöttem lévő világ, akkor ahhoz nekem kell tennem lépéseket és nem mástól várni a csodát - ahogy ezt sokan teszik - így megyek tovább, mert a fantáziám sosem hagy el, újabb és újabb célokat tűz ki elém."  - Hozleiter Fanny Mosolyka

Bővebben
Jonathan Franzen: Szabadság

Jonathan Franzen: Szabadság

A 2010-es évek egyik nemzetközi irodalmi szenzációját ajánljuk Olvasóinknak. Jonathan Franzen méltán sikeres regénye, a Szabadság pillanatfelvétel a jelen, a 2001. szeptember 11. utáni kor amerikai társadalmáról.

Bővebben
Rita Monaldi & Francesco Sorti:  Secretum

Rita Monaldi & Francesco Sorti: Secretum

Monaldi és Sorti, olasz történészházaspár levéltári kutatásai során egyedülálló dokumentumokra akadt: megtalálták Atto Melani elveszettnek hitt levelezését. Elhatározták, hogy egy regénysorozat formájában dolgozzák fel a híres kasztrált énekes életét, aki a Napkirály, XIV. Lajos legügyesebb kémje volt. Egy lebilincselően izgalmas történelmi thriller, amelyben a fikció és a valóság szétválaszthatatlanul keveredik össze, és ami a kritikusok szerint a szerzőpárost a műfaj nagymesterei közé emeli.

Bővebben
Rita Monaldi & Francesco Sorti: Intrika

Rita Monaldi & Francesco Sorti: Intrika

Monaldi és Sorti, olasz történészházaspár levéltári kutatásai során egyedülálló dokumentumokra akadt: megtalálták Atto Melani elveszettnek hitt levelezését. Elhatározták, hogy egy regénysorozat formájában dolgozzák fel a híres kasztrált énekes életét, aki a Napkirály, XIV. Lajos legügyesebb kémje volt. Egy lebilincselően izgalmas történelmi thriller, amelyben a fikció és a valóság szétválaszthatatlanul keveredik össze, és ami a kritikusok szerint a szerzőpárost a műfaj nagymesterei közé emeli.

Bővebben
Rita Monaldi & Francesco Sorti:  Imprimatur

Rita Monaldi & Francesco Sorti: Imprimatur

Imprimatur Secretum... - könyvsorozat Rita Monaldi & Francesco Sorti Monaldi és Sorti, olasz történészházaspár levéltári kutatásai során egyedülálló dokumentumokra akadt: megtalálták Atto Melani elveszettnek hitt levelezését. Elhatározták, hogy egy regénysorozat formájában dolgozzák fel a híres kasztrált énekes életét, aki a Napkirály, XIV. Lajos legügyesebb kémje volt. Egy lebilincselően izgalmas történelmi thriller, amelyben a fikció és a valóság szétválaszthatatlanul keveredik össze, és ami a kritikusok szerint a szerzőpárost a műfaj nagymesterei közé emeli.

Bővebben
Dr. Csernus Imre: Egy életed van

Dr. Csernus Imre: Egy életed van

„A beletörődés és az önfeladás azt jelenti, hogy önmagad méltóságából nap mint nap önkezűleg faragsz le tizedmillimétereket. Tehát te szünteted meg önmagad tartását. Az önbecsülés eredetileg benned lakozik, azonban elvész, ha hagyod.”

Bővebben
Eszterhai Katalin:  Légy ​az élet csodálója

Eszterhai Katalin: Légy ​az élet csodálója

Eszterhai Katalin újságíró, szerkesztő, televíziós producer. 1987-ben férjével és lányaival együtt Olaszországba költöztek, majd két év római tartózkodás után Kanadában lelték meg új hazájukat. A szerző két korábbi kötete az Akaratunk gyógyereje 2016-ban, illetve a Majdnem Esterházy 2017-ben jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában.

Bővebben
Gabriela Adamesteanu: Futó viszony

Gabriela Adamesteanu: Futó viszony

A generációja legjobbjai között számon tartott Adamesteanu többszólamú, realista prózájának visszatérő témája az egyén elembertelenedése a totalitárius rendszerekben: úgy tart tükröt a mának, olvasójának, hogy közben élvezetes, izgalmas, szórakoztató és elgondolkodtató könyvet ír a huszadik század történelméről.

Bővebben
Mika Tillensen: Bertram atya kalandjai

Mika Tillensen: Bertram atya kalandjai

Abszurd skandináv humor, célzatos trágárság és egy kardigános jegesmedve. Mindezek és még sok minden más is jellemzi Mika Tillensen, vagyis Mikecz Attila új kalandregényét, a Bertram atya kalandjait. A szerző azt is elárulja, miért szerencse, hogy a történet végére ért.

Bővebben
Jill Alexander Essbaum: A jó feleség

Jill Alexander Essbaum: A jó feleség

Jill Alexander Essbaum átütő erejű első könyve felejthetetlen történet házasságról, hűségről, szexről, erkölcsről és legfőképpen az énről. Anna Karenina, Bovaryné, A lány a vonaton - valahogyan mind szerepelnek ebben a történetben.

Bővebben
Susan Boyle: Akinek születtem

Susan Boyle: Akinek születtem

13 évvel ezelőtt ismerte meg a világ az aranytorkú Susan Boyle-t, amikor feltűnt a Britain's Got Talent színpadán. Azóta fenekestül felfordult körülötte minden és olyan életet él, amelyről álmodni sem mert volna korábban.

Bővebben
Sylvain Neuvel: Alvó óriások

Sylvain Neuvel: Alvó óriások

A kanadai származású Sylvain Neuvel elsőkönyves szerző. Civilként egy fordítási szolgáltatásokat nyújtó cég igazgatója és szoftvermérnökre. Nyelvészetet tanult Montreálban, és később ebből doktori fokozatot is szerzett Chicagoban. Honlapján az alienek és delfinek nyelvéről és az ewokok győzelmi daláról szóló értekezések is megtalálhatóak. Megszállottja a Halloweennak, és szabadidejében szívesen épít robotokat fiának, Théodore-nak.

Bővebben
Radhika Sanghani: VIRGIN

Radhika Sanghani: VIRGIN

Radhika Sanghani fergeteges humorú első regénye világszerte elnyerte a női olvasók szívét. Nem véletlenül: főhőse aggódása viccesebb, mint Carrie Bradshaw-é, és szókimondóbb, mint Bridget Jones.

Bővebben
Milly Johnson: Őszi románc

Milly Johnson: Őszi románc

Milly Johnson az egyik legnépszerűbb brit romantikus szerző, művei rendszeresen szerepelnek a sikerlisták élén, és világszerte több mint egymillió példányban keltek el. Egyedi humora, szórakoztató stílusa és regényeinek jellegzetes „britsége” teszik a romantikus regények koronázatlan királynőjévé, nem meglepő tehát, hogy 2014-ben elnyerte a romantikus szerzők díját a legjobb szórakoztató regény kategóriájában. 2015-ben a Yorkshire Society művészeti díjával tüntették ki.

Bővebben
Lesley Pearse: Ígéret

Lesley Pearse: Ígéret

Lesley Pearse Anglia legnépszerűbb regényírója, akinek a könyvei eddig közel ötmillió példányban keltek el. Számos regénye – köztük a Belle, Árnyak, Titkok, Emlékek, Bízz bennem – nemzetközi bestseller lett.

Bővebben
Ada Petrova - Peter Watson: Hitler ​halála

Ada Petrova - Peter Watson: Hitler ​halála

1945. április 30. A történelemkönyvekből úgy tudjuk, ezen a napon követett el öngyilkosságot Adolf Hitler a Vörös Hadsereg által körülzárt Berlinben. Ciánkapszulát vett be, majd főbe lőtte magát, a testét pedig végakaratának megfelelően elégették az emberei. Az elszenesedett állkapocs- és koponyadarabokat néhány nappal később találták meg szovjet katonák.

Bővebben
Csabai Márk: Nem tündérmese

Csabai Márk: Nem tündérmese

Csabai Márk első regénye , az "Egy csibész naplója" kultuszkönyv lett már hetekkel a megjelenése után. A huszonhét éves író és világcsavargó humora és történetszövése Rejtő Jenőt és Guy Ritchie filmjeit juttatja eszünkbe.

Bővebben
Kiss Gergő: Életem a játék - Egy háromszoros olimpiai bajnok küzdelmei a vízben és a parton - bővített kiadás

Kiss Gergő: Életem a játék - Egy háromszoros olimpiai bajnok küzdelmei a vízben és a parton - bővített kiadás

„Ahhoz, hogy az ember kimagaslót nyújtson bármely területen, elengedhetetlenek a gyerekkorból hozott példák és ellenpéldák, tulajdonságok, erények. Ugyanakkor önkritikus emberként tudom és vállalom is, hogy sok hibám, tévedésem is volt, és lesz is még, amelyek kiadják azt a kerek egészet, ami vagyok, amit elértem és amit még el szeretnék érni. Boldog lennék, ha ezt a könyvet olvasva minél többen átéreznék a saját magunk vállalásának fontosságát."

Bővebben
Nagy Bandó András: Arankakor

Nagy Bandó András: Arankakor

Ez egy 50-es években játszódó családregény, melynek megírásához a család egyik tagjának az emlékiratai adtak segítséget. A végtelenül szorgalmasan dolgozó, tisztességes, sokak által szeretett, kulákká kikiáltott apát addig üldözik, míg végül elviszik, és két év múlva bele is hal a kényszermunkába.

Bővebben
John Le Carré: A zebra dala

John Le Carré: A zebra dala

Az Agave Könyvek igazán ízléses, mondhatni hibátlan darabot adott a kezünkbe A zebra dalával. Kuszkó Rajmund egyszerű, mégis vonzó borítója, Falvay Dóra választékos, szép fordítása és a nagyszerű szerkesztés, irigylésre mélt

Bővebben
Laura Barnett: Variációk egy párra

Laura Barnett: Variációk egy párra

Laura Barnett 1982-ben született. Író, újságíró, színikritikus. A The Guardian és a Daily Telegraph egykori belső munkatársa, jelenleg szabadúszó újságíróként dolgozik. A Variációk egy párra az első regénye.

Bővebben
Péterfy-Novák Éva - Szentesi Éva: Damaszt és paprikás csirke - Történetek és receptek Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva tollából

Péterfy-Novák Éva - Szentesi Éva: Damaszt és paprikás csirke - Történetek és receptek Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva tollából

Péterfy-Novák Éva és Szentesi Éva első közös kötetében az olvasók bepillanthatnak a szerzők életébe, barátságába és konyhájába. Hol vidámabb, hol szomorúbb, egyedül vagy éppen közösen megélt történeteket ismerhetünk meg, s az elbeszéléseket a szerzők legkedvesebb receptjei egészítik ki. Balatoni kiruccanás, kisoroszi karácsony, tarját elcsenő macska, romantikus vacsora a horvát tengernél... Hagyományos vasárnapi ebéd, mindenmentes ételek, indiai fogások - ki-ki válogathat ízlése szerint.

Bővebben
Stephen King: Billy Summers

Stephen King: Billy Summers

A kötetet a The Guardian az utóbbi évek legjelentősebb King-regényének nevezte, amely a The Sunday Times szerint feszes, kalandos, akciódús és lélektanilag is mély. Ha ezek a megállapítások nem is feltétlenül igazak, mi mindenképpen csak javasolni tudjuk Stephen King Billy Summers című regényének elolvasását.

Bővebben
Dirk Rossmann: A polip kilencedik karja - Ökothriller

Dirk Rossmann: A polip kilencedik karja - Ökothriller

Dirk Rossmann német milliárdos üzletember, a Rossmann, Európa egyik legnagyobb drogéria-áruházláncának alapító-tulajdonosa. Első regénye nemcsak egy letehetetlenül izgalmas thriller, de egyben elgondolkodtató olvasmány is, mely napjaink legégetőbb problémáit boncolgatja.

Bővebben
Karina Sainz Borgo: Megy le a nap Caracasban

Karina Sainz Borgo: Megy le a nap Caracasban

"Ez nem nemzet, hanem húsdaráló." Karina Sainz Borgo megrázó képet fest az anyját és hazáját is gyászoló nőről; a 21. századi Venezuelában uralkodó korrupcióról, káoszról, erőszakról és arról, milyen áron lehet mindezek árnyékában túlélni a mindennapokat. A Megy le a nap Caracasban több mint húsz nyelven jelent meg. 

Bővebben
Barnás Ferenc: Másik halál

Barnás Ferenc: Másik halál

„Hány halálod van? Még. Amennyi életed? Faltól falig jársz. Ismered minden sarkát. Az utcának kopott kövéhez te is hozzátettél. És már nem. Nem élsz. Létezésed ismétlés, egy naponkénti váltakozás. Egyszerre. De minden ugyanaz. Talán majd másnap, egy új reggelben, egy új mondatban, egy új lényegben. Folytatni a megállíthatatlant. Kívüled telik a világ. De veled múlik. Majdnem mindig. Sűrűsödnek a földi hangok benned. Csend van vagy hallgatás? Írod a sorsod könyvét. Közhelyek. Áthúznál, átírnál, idegenségbe torkollnak a mondatok. Levegőt keresel. Szavakat. Jelenvalóvá éled magad. Elhiszed, hogy indulhatsz még. Lépni kezdesz. Haladsz. Élsz. A másik halál, nem ez.”

Bővebben
Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Matt Haig: Éjfél Könyvtár

Ha megáll az idő szerzőjének új könyve könnyed olvasmány, mégis a legfontosabb dologról szól: arról, hogy ha nem máshol, hanem a saját életünkben szeretnénk lenni, sokkal könnyebb boldognak érezni magunkat.

Bővebben
Sarah Pearse: A szanatórium

Sarah Pearse: A szanatórium

Nem akarsz továbbállni. Vagy már nem is tudsz? Sarah Pearse Angliában nőtt fel, irodalmat és kreatív írást tanult az egyetemen, aztán televíziós újságírásból doktorált. Évekig Svájcban élt, mielőtt visszaköltözött Angliába

Bővebben
Fábián Janka: Cholera-napló

Fábián Janka: Cholera-napló

Fábián Janka kisregényében egy régmúlt halálos ragály történetét olvasva furcsán ismerős körülmények közé csöppenhetünk, és megállapíthatjuk, hogy 190 év alatt sok szempontból vajmi keveset változott a világ

Bővebben
Durica Katarina: Városi rókák

Durica Katarina: Városi rókák

"Senki nem képzelheti azt, hogy egy nő valóban önszántából akarja ezt művelni, súlyos kérdések ezek a mai társadalomban, szembesülni azzal, mennyiféle erőszak van a világban. Mindenki választ olyan csatornát, ahol ez ellen küzd. Én azt a formát választottam, hogy nyitva tartom a szemem és írok róla”.

Bővebben
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

a Mulat a Manézs a cirkuszi bravúrokra is képes magyar nyelv karneváli dicshimnusza, szertelen, barokkosan burjánzó szatíra egy országról, amelyben a populizmus hamisítatlan zsenije uralkodik a fejszesuhanás egyszerűségével.

Bővebben
Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter: Dharma

„Rájöttem, hogy minden lényegtelennek vagy véletlennek tűnő részlet fontos, hiszen elvezet valahová: szerelemhez, célhoz, feladathoz, az igazsághoz.” – Szűcs Péter

Bővebben
Steve Cavanagh: Tizenhárom 

Steve Cavanagh: Tizenhárom 

Steve Cavanagh, ír származású író végre magyarul is megjelenő története Írországban elnyerte az Év bűnügyi regénye díjat. Már a könyv elején tudjuk ki a jó és ki a rossz, nem egy tipikus macska-egér játszma folyik. Párhuzamosan kapjuk az információt innen is, onnan is. Nem a „ki” kérdés, hanem a „miért” és a „hogyan”. A szörnyeteg elméjébe betekintve és a folyamatos visszautalások által lesz kerek a történet.

Bővebben
Steve Berry: A Romanov-jóslat

Steve Berry: A Romanov-jóslat

Noha még 1996-ban íródott, mégis 2020-ban jelent meg Magyarországon Steve Berry könyve, ami nemcsak az orosz történelem kedvelőinek szól, hanem mindenkinek, aki szereti az izgalmas, fordulatos sztorikat. Ugyanakkor azoknak, akik még mindig a cárizmus hívei, tanulságos olvasmány.  

Bővebben
Soós Tibor: Árnyékból a fényre - 22 különleges nő, akik megváltoztatták a világot

Soós Tibor: Árnyékból a fényre - 22 különleges nő, akik megváltoztatták a világot

Soós Tibor (azaz T. R. Salty, a Bellum Atlantis- és a Fekete Szivárvány-sorozat szerzője) most visszatér eredeti hivatásához, a történelemhez, és bemutat nekünk 22 elgondolkodtató női sorsot. Olyan nőkét, akik mind áttörték a nők számára felállított, évezredes keretrendszert. Ők azok, akik hitükkel, akaraterejükkel, kitartásukkal példát mutattak a mai kor emberei számára is. Példát a nőknek és a férfiaknak is

Bővebben
Tisza Kata: Kékre szeretni

Tisza Kata: Kékre szeretni

Meghaladható-e vajon a sérült kötődésmintázat, amely összetéveszti a szeretetet a bántalmazással, és oly sok fájdalmat okoz, hogy belekékülünk, és ha meghaladható, akkor hogyan? A lélektan egyik örökérvényű kérdésére kutatja a kötet a választ.

Bővebben
Julie Orringer: Láthatatlan híd

Julie Orringer: Láthatatlan híd

"Több mint egy éve olvastam Julie Orringer megrázó, nagy erejű, vizuálisan is sodró remekművét. Az ilyen súlyú könyvekre mondják, hogy letehetetlen nagy regény. Vártam, hogy egy magyar kiadó rátaláljon és beleszeressen. Megtörtént. Hála érte." - ( Koltai Lajos, operatőr, filmrendező )

Bővebben
Márai Sándor: Panaszkönyv - Medvetánc

Márai Sándor: Panaszkönyv - Medvetánc

A kötetben megjelenő rövid írások, melyeknek Márai szinte kivétel nélkül egyszavas címeket adott, aforisztikus tömörséggel jelenítik meg tárgyukat. Ez a sűrítettség fegyelmezett és szikár hangulatot kölcsönöz a néha gúnyos, néha áhítatos, sokszor bölcs és ironikus stílusban lejegyzett tárcáknak.

Bővebben
Tomor Anita: Most már együtt álmodunk

Tomor Anita: Most már együtt álmodunk

A hatalmas sikerű Álmodtam már rólad és Még mindig rólad álmodom című regények várva várt folytatása megérkezett! Tomor Anita ismét elkalauzol minket Kambodzsába és egy titokzatos, álomszerű világba, melyről nem is hinnénk, hogy létezik. Végigizgulhatjuk Liv és David szívszorító és szenvedéllyel teli, megható történetét.

Bővebben
Selden Edwards: Múlt idő

Selden Edwards: Múlt idő

Selden Edwards szívbe markoló regényében a történelmi tényeket úgy mossa össze a fantáziavilággal, hogy minden egy kicsit másként, megbillentve van jelen. Az évtizedeken keresztül csiszolgatott történet végeredménye egy megható embermese, egy amerikai család időtlenné váló históriája.

Bővebben
Bauer Barbara: Elsuttogom százszor

Bauer Barbara: Elsuttogom százszor

BAUER BARBARA generációkon átívelő regénye arra keresi a választ, honnan jövünk, és milyen terheket halmoztak ránk felmenőink. Talán nem is tudunk róluk, mégis egy életen át cipeljük őket? Vagy elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy megszabaduljunk a kéretlen útravalóktól?

Bővebben
Dan Brown: Inferno

Dan Brown: Inferno

A történelem egyik leghátborzongatóbb irodalmi klasszikusa, a Pokol ihletésére született, és díszletei között játszódó mű Dan Brown eddigi legellenállhatatlanabb és leggondolatébresztőbb regénye; lélegzetelállító versenyfutás az idővel, amely már az első oldalon rabul ejti az olvasót, és el sem ereszti a befejezésig.

Bővebben
Rose Tremain: Gustav – szonáta

Rose Tremain: Gustav – szonáta

A Gustav-szonáta egy gyerekkori szenvedéllyel, érzelmekkel teli barátságról, annak elvesztéséről, átalakulásáról és visszaszerzéséről szól, egy élethossz során. Erőteljes és mélyen megindító mű az egyik legnagyobb kortárs regényíró tollából.

Bővebben
Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Paulo Coelho: Az Ötödik Hegy

Paulo Coelho regényét olvasva az Ótestamentum és a 21. század találkozásának lehetünk tanúi: a bibliai Illés próféta útkeresése a ma esendő emberének állhatatos próbálkozásaira emlékeztet. A hit, a tudás, a szerelem és a sors kérdéskörét mesterien boncolgató író ezúttal is azt teszi, amihez a legjobban ért: elgondolkodtat és megríkat, tanít és mosolyt csal az arcunkra.

Bővebben
Dunajcsik Mátyás: Víziváros

Dunajcsik Mátyás: Víziváros

Dunajcsik Mátyás első regénye egyszerre urbanisztikai love story, rendhagyó családtörténet és szédítő utazás a mai, egykor volt és sohasem létezett Budapesten, amelynek épp annyi arca van, mint a rajta keresztül hömpölygő, történelmi és mitikus hordalékokat görgető Dunának.

Bővebben
Háy János : A cégvezető

Háy János : A cégvezető

Az egyes szám második személyben elbeszélt történet az olvasót szólítja meg abból az előfeltevésből kiindulva, hogy mindenki a saját életét mint céget vezeti: döntéseket hoz, elemez, befektet, néha belebukik. Háy cégvezetője a rendszerváltás teremtménye, aki azon a Magyarországon nő fel, amelyik hirtelen megkapja a szabadság lehetőségét, és vele a fogyasztói kultúrát, a folyamatos fejlődésre építő kapitalizmust.

Bővebben
Finy Petra: Kerti szonáta

Finy Petra: Kerti szonáta

Finy Petra regényének lapjain 1944-től 1987-ig villannak fel a magyar történelemnek olyan drámai pillanatai, melyek mindenkire hatással voltak, de a nőknek sokszor még nagyobb traumát jelentettek. Amíg pedig megismerjük az ő túlélési stratégiájukat, addig is vígan pöfögnek a Zsigulik, kotyognak a kávéfőzők, végtelen lassúsággal épülnek a víkendházak, Beszélőket lapoznak titokban, hangulatjelentések készülnek, harmatosak a Kőbányaik, szól a Kontroll Csoport, a panellakások fagyöngyös függönyei engedelmesen csörögnek a vállunk körül, a főszereplők számára pedig a végére kiderül: ki árult el másokat, és ki önmagát.

Bővebben
Nicholas Evans:  A viharhegy

Nicholas Evans: A viharhegy

A suttogó, A csapda, A füstlovag és a Semper fortis szerzőjének ez a regénye is csupa izgalom és meglepetés. Egy széthullott család tagjai igyekeznek megbirkózni az elveszett boldogság nyomán rájuk szakadó fájdalommal… vágyaik, reményeik és csalódásaik egyszerre kötik össze és választják szét őket. Szomorú figyelmeztetés is ez a könyv: jó családból származó gyerekek is követhetnek el súlyos hibákat, amelyek megpecsételik a sorsukat.

Bővebben
Sándor Erzsi: Anyavalya

Sándor Erzsi: Anyavalya

Sándor Erzsi mesél, fergeteges lendülettel és iróniával. Elképesztő történeteket, benne az egész huszadik század, minden szörnyűségével, bebugyolálva a szeretet különös varázslepedőjébe. Ez a könyv talán arról szól: lehet néha boldognak lenni, csak sok tehetség kell hozzá.

Bővebben
Donald L. Miller - A levegő urai

Donald L. Miller - A levegő urai

Donald L. Miller kötete azokról a második világháborús amerikai bombázókról szól, akik Németország ellen repülték bevetéseiket, és akiknek így hangzott híres jelmondatuk: „Élj dicsőségesen, halj meg lángolva!”

Bővebben
Donald Rayfield: Sztálin és hóhérai

Donald Rayfield: Sztálin és hóhérai

Rayfield műve kíméletlen tárgyilagossággal mutatja be, hogy kik és miféle formában működtek közre a sztálini korszakot fémjelző tömegmészárlások, kirakatperek, tisztogatási hullámok és kivégzések megvalósításában. Megrázó könyv a szovjet társadalomról egy olyan korszakban, amikor senki se érezhette magát biztonságban.

Bővebben
Vámos Miklós: Utazások Erotikában

Vámos Miklós: Utazások Erotikában

A négy kisregény vezérfonalát az éber és az alvás közbeni álmok adják. "Vágyálmok éppen úgy, mint a szív és a lélek Freud által elemzett, bonyolultan képződő filmmontázsai ábrándozó vagy alvó agyunk vetítővásznán" - írja könyvről a szerző.

Bővebben
Orson Scott Card: A Hegemón árnyékában

Orson Scott Card: A Hegemón árnyékában

A csöppnyi termetű, de annál nagyobb zseni Bean, aki utcagyerekből vált az emberi faj megmentőjének jobbkezévé, Ender Wiggin árnyékában lett a Hangyháború veteránja. Ender a saját biztonsága érdekében nem tér vissza a Földre, ám a többi Hadiskolás gyerek igen, köztük Bean is. Az Árnyék-sorozat második kötete azt a problémát járja körbe, mihez kezd a szó szerint “földhözragadt” világ az űrháborúban győztes gyerekekkel.

Bővebben
Colette Rossant: Visszatérés ​Párizsba

Colette Rossant: Visszatérés ​Párizsba

A kivételes sorsú, született mesemondó Colette Rossant Sárgabarackok a Níluson című világsikerű memoárjának folytatása legalább olyan izgalmas, megható és kacagtató történet, mint az első kötet, tele különlegesen ínycsiklandó ételek receptjeivel. Rossant új könyve finom, mint Piaf hangja, vagy egy könnyű francia bor!

Bővebben
Sara Gruen: Vizet az elefántnak

Sara Gruen: Vizet az elefántnak

Sara Gruen bestseller kötetek szerzője. Férjével és három gyermekével, négy macskájával, két kecskéjével, két kutyájával meg egy lovával egy zöld közösségben él Chicagótól északra.

Bővebben
Boldizsár Ildikó: Mesepoétika

Boldizsár Ildikó: Mesepoétika

A mese, mint műfaj igen sokrétű, népmesétől kezdve, a jól ismert Grimm meséken keresztül, egészen a máig megtalálható műmesékig, mindegyiknek fontos jelentése van.

Bővebben
Vámos Miklós: Félnóta

Vámos Miklós: Félnóta

"Hiányzik Muk Ferenc az életedből, összegzi Kósa Balázs, sejtetted, hogy ha kiszállsz a Barikádból, kapcsolatotok lazulni fog, nem bántad, szabadulni akartál a rohadt polbíttől, eleged volt." - részlet a könyvből

Bővebben
André Szőts: Az északi szél

André Szőts: Az északi szél

Az író, André Szőts a Mátrix (1999), az Óz, a csodák csodája (1939) és Thomas Mann műveinek szerelmese! A kiadó kereskedelmi szempontokat követve, megpróbálja elmismásolni, hogy a könyv nem csupán populáris elemeket tartalmaz, hanem lényegi mondanivalója is van. 

Bővebben
Nick Hornby: Vicces lány

Nick Hornby: Vicces lány

Hogy lesz egy vidéki szépségkirálynőből a hatvanas évek Londonjának ünnepelt tévé­sztárja – erről szól Nick Hornby új regénye, a Vicces lány, melyben a korszak valós figurái keverednek egy fiktív vígjátéksorozat szereplőivel.

Bővebben
Jean-Jacques Antier: Déli-tengerek foglya

Jean-Jacques Antier: Déli-tengerek foglya

Jean-Jacques Antier kalandos regénye egy kivételes lelkierővel és akarattal bíró nőről szól, aki szerelméért még arra is vállalkozott, hogy embertelen körülmények között, iszonyatos küzdelmek árán körülhajózza a földet….

Bővebben
Körmendi Ferenc: A budapesti kaland

Körmendi Ferenc: A budapesti kaland

Körmendi Ferenc neve általában nem cseng ismerősen a magyar olvasóközönség számára. Ennek okát azonban nem annyira a magyar olvasáskultúra és irodalmi emlékezet hanyatlásában kereshetjük, mint inkább abban, hogy már életében sem az élvonalbeliek között tartották számon. 1921-ben jelent meg az első kötete, majd 1939-ben elhagyta az országot. Vagyis az az íróilag aktív 18 év, amit Magyarországon töltött, a két világháború közti hektikus időkre esik. 1932-ben Budapesti kaland c. regényével megnyerte három angol könyvkiadó nemzetközi regénypályázatát. A regényt huszonöt nyelvre fordították le.

Bővebben
Finy Petra: Akkor is

Finy Petra: Akkor is

Finy Petra, Madárasszony című regényének hagyományait követve, most is egy fájdalmasan nehéz női sorsot mutat be. A stílus azonban időközben változott: könnyedebb, mégis karcosabb, szókimondóbb lett, ahogyan az írónő is, aki főszereplőjéhez hasonlóan szintén nemsokára betölti a negyvenet. 

Bővebben
Bartók Imre: A patkány éve

Bartók Imre: A patkány éve

Bartók Imre könyve szédületes sodrású akcióregény, költői szépségű próza, kozmikus látomás a világvégéről, egyúttal megejtő diagnózis a barátság erejéről és a személyiség totális kiszolgáltatottságáról.  Bartók Imre 1985-ben született Budapesten, az ELTE filozófia szakán végzett. Első regénye Fém címmel jelent meg 2011-ben.

Bővebben
Alexandra Harris: Virginia Woolf

Alexandra Harris: Virginia Woolf

Alexandra Harris magával ragadó könyve ideális bevezetés lehet mind Virginia Woolf életébe, mind munkásságába. Kontextusba helyezi az írónő regényeit, nyomon követi utóéletét, és megmutatja, hogy több mint hetven évvel a halála után mitől olyan elevenünkbe vágó és máig ható a prózája. 

Bővebben
Sofi Oksanen: Sztálin tehenei

Sofi Oksanen: Sztálin tehenei

Vad szexualitás, bulimia - mint jellegzetes civilizációs betegség - és a vasfüggöny mögötti történelem drámai természetességgel fonódik egybe Sofi Oksanen regényében, a Sztálin teheneiben. Oksanen az első nyugati író, aki egyszerre belülről s mégis kívülről ír a szovjet időkről. Példátlanul erőteljes irodalom nők három generációjáról, akiket a politika, a háború, a szerelem és a betegség sodort el egymástól... és önmaguktól. 

Bővebben
Mario Vargas Llosa: Pantaleón és a hölgyvendégek

Mario Vargas Llosa: Pantaleón és a hölgyvendégek

Mario Vargas Llosa (teljes neve Jorge Mario Pedro Vargas Llosa, Vargas Llosa őrgrófja; perui író, esszéista, újságíró, irodalomkritikus, akadémikus, 1996 óta a Spanyol Királyi Akadémia tagja. 2010-ben „a hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért” ítélték neki az irodalmi Nobel-díjat.

Bővebben
Tor Ulven: Türelem

Tor Ulven: Türelem

"[A]z olyanfajta lények, mint Borbély Szilárd vagy Tor Ulven, ...elmennek közülünk, vissza, de előtte még lefordítják magyarra vagy norvégra az angyalok nyelvét."- Kun Árpád "...a legtitokzatosabb és legnyugtalanítóbb szövegek, amelyekkel valaha találkoztam. Enigmatikusságukban ugyanakkor a legérdekfeszítőbbek is."- Závada Péter 

Bővebben
Kertész Imre: Felszámolás

Kertész Imre: Felszámolás

A Felszámolás `nyomkeresés`: nyomozás egy eltűnt kézirat és tűnőfélben lévő életek után. Egyúttal úgy tűnik, hogy bezárul az alkotói kör, amelyet Kertész Imre maga köré meghúzott: ha a Sorstalanság, A kudarc, a Kaddis a meg nem született gyermekért után eddig trilógiáról beszéltünk, az új mű, a Felszámolás ezt a sort most tetralógiává egészíti ki.

Bővebben
Simonyi Miklós: Emberek és molekulák Kémiaszertár

Simonyi Miklós: Emberek és molekulák Kémiaszertár

Hogyan függ össze a jobb és a bal kéz a joghurtkészítéssel és a DNS-sel? Miért jelentős lépés az emberiség számára a Mengyelejev-féle periódusos rendszer fehér foltjainak eltüntetése? Milyen eszmei viták kísérték az érzéstelenítés históriáját? A Rádiumlányok esete szomorú történet, a száloptika létrehozása viszont sikersztori.

Bővebben
William Golding: Beavatás

William Golding: Beavatás

Sir William Gerald Golding irodalmi Nobel-díjas brit regényíró, költő. Legismertebb műve A Legyek Ura. Booker-díjjal tüntették ki 1980-ban Beavatás (Rites of Passage) című regényéért, amely A Föld határáig (To the Ends of the Earth) trilógia első kötete.

Bővebben
Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Péntek Orsolya Az Andalúz lányai és a Dorka könyve után megírta a Hóesés Rómában című regényét, egy családtörténeti trilógia utolsó darabját. Az első regény egy ikerpár egyik tagjának, Eszternek; a második testvérének, Dorkának a története; a harmadik kötet pedig a lányok édesanyjának és nagynénjének sorsát mutatja be. Mintha az Anna Karenina jól ismert kezdőmondatát („A boldog családok mind hasonlóak egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.”) illusztrálná, és egy család sajátos boldogtalanságának történeteit fedné fel a kötet.

Bővebben
Selma Lagerlöf: A halál kocsisa

Selma Lagerlöf: A halál kocsisa

A Halál kocsisa erős miszticizmussal megírt, művészi finomsággal megszőtt elbeszélés. Az egész esemény egy képzeletbeli világban történik, de az olvasó az utolsó percig nem tudja, hogy való történetet olvas-e, vagy pedig az egész csak egy lázbeteg rémlátása?

Bővebben
Roger Martin du Gard: A Thibault család

Roger Martin du Gard: A Thibault család

A francia Roger Martin du Gard 1937-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat „a művészi erőért és az igazságszeretetért, amellyel A Thibault család című regényciklusában korunk leglényegesebb problémáit és emberi konfliktusait ábrázolja”.

Bővebben
Sigrídur Hagalín Björnsdóttir:  A sziget

Sigrídur Hagalín Björnsdóttir: A sziget

A sziget a thriller, a politikai fikció és a disztópia remek kombinációja, ugyanakkor pontos kórkép is a modern világról. A szerző művével megdöbbentette Izlandot, és élénk vitát váltott ki az állam és a társadalom alapjainak fenntarthatóságáról. Sigrídur Hagalín Björnsdóttir újságíró, az Izlandi Televízió munkatársa. E könyvét az Izlandi Női Irodalmi Díjra is jelölték.

Bővebben
Deborah Feldman: Unortodox - A másik út - Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek

Deborah Feldman: Unortodox - A másik út - Hogyan fordítottam hátat a haszid közösségnek

Deborah Feldman kötetének megjelenése óriási vihart kavart, korábbi közössége üldözte és számtalan alkalommal megfenyegette. Ő mégsem bánja, hogy mindenki számára elérhetővé tette történetét, mivel hisz abban, hogy könyvével párbeszédet kezdeményezhet a zárt vallási közösségekben tapasztalható gyakori elnyomásról és bántalmazásról, és hangot adhat azoknak, akikre korábban senki sem figyelt. A könyv alapján készült sorozat 2020 márciusától látható a Netflixen.ismert.

Bővebben
Murakami Haruki: Különös könyvtár

Murakami Haruki: Különös könyvtár

A különös könyvtár bár 2018-ban jelent meg magyarul, egyáltalán nem a szerző kései művei közül való, hanem már 1982-ben megíródott. Azóta négy változata létezik, ahogy azt az utószóban olvashatjuk.

Bővebben
Ivo Andrić: Híd a Drinán: Visegrádi krónika

Ivo Andrić: Híd a Drinán: Visegrádi krónika

A könyvben szereplő híd Bosznia-Hercegovina keleti részén, Višegrad nevű településen található. A török uralom alatt, 1571-77 között építették. Az impozáns, 179,5 méter hosszú, 11 lyukú híd 9 nagy kőpilléren nyugszik, az Isztambul - Szarajevó út mentén. Mindkét világháborúban megsérült (az első világháborús sérülésről a könyv utolsó lapjain olvashatunk), de az eredeti terveknek megfelelően helyreállították.

Bővebben
André Gide: A pénzhamisítók

André Gide: A pénzhamisítók

André Gide érdekes, újat próbáló, sokat vitatott alakja a huszadik századi francia irodalomnak. Hatása a kortárs-irodalomra szinte nagyobb jelentőségű, mint tulajdon hagyatéka.

Bővebben
Leonard Mlodinow: Stephen Hawking - Emlékeim barátságról és fizikáról

Leonard Mlodinow: Stephen Hawking - Emlékeim barátságról és fizikáról

Leonard Mlodinow egyedülálló és mélyen személyes visszaemlékezésében azt a csaknem két évtizedet idézi fel, amikor Hawking munkatársaként és barátjaként ezzel a sokoldalú emberrel dolgozott. Találkozunk azzal a zseniális Hawkinggal, aki a világegyetem rejtélyein gondolkozik - és végül megfogalmazza a fekete lyukak úttörő elméletét, amellyel új lendületet ad a kozmológiai kutatásnak és utat mutat a fizikusok számára, hogy merőben újszerű módon vizsgálják az univerzum eredetét.

Bővebben
Polcz Alaine: Leányregény

Polcz Alaine: Leányregény

Olyan mintát kaptam, mely szerint nem a szépség, az ész a fontosak, hanem valami egészen más. És az, hogy mit hogyan mondunk. Persze mondhatunk sok mindent, nem kell félni, hogy melyik szavunk hova esik és mi lesz belőle, de amit szívből mondunk, az tényleg belehullik a lelkünkbe, mint egy mag. Ilyen vagy, olyan vagy, nem számít, ha mindeközben szeretnek.

Bővebben
Wisinger István: Pulitzer

Wisinger István: Pulitzer

A Pulitzer-díj az Amerikai Egyesült Államok legrangosabb újságírói kitüntetése, ami csakis az amerikai napilapok és hetilapok újságíróinak adható az egyesült államokbeli újságok vagy hírügynökségek által megjelentetett fényképekért, jelentésekért és cikkekért. De ki volt Pulitzer?

Bővebben
John Grisham: Őrangyalok

John Grisham: Őrangyalok

John Grisham érzékenyen reagál az igazságszolgáltatás legaktuálisabb kérdéseire. Ezúttal a valódi tettes helyett bűnhődő ártatlanok kiszabadításának kálváriájáról írt lebilincselően hiteles történetet.

Bővebben
Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

Simon Sebag Montefiore: Szásenyka

Simon Sebag Montefiore, az újkori orosz történelem egyik legelismertebb szakértője lenyűgöző hitelességgel és részletgazdagsággal kelti életre a cári Oroszország végnapjait és a sztálini terror legsötétebb óráit a világszerte óriási sikert aratott Moszkva-trilógiájának első részében.

Bővebben
Eörsi László: A külpesti srácok 1956

Eörsi László: A külpesti srácok 1956

E tanulmánykötet a főváros északi és keleti körzetei 1956-os fegyveres ellenállásának történetét tárgyalja. A külvárosi forradalom sajátossága, hogy a helyi mikrostruktúrának sokkal nagyobb jelentősége volt, mint Budapest belső körzeteiben; a peremvárosi régiókban mindenütt a társadalom gyors önszerveződése következett be október 23-án.

Bővebben
David Grossman: Csak játszik velem az élet

David Grossman: Csak játszik velem az élet

David Grossman a transzgenerációs traumák természetét, történelem és egyéni sors összefonódását, a döntések visszavonhatatlanságát és a megbocsájtás erejét tárja az olvasó elé - morális ítélkezés nélkül, hitelesen.

Bővebben
Závada Pál: Wanderer

Závada Pál: Wanderer

Závada Pál, Szüts Miklós felkérésére és vele együttműködve 2006-ban a település Ótemetőjének felújításakor Úton a budaörsi temetőbe, majd a második kiadáskor már Wanderer címmel a képzőművész-fotográfus képei mellé (a képekből akár anekdotikus történeteket kanyarítva), a helytörténeti dokumentumokban is elmélyülve, kisebb írásokban idézte meg a sváb település évszázadait.

Bővebben
Tari Annamária: Online illúziók - offline valóság

Tari Annamária: Online illúziók - offline valóság

Influenszerek és youtuberek, szuper életérzések, fantasztikus utazások, fancy ruhák, menő trendek. Több millió követő az Instagramon, tizenöt millió feliratkozó a YouTube-on. A gyors és könnyű meggazdagodás vonzó ígérete. És ki ne akarna hinni ebben?

Bővebben
Woody Allen: Apropó nélkül - Önéletrajz

Woody Allen: Apropó nélkül - Önéletrajz

Korunk egyik legmeghatározóbb filmes személyisége páratlan részletességgel, leplezetlen őszinteséggel és természetesen a tőle megszokott humorral idézi fel viharos életét. A filmtörténet élő klasszikusának végtelenül szórakoztató, meghökkentően őszinte, gazdag és szellemes emlékiratában az olvasó megtalál mindent, amit tudni szeretett volna Woody Allenről - de sosem merte megkérdezni...

Bővebben
Alina Bronsky: Csernobil - Levelek a szellemvárosból

Alina Bronsky: Csernobil - Levelek a szellemvárosból

Alina Bronsky, az 1978-ban Jekatyerinburgban született író a kilencvenes évek elejétől Berlinben él, és németül ír. Regénye olyan világba viszi el az olvasót, ahova csak kevesen merészkednek, vagy ha mégis odamennek, védőfelszerelés nélkül biztosan nem teszik.

Bővebben
Váradi József: Szivárvány Birkenau felett

Váradi József: Szivárvány Birkenau felett

Legyőzheti-e az összetartás az embertelenséget? Miként képes a muzsika a pokol közepén is gyógyítani a lelket? Adhat-e a szerelem elég erőt a lehetetlenhez: a szökéshez a világ egyik legkegyetlenebb haláltáborából?

Bővebben
Oliver Stone: Putyin-interjúk

Oliver Stone: Putyin-interjúk

Oliver Stone-nak, az Oscar- és Golden Globe-díjas rendezőnek sikerült elérnie azt, amire a világ számtalan újságírója, hírszervezete és vezetője vágyott - elsőként jutott be úgy az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz, hogy hosszú és szerteágazó interjút tudott készíteni vele.

Bővebben
Javier Marías: Berta Isla

Javier Marías: Berta Isla

Javier Marías legújabb regényében, a Berta Islában egy titkolózásra és elhallgatásra épülő kapcsolatot tár elénk, melyet áthat a színlelés, a gyanakvás és a haraggal fűszerezett hűség. A spanyol szerző új regényében is az emberi lélek legbensőbb titkait fürkészi, miközben a sorsunk megváltoztatásának vágyáról és a magunkra mért száműzetésről mesél.

Bővebben
David John - Hyeonseo Lee: A lány hét névvel - Szökésem Észak-Koreából

David John - Hyeonseo Lee: A lány hét névvel - Szökésem Észak-Koreából

Lee, Hyeonseo Hyeonseo Lee Észak-Koreában, a világ egyik legkegyetlenebb diktatúrájában töltötte gyermekkorát. Egyike annak a több millió embernek, akit túszul ejtett a titkolózó, brutális kommunista rezsim. Amikor az 1990-es években lesújtott Észak-Koreára az éhínség, ráébredt, hogy egész életében agymosáson ment keresztül. Tizenhét évesen elhagyta a hazáját. Először Kínába szökött, ahol kezdetben rokoni segítséggel, majd saját lábára állva pár évet töltött. A hazatérésre menekültként nem is gondolhatott, mert családjával együtt börtön és kínzás várt volna rá. Tizenkét év elteltével visszatért az észak-koreai határhoz, hogy egy merész küldetés során átsegítse családját Dél-Koreába.

Bővebben
Papolczy Péter: Hogyne szeretnélek!

Papolczy Péter: Hogyne szeretnélek!

Shakespeare nemcsak korának, de a világirodalom történetének egyik legnagyobb alkotója. Szinte fejből idézzük a drámáit, de itt az ideje, hogy a szonettjeit is (újra) felfedezzük. Most megjelenő kötetünkben az eredeti Shakespeare szonettek, Szabó Lőrinc klasszikus fordítását, és Papolczy Péter műfordító kortárs átiratait olvashatod. Irodalomkedvelőknek, középiskolai tanórákhoz és Shakespeare-rajongóknak kötelező darab!

Bővebben
Emmanuel Dongala: A Bridgetower-szonáta (Sonata mulattica)

Emmanuel Dongala: A Bridgetower-szonáta (Sonata mulattica)

Ritkán van lehetősége a magyar irodalomkedvelőknek afrikai szerzőktől bármit is olvasni. A kongói, francia nyelven író Emmanuel Dongala könyve ízig-vérig európai témát dolgoz fel afrikai főhősökkel. A Bridgetower-szonáta: Sonata mulattica című kötet alapsztorija: Beethoven és George Bridgetower, a fekete bőrű csodagyerek-hegedűvirtuóz találkozása, vagyis hogyan lett a német zeneszerző által komponált Bridgetower-szonátából Kreutzer-szonáta.

Bővebben
Tompa Andrea: Haza

Tompa Andrea: Haza

Elmenni könnyű, megérkezni nehéz, de hazatérni lehetséges egyáltalán? Ráfordulni az otthonról haza vezető útra az egykori osztálytársak hívására nehéz feladatnak ígérkezik a regény főhőse számára, aki bár országot váltott, nyelvet mégsem sikerült. A középkorú íróból nemcsak az utazás, a kaland iránti szenvedély párolgott el, de oda indul most vissza, ahol már nem várja senki, legfeljebb az emlékek, a család még élő tagjai is elköltöztek a városból. De hol a haza, és hol van az otthon?

Bővebben
Michael Cunningham: Az órák

Michael Cunningham: Az órák

Michael Cunningham amerikai író, esszéista és fordító. 1998-ban jelent meg világsikert hozó regénye, Az órák, amiért Pulitzer- és Faulkner-díjat kapott, s amiből 2002-ben film készült Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore főszereplésével. Az író ma Greenwich Village-ben él, és a Columbia Egyetemen írást oktat.

Bővebben
Darvasi László: Magyar sellő

Darvasi László: Magyar sellő

Képzeletbeli német kisvárosban időzünk, valamikor a romantika idején. Ködös, késő őszi napokon magyar sellőt szállítanak a településre. Csakhogy a lény elszökik, majd furcsa szerelembe keveredik a szénégető Jakab nevű fiával. A szénégető már csak gödröket ás. A gróf emberei rendszeresen köveket dobálnak, melyek megütnek embert, házat és állatot. A város lakói, becsületes polgáremberek, mindenféle kompromisszumok árán élni és boldogulni akarnak. Ám többnyire borsos ára van a túlélés, az alkalmazkodás kiváltásának. Mindeközben pedig keresik a sellőt.

Bővebben
Végel László: Temetetlen múltunk

Végel László: Temetetlen múltunk

Végel János a századelőn érkezik meg Mélykútról Szenttamásra. A német származású bevándorló család már Mélykúton elmagyarosodott, ez a folyamat Szenttamáson a többségi szerb közösségben lezárult. A másik nagyapa, Paksi Mihály tősgyökeres szenttamási, néhány nemzedékkel előbb érkezett a városkába. Mindkét nagyapa a Monarchia gyermeke, ünnepelték a háború kitörését az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáltak, 1918 után pedig új államban kezdtek új életet. Az első kisebbségi nemzedék múltja temetetlen maradt.

Bővebben
Astrid Holleeder: Júdás

Astrid Holleeder: Júdás

A Júdás szívszorító beszámoló arról, milyen az élet egy mérgező és veszélyes ember árnyékában. Egyszerre felkavaró családtörténet és bűnügyi kordokumentum, amelyből egyúttal az is kiderül, mit jelent valójában a bátorság, az emberi tartás, a hűség és az erkölcs.

Bővebben
Kulcsár István: Nem ezt ígértétek! - Regénynek álcázott korrajz

Kulcsár István: Nem ezt ígértétek! - Regénynek álcázott korrajz

A történetről dióhéjban. A gimnazista Velkó Péter 1947 nyarán a Szabad Népnél kopogtat, mert már diákként szívesen újságíróskodik. (Madiszos, kommunista ifiként többfelé írogat, de szeretne a kommunista napilapnál gyakornokoskodni.) Ott azonban azt tanácsolják: előbb érettségizzék, közben gyakorlásképpen vesse papírra eddigi életét, vezessen naplót. Ez Kulcsár István könyvének „keretjátéka”.

Bővebben
Salvador Dali: Egy zseni naplója

Salvador Dali: Egy zseni naplója

"Reggelenként ébredéskor egy fenséges gyönyörrel kísérletezem, amelyet ma próbálok ki először: hogy Salvador Dalí vagyok, és bámulva kérdezem magamtól, hogy miféle csodákat fog ma csinálni ez a Salvador Dalí. És napról napra kevésbé fér a fejembe, hogyan élhet úgy az ember, hogy nem Gala, és nem Salvador Dalí."

Bővebben
Ablonczy Balázs: A miniszterelnök élete és halála - Teleki Pál (1879-1941)

Ablonczy Balázs: A miniszterelnök élete és halála - Teleki Pál (1879-1941)

Teleki Pál a magyar történelem rendkívül viharos periódusaiban volt miniszterelnök: először az első világháborút követően, 1920-1921-ben, ekkor IV. Károly visszatérési kísérlete után jelentette be lemondását. 1939 és 1941 között ismét miniszterelnök volt, ám a háborús időben a kormányára nehezedő nyomás súlya alatt összeomlott, és 1941. április 3-án saját kezűleg vetett véget életének.

Bővebben
Szabó Magda - Tasi Géza: Egy meszely az fél icce - Szabó Magda ízei

Szabó Magda - Tasi Géza: Egy meszely az fél icce - Szabó Magda ízei

Szabó Magda hagyatékából előkerült két, kézzel írott, recepteket tartalmazó füzetecske. A megsárgult lapokon található ételek sokszínűsége és érdekessége csupán kultúrtörténeti szempontból is kiadásra érdemesíti őket, ám ezen felül olyan emlékekről van szó, amelyek számos szálon kötődnek Szabó Magda életéhez és írói világához, és ahhoz a miliőhöz, amely a hétköznapokban körülvette őt.

Bővebben
Kálmán Gábor: Janega Kornél szép élete

Kálmán Gábor: Janega Kornél szép élete

Kálmán Gábor harmadik könyve az otthontalanság regénye. Egy rendkívül tudatosan építkező író kiforrott stílusú, erős és tiszta prózája. ,,Harminc év fölött kezdődik a mítoszrombolás. Végignézzük az apa halálát és rájövünk, arra rendeltettünk, hogy másoljuk a szüleink keserű életét. Kálmán Gábor sötéten hömpölygő prózája az elveszett lehetőségekről, a halálról, az elhagyásról szól, egyszóval az életről. Arról pedig tudjuk, hogy ritkán szép." (Jászberényi Sándor) 

Bővebben
Simone De Beauvoir: A hit hatalma

Simone De Beauvoir: A hit hatalma

Simone de Beauvoir első, 1937-ben született, és csak halála után kiadott regénye öt történetet mesél el öt fiatal nőről, akiknek különös módon újra és újra egymásba fonódik a sorsa. Marcelle-nek, Chantalnak, Lisának, Anne-nak és Marguerite-nek - régi szokásokkal és dogmákkal - az egyház befolyásával, tervezett házasságokkal stb. kell megküzdenie az 1920-as évek Franciaországában, ahol a háborúból lábadozó társadalom egyre kevésbé hisz a tradicionális értékekben.

Bővebben
Maja Lunde: Kékség

Maja Lunde: Kékség

Maja Lunde 2015-ben egy csapásra meghódította a világot A méhek története című könyvével. Sorozatát most az ember és a természet sérülékenységéről szóló új regénnyel folytatja. Ezúttal az élethez leginkább szükséges anyagért, a vízért folytatott küzdelmet helyezi a középpontba.

Bővebben
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia

Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia

„ a legtöbben, ha visszatekintenek, látják, hogy egész életükön keresztül „ideiglenesen” éltek, s elcsodálkoznak, hogy az, amit rá se nézve, ki sem élvezve elmúlni hagytak, az volt éppen az életük, az volt, aminek a varázsában éltek, és ilyenformán az embernek életútja rendszerint úgy folyik le, hogy a remény bolondja, s a halál karjaiban táncol”…

Bővebben
Joel Dicker: A Baltimore fiúk

Joel Dicker: A Baltimore fiúk

A könyv hátsó borítóján a következő idézet áll: „A könyvek erősebbek, mint az élet. Szebben nem is lehetne visszavágni az életnek, mint egy könyvvel.”

Bővebben
Margaret Atwood: Az ehető nő

Margaret Atwood: Az ehető nő

”Vajon milyen íze lenne a Nőnek, ha ehető lenne? Rágós lenne-e vajon és inas, makacs és ragaszkodó, mint éltében; vagy inkább puha és omlós, lágy és kedves? Édes lenne-e vagy keserű, és vajon mindig lenne benne egy kis csípősség, az odaszúrásokat érzékeltetendő? Könnyen emészthető lenne vagy megfeküdné a gyomrot, és kénytelenek lennénk sörrel leöblíteni?”

Bővebben
Sándor Erzsi: Meddig jössz

Sándor Erzsi: Meddig jössz

Sándor Erzsi 1956-ban született Budapesten. Tizennégy évig volt színész Miskolcon és Kecskeméten. Tizennyolc évig volt a Magyar Rádió szerkesztő-riportere és újságíró. Néhány éve a Magyar Színház sajtósa. Szegény anyám, ha látnám című könyve 2013-ban, a nagy sikerű Anyavalya pedig 2016-ban jelent meg.

Bővebben
Praznovszky Mihály: A bor füveskönyve - Borban az igazság

Praznovszky Mihály: A bor füveskönyve - Borban az igazság

"Mindenkiben két ember lakik, az a másik néha napokig áll elrejtőzve, mint valami árnyék vagy kísértet a padlás kéményéhez lapulva, de nyomban lejön a padlásról az első pohár bor után." "A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét." "A bor palackozott költészet." "Ahol olyan bor terem, mint a tokaji, milyen lehet ott a lélek?" "A bor természetéhez meg kell választani az évszakot és a napszakot. Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor." "A borban bölcsesség van, a sörben szabadság, a vízben pedig baktériumok." (részletek a könyvből)

Bővebben
D. Magyari Imre: Miért jó nekünk ha színházban megnézzük, hogy másoknak miért rossz? - Külföldi drámák előadásairól

D. Magyari Imre: Miért jó nekünk ha színházban megnézzük, hogy másoknak miért rossz? - Külföldi drámák előadásairól

2009 júniusában indította el Szűcs Katalin - a Színházi Kritikusok Céhének korábbi elnöke - a Criticai Lapok című online felületet, ahol a színházi élettel legmagasabb szinten foglalkozó írások kaphattak helyet. Itt kezdett el publikálni D. Magyari Imre tanár és irodalomtörténész is, aki - mint azt leszögezi - "nem kritikusként, hanem nézőként" elemez végig több színre vitt drámát. Jellegüknél és mondanivalójuknál fogva ezek terjedelme túlmutat a színikritika szokásos pár oldalas tömörségén, inkább esszéknek, kényelmesre engedett művelt eszmefuttatásoknak mondhatóak.

Bővebben
Jacqueline Raoul-Duval: Kafka, az örök vőlegény

Jacqueline Raoul-Duval: Kafka, az örök vőlegény

Jacqueline Raoul-Duval regénye tökéletes bevezető Kafka irodalmi világába. Az ő hangján szólal meg a regényben, az ő stílusában írja le életének néhány fejezetét, szerelmeinek történetét, beleszőve a szövegbe sok-sok részletet Kafka gazdag levelezéséből, naplóbejegyzéseiből.

Bővebben
Edith Eva Eger: A döntés

Edith Eva Eger: A döntés

Dr. Edith Eva Eger tizenhat éves volt, amikor a nácik megérkeztek magyarországi szülővárosába, Kassára, és családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele küldte gázkamrába, aki később arra kérte Edithet, hogy táncolja el a Kék Duna keringőt - jutalmul egy vekni kenyeret kapott. Edith a nővérével együtt túlélte a borzalmakat, és úgy döntött, megbocsát fogva tartóinak, és mindennap élvezi az életet.

Bővebben
Arnold Schönberg: Írások az új zenéről

Arnold Schönberg: Írások az új zenéről

Az kötet az új zene fogalmának kialakulásáról és korabeli értelmezéseiről is némi információval szolgál, és a zenetudományitól eltérő perspektívából mutathatja meg, hogy a zeneszerzők a 20. század első évtizedeiben mit is értettek ,,új zenén", illetve ,,újdonságon" és ,,újszerűségen" általában. Reményeink szerint az itt közölt vitairatok, előadások és esszék egytől-egyig értékes források lehetnek mindazok számára, akik szeretnék megismerni a 20. század eleji német zene történetét, illetve a korszak zenei-esztétikai gondolkodását

Bővebben
Barnás Ferenc: Életünk végéig

Barnás Ferenc: Életünk végéig

„Az ablak felé fordultam, és arra gondoltam, hogy a halálunk pillanatában nem is az életünket hagyjuk itt, hanem csak azt az egy-két emléktöredéket, amely ilyenkor valami miatt felvillan bennünk. Minden más kitörlődik belőlünk, az is, hogy éltünk.”

Bővebben
Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban - Kedvenc francia süteményreceptjeim

Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban - Kedvenc francia süteményreceptjeim

„Voltam bemutató-rendező, ruhatervező. Lettem író, aztán lettem festőművész. Akkor miért ne süthetnék süteményt is?” Így felelt Náray Tamás arra az újságírói kérdésre, hogy miért adott ki egy könyvet nemrég Utolsó reggeli Párizsban - Kedvenc francia süteményreceptjeim címmel. S valóban, manapság szakácskönyvet írni kifejezetten trendi, főleg olyanok körében, akik nem mennek a szomszédba a hírnévért.

Bővebben
Daniel Chamovitz: Mit tud a növény? - Útmutató az érzékekhez

Daniel Chamovitz: Mit tud a növény? - Útmutató az érzékekhez

Daniel Chamovitz (1963) a Tel-avivi Egyetem Élettani Karának dékánja, a Manna Center for Plant Biosciences igazgatója, vendégelőadóként oktatott a Yale Egyetemen és a Fred Hutchinson Rákkutató Központban. Kiterjedt tudományos munkássága mellett gyakran tart előadásokat botanikus kertekben a világ minden táján. A Mit tud a növény? című könyve, amely eddig 20 nyelven jelent meg, 2012-ben az Amazon tudományos ismeretterjesztő könyveinek sikerlistáján az első 10 között szerepelt.

Bővebben
Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája - Nem az út számít, hanem akivel megteszed

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája - Nem az út számít, hanem akivel megteszed

"Macska vagyok. Ez idáig nincs nevem. Él egy híres macska az országban,aki egyszer szó szerint ezt mondta.Fogalmam sincs, az a macska mennyire számít nagyszerűnek, de ha az akérdés, hogy valakinek van-e neve, vagy sincs, én vagyok az abszolút befutó. Az már más tészta, hogy tetszik-e az enyém, kezdve azzal, hogylátványosan ellentmond a nememnek, mivel kandúr volnék vagy mi.Körülbelül öt éve kaptam – nagyjából amikor nagykorú lettem."

Bővebben
Erik Orsenna: Irány India!

Erik Orsenna: Irány India!

Erik Orsenna: Irány India! című regénye az Ab Ovo Kiadó gondozásában 2011-ben jelent meg. Ez az ismert francia író első magyarra fordított könyve. Orsenna remek meséléssel felkelti az olvasó vágyát, hogy maga is otthagyjon csapot-papot, csomagolja össze a legszükségesebbeket, és azonnal keressen magának egy hajót, ami messzire viszi. Mert ez a könyv a felkészülés könyve.

Bővebben
Jorge Luis Borges: Tangó

Jorge Luis Borges: Tangó

"Nem haszontalan dolog, ha tanulmányozzuk a tangót, mert általa az argentin lélek különféle viszontagságait tanulmányozzuk" - írja Borges. És valóban, e kötet lapjain feltárul előttünk egy letűnt város, a 19. század végi Buenos Aires, és kiderül, hogy egy szinte alvilági eredetű, lenézett, megvetett táncból miképpen válhatott nemzetközi divat, és hogyan lett egy egész ország védjegye.

Bővebben
Szederkényi Olga: És boldogan éltek? - Mesehősnők utóélete

Szederkényi Olga: És boldogan éltek? - Mesehősnők utóélete

Aranyhaj egy ötvenes bukott operaénekes, pszichiáterhez jár, pánikrohamai vannak, alkoholista, „élete fakó lett, mint a sivatag, és fenyegető, mint egy ismeretlen vadon” – olvasom a kötetben. Egy hegyvidéki villában él, amit börtönnek érez, és azt képzeli, vannak gyerekei, pedig nincsenek is.

Bővebben
Kaiser Ottó: Magyar tájak, magyar ízek

Kaiser Ottó: Magyar tájak, magyar ízek

Magyar tájak, magyar ízek – ezzel a címmel jelent meg a közelmúltban az ország nyolc régióját és ezek jellegzetes ételeinek receptjeit bemutató képes album, amely műfaját tekintve történelmi, művelődéstörténeti, földrajzi-néprajzi história s egyben szakácsalbum.

Bővebben
Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

„Milyen végtelenül nem érdekel – gondolta. Semmi sem érdekel, mert semmi sem elég érdekes. Ha bármi érdekes lenne, már kedvem lett volna írni róla; nem én vagyok a hibás, hogy semmit sem csináltam, hanem a létezés, amely ilyen modortalanul üres és unalmas” – mondja Kristóf, Péterfy Gergely A golyó, amely megölte Puskint című regényének egyik főhőse.

Bővebben
Barnás Ferenc: Bagatell

Barnás Ferenc: Bagatell

Bár Barnás Ferenc második könyve, a Bagatell egy utcazenész mindennapjairól szól, nem kell zeneileg képzettnek lennünk ahhoz, hogy követni tudjuk a regény világát. Ám ha vesszük a fáradságot, és minden új zenemű említésénél elindítjuk a felvételt a Youtube-on vagy a lemezjátszón, akkor a kötet végére azt is sikerül majd eldöntenünk, hogy egy largo vagy egy andante kíséretében vonulnánk-e szívesebben az oltár felé, és Bach vagy Csajkovszkij melódiáira vajúdnánk-e, ha gyümölcsözőnek bizonyul a házasságunk.

Bővebben
Charles Bukowski: Posta

Charles Bukowski: Posta

"Egy nap ültem a bárban, két futam közt a szünetben, és megláttam egy nőt. Isten vagy valaki más egyre-másra teremti a nőket, az utcára zúdítja őket, és az egyiknek túl nagy a feneke, a másiknak túl kicsi a melle, ez őrült, az bolond, ez megszállottan vallásos, az a tealevelekből jósol, az nem tudja visszatartani a fingását, annak nagy az orra, annak meg pipaszárlábai vannak...."

Bővebben
Tábori Andrea: Gesztesi - Egy élet ezer színe

Tábori Andrea: Gesztesi - Egy élet ezer színe

Gesztesi Károly nemcsak rendkívüli ember, hanem sokoldalú színész is volt, akit egy ország szeretett. Sikerfilmekben játszott, mint a Valami Amerika, vagy a Szabadság, szerelem, persze képtelenség felsorolni mindet. Színpadon játszott Shakespeare-t és Ibsent, de ellenállhatatlan humorával számtalan vígjátékban is megnevettette a közönséget. Az ő hangján szerettük meg Sylvester Stallonet vagy éppen Shreket.

Bővebben
Jo Nesbo: A fiú

Jo Nesbo: A fiú

Jo Nesbo tizennyolcadik regénye, immár Harry Hole nélkül. Önálló történet, új karakterek, szereplők, a megszokott Nesbo-i minőségben.

Bővebben
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

"Sajnos a mostani helyzetünket nézve meglehetősen aktuális. Itt most nem a vírusra, hanem egy másik égető problémára, a menekültválságra gondolok, ennek pozitív és negatív oldalával együtt. Sok szó esik majd erről a könyvben, főleg Assad szemszögéből nézve. Ez egy igazán hátborzongató történet lesz, tele akcióval, izgalommal, fordulatokkal."- írta könyvéről a szerző, Jussi Adler-Olsen.

Bővebben
Tomor Anita: Irány Hollywood!

Tomor Anita: Irány Hollywood!

Tomor Anita ismét egy csodálatos, szívet melengető történettel lep meg minket. Imádni való karakterek, izgalmas szócsaták, meglepő fordulatok teszik feledhetetlenné és letehetetlenné ezt az új regényét is. A függőség garantált!

Bővebben
Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről

Ljudmila Ulickaja: A lélek testéről

"Senki nem tudja lerajzolni a lélek anatómiáját, hiszen legfeljebb csak a lélekkel határos tér közelíthető meg, bár még ehhez is elégtelen a nyelvünk. De vállalni kell, ha mégoly kockázatos is, ennek a térnek a megközelítését." Ljudmila Ulickaja saját szavai ezek új kötete orosz kiadásában.

Bővebben
Babarczy Eszter: A mérgezett nő

Babarczy Eszter: A mérgezett nő

Babarczy Eszter A mérgezett nő című novelláskötetében egy megrázó női sorsot követhetünk végig. A könyv novelláiból az érzelmi vagy fizikai bántalmazás lélektana tárul elénk. A kötet a Libri irodalmi díjak 2020 egyik döntős alkotása.

Bővebben
David Grossman: A világ végére

David Grossman: A világ végére

A jeruzsálemi születésű David Grossman napjaink egyik legismertebb izraeli írója. Filozófiát és drámatudományt tanult, rádiós szerkesztőként dolgozott, majd írni kezdett. Történeteiben legtöbbször a háborúban élők sorsával foglalkozik. A világ végére erősen önéletrajzi ihletésű, hiszen akkor írta, amikor harmadik gyermeke a fronton szolgált, és mire befejezte a könyvet, saját fia életét vesztette.

Bővebben
Charles Bukowski: Tótumfaktum

Charles Bukowski: Tótumfaktum

„Az amerikai nyomor koszorús költője”, a több évtizede kultikus rajongással övezett Charles Bukowski 1975-ben jelentette meg második regényét, a Tótumfaktumot. A mű Magyarországon először 2007-ben jelent meg, de mivel az első kiadás mára gyakorlatilag beszerezhetetlen, a Bukowski-rajongók újabb generációja most ismerkedhet meg először az író huszonéves korú alteregójával, a híres-hírhedt Henry Chinaskival.

Bővebben
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd

A fekete humor nagymesterének életműve új sorozatban kerül az olvasók elé, a Helikon Kiadó gondozásában. A sorozat kötetei akképp követik majd egymást, ahogy annak idején megjelentek. Időrendben. Semmi szemezgetés, kimazsolázás. Vonnegut tudniillik ma már klasszikus szerző.

Bővebben
Guillermo Cabrera Infante: Trükkös tigristrió

Guillermo Cabrera Infante: Trükkös tigristrió

Ez a remekmű az egyik legjátékosabb regény, amely Latin-Amerikából valaha eljutott a világba. Guillermo Cabrera Infantét egy csapásra a spanyol ajkú halhatatlanok sorába repítette, a magyar fordítás mégis több mint ötven évet váratott magára.

Bővebben
Rita Monaldi - Francesco Sorti: Veritas

Rita Monaldi - Francesco Sorti: Veritas

Rita Monaldi és Francesco Sorti olasz író házaspár munkái a történelmi regények legújabb és legnépszerűbb darabjai. A címeket összeolvasva a többkötetes regényfolyam egyetlen latin mondattá fog összeállni a teljes kiadás végén.

Bővebben
Tom Wolfe: Amerikai kapcsolat

Tom Wolfe: Amerikai kapcsolat

1932-ben született New Yorkban. A Yale Egyetemen doktorált, majd különféle újságoknak és magazinoknak írt. A hatvanas években feltűnő „új zsurnalisztika” egyik elméleti megalapozója és jelentős képviselője. Egyéni szóalkotásokkal, stilizált nyelvezettel, de metsző pontossággal tudósít Amerika új társadalmi jelenségeiről, amelyeket az európai olvasó is mindinkább megtapasztalhat.

Bővebben
Lesley Pearse: Titkok - Kihez menekülsz, ha a családod elárult?

Lesley Pearse: Titkok - Kihez menekülsz, ha a családod elárult?

Lesley Pearse élete bővelkedik filmszerű fordulatokban, és sokak számára már egyetlen olyan élmény is elegendő lenne, mint amilyenből Pearse-nek tucatjával akad. Minden bizonnyal mozgalmas életének köszönhető igen termékeny írói munkássága:1993 óta huszonhárom regényt írt, amelyek több mint tízmillió példányban keltek el világszerte.

Bővebben
Atiq Rahimi: Türelemkő - Szange szabúr

Atiq Rahimi: Türelemkő - Szange szabúr

„Tudod, ez egy olyan kő, amit ha leteszel magad elé… elpanaszolhatod neki minden balsorsodat, minden szenvedésedet, minden fájdalmadat, minden nyomorúságodat… és rábízhatsz mindent, ami a szívedet nyomja, és amit másoknak nem mersz elmondani…” Beállítja a csöpögést. „Csak beszélsz, beszélsz hozzá, és a kő meghallgat téged, magába szívja a szavaidat, a titkaidat, mindaddig, amíg egy szép napon szét nem robban. Darabokra hullik.”

Bővebben
Alberto Pellai - Barbara Tamborini: Apa a Marsról, anya a Vénuszról jött

Alberto Pellai - Barbara Tamborini: Apa a Marsról, anya a Vénuszról jött

Két csík a terhességi teszten, és az életünk egy csapásra megváltozik. Átjár minket a boldogság, ugyanakkor hirtelen át kell értelmeznünk az életünket. Az új egyensúly keresése közben komoly felismerésre jutunk: a férfiak és a nők más bolygóról jöttek. Egy négygyermekes pár, egy marslakó és egy vénuszlakó naplószerűen meséli el szülővé válását. Az apa pszichoterapeuta, az anya pedig pszichopedagógus, így a szülők szakemberként is megszólalnak.

Bővebben
Szilágyi János: Privát

Szilágyi János: Privát

Amikor Szilágyi János hozzálátott kötete megírásához, megállás nélkül hajtogatta: "Csak unalmas ne legyen". Kívánsága teljesült: a könyv letehetetlen.

Bővebben
Nicci French: A kételynél is erősebb

Nicci French: A kételynél is erősebb

A Nicci French álnév egy brit újságíró-házaspárt (Nicci Gerrard ésSean French) takar, akik a 90-es évektől fogva számos lélektani krimit írtak. Munkamódszerük igazán különleges: előre kitalálják a cselekményt, majd felosztják egymás közt a fejezeteket, és miután megírták őket, leellenőrzik egymás munkáját. Mára a műfaj legnépszerűbb alkotóiként tartják őket számon Angliában.

Bővebben
Peter Evans: A First Lady titka

Peter Evans: A First Lady titka

Sokkoló, igaz történetet olvashatunk húsz évig tartó kutatómunka, és a közelmúltban feltárt titkos dokumentumok alapján elnökökről, diktátorokról, sejkekről, hercegekről, árulásról, korrupcióról, csalásról, zsarolásról, vesztegetésről, hűtlenségről, szexuális intimitásokról, terrorizmusról, gyilkosságokról, milliárdok sorsáról, s mindezek találkozási pontjairól és összefüggéseiről!

Bővebben
Sophia Loren: Tegnap, ma, holnap

Sophia Loren: Tegnap, ma, holnap

Sophia Loren az egyetemes filmtörténet egyik legnépszerűbb sztárja, egyike azon kevés filmcsillagoknak, akik a közönség mellett kollégáik körében is igen népszerűek. Nemcsak színésznőként közismert: a tökéletes feleség, a családanya és a háziasszony mintaképének számít, főleg hazájában.

Bővebben
Kepes András: Világkép

Kepes András: Világkép

Kepes András újságíró, író és egyetemi tanár három nyelven, Budapesten, Bejrútban, illetve Buenos Airesben végezte általános és középiskolai tanulmányait. Későbbi munkái és televíziós pályafutása (így pl. Világfalu című sorozata) során is rengeteg tapasztalatot gyűjtött a különböző kultúrák egymáshoz való viszonyával, a beilleszkedés nehézségeivel kapcsolatban. Jelen kötete egyfajta GPS-ként segít eligazodni az olvasónak zűrzavaros világunkban.

Bővebben
Soma Mamagésa: Nemek igenje

Soma Mamagésa: Nemek igenje

Soma Mamagésa „Nemek Igenje” című könyvében négy fejezetben, keresi a választ a Nők Lapja Café-n folyó levelezései, az „Ébresztő” előadásai és az általa tartott lelki-wellness hétvégék után feltett kérdésekre. Kis novellái segítségével próbálja felszabadítani azokat az olvasókat, akik környezetüknek megfelelni vágyva elnyomják mélyebb vágyaikat.

Bővebben
Andrea Bocelli: A csend zenéje

Andrea Bocelli: A csend zenéje

A világhíres olasz tenorista saját életét dolgozta fel 2010-ben napvilágot látott regényében. Szenvedélyes őszinteségével és lefegyverző szeretetteljességével Bocelli valósággal kézen fogja olvasóját, és megosztja vele saját - oly gazdag, sebezhető és összetett - szellemi univerzumát, amely a könyv minden szavában tükröződik. Ez a regény, ,,A csend zenéje" éppúgy feledhetetlen, miként szerzőjének hangja.

Bővebben
Jakupcsek Gabriella: Megúszhatatlan - Ahogy a gyerekeimnek elmesélem

Jakupcsek Gabriella: Megúszhatatlan - Ahogy a gyerekeimnek elmesélem

Jakupcsek Gabriella bensőségesen társalog, kérdez és válaszol – ám ez alkalommal, oly sok emlékezetes talkshow után, ő a mi vendégünk! Megosztja velünk azokat a történeteket, melyekkel munkája során találkozott és amelyeket ő maga élt át. Személyesen és őszintén. Nem ad végleges válaszokat, nem nyújt megoldásokat, hanem közös gondolkodásra hívja az olvasót: hogyan magyarázzuk el a gyerekeinknek az élet dolgait, melyeket olykor mi magunk is nehezen értünk?

Bővebben
Patrizia Gucci: Gucci - Egy sikeres dinasztia története

Patrizia Gucci: Gucci - Egy sikeres dinasztia története

A könyv Patricia Gucci életrajza, melyen keresztül megismerkedhetünk a márka történetével. A kezdetektől, a terjeszkedéseken, a családi viszályokon át, a luxusmárkává alakulásig. Patricia a visszaemlékezéseiből, édesanyja elbeszéléseiből, szüleinek szerelmes leveleiből, fényképekből írta meg ezt a történetet.

Bővebben
Dr. Csernus Imre: A férfi

Dr. Csernus Imre: A férfi

Mi a titka a harmonikus párkapcsolatoknak? A férfiak valóban ösztönvezérelt egyének lennének, akiket hasukon és szexuális ösztöneiken keresztül irányíthat a „gyengébbik nem”? Izgalmas kérdések, melyekre talán szívünk mélyén tudjuk a választ, de Csernus Imre szájából hallani mindezt különleges élmény.

Bővebben
Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses I.-II.

Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses I.-II.

Márai Sándor magyar író akart lenni, idehaza szeretett volna élni és dolgozni. Ez nem sikerült, de felolvasásai közreadásával a kassai polgár egy kicsit ismét hazaérkezett. Hallgassuk őt érdeklődéssel, nyitott füllel!

Bővebben
Mike Smith: Boko Haram - Nigéria szentségtelen háborúja testközelből

Mike Smith: Boko Haram - Nigéria szentségtelen háborúja testközelből

Mike Smith az AFP francia hírügynökség közép-afrikai tudósítójaként éveket töltött Afrika legnépesebb országában, Nigériában. Tanúja volt a szervezet keletkezésének és felépülésének, több alkalommal járt a terroristák által elfoglalt területen is. Személyes tapasztalatok alapján, belülről mutatja be keletkezésétől napjainkig a mozgalom születését, vezetőit és cselekedeteiket.

Bővebben
Ungváry Krisztián: Hősök? - A budapesti csata német katonai elitje

Ungváry Krisztián: Hősök? - A budapesti csata német katonai elitje

UNGVÁRY KRISZTIÁN (1969) történész fő érdeklődési területe elsősorban a 20. század politikai és hadtörténete, illetve az emberek viszonya saját történelmükhöz. Számos nagy visszhangot kiváltott történeti munka szerzője. A Horthy-rendszer mérlege című akadémiai disszertációjával elnyerte az MTA doktora címet

Bővebben
Meik Wiking: Lykke - A boldogság nyomában

Meik Wiking: Lykke - A boldogság nyomában

A boldogságról - amit a dánok lykkének hívnak - valószínűleg senki sem tud többet, mint Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, aki egyben a szenzációs sikerkönyv, a Hygge, a dán életérzés, ami boldoggá tesz szerzője.

Bővebben
Rainbow Rowell: Szív küldi

Rainbow Rowell: Szív küldi

Rainbow Rowell amerikai írónő eddig a különleges ifjúsági regényeiről volt ismert: a műfaj egyik legjobbjára, az Eleanor és Parkra biztos sokan emlékeznek. Magyarul most az első, felnőtteknek szóló regénye jelent meg, ami mindjárt vissza is repít minket a 90-es évek nosztalgiájába.

Bővebben
Michelle Obama: Így lettem

Michelle Obama: Így lettem

Michelle Robinson Obama, 2009 és 2017 között az Amerikai Egyesült Államok first ladyje a Princetoni Egytemen és a Harvard Egyetem Jogi Karán szerzett diplomát. Karrierjét a chicagói Sidley & Austin ügyvédi irodánál kezdte junior munkatársként. Itt találkozott későbbi férjével, Barack Obamával. Később a chicagói polgármester irodájában, a Chicagói Egyetemen és a Chicagói Egyetem Orvostudományi Központjában dolgozott. Mrs. Obama alapította a fiatalokat a közszolgálati karrierre felkészítő Public Allies chicagói szervezetét.

Bővebben
Bauer Barbara: Az aranyműves fia

Bauer Barbara: Az aranyműves fia

BAUER BARBARA misztikus elemekkel gazdagított, finoman hangolt új regénye apa és fia története a jelenben, illetve a mesék, legendák ködébe vesző távoli múltban. Négy, keresztutakkal és tévelygésekkel sújtott élet históriája, amely az elszakadásról és az újbóli egymásra találásról szól. A folytonosságról, az apáról fiúra, nemzedékről nemzedékre hagyományozott örökségről: a hit, erő, szeretet hármas parancsáról, amelynél nincs nagyobb hatalom.

Bővebben
Jane Corry: Vértestvérek

Jane Corry: Vértestvérek

Jane Corry ismert angol újságíró, az Oxford University kreatív írás tanára. Olyan lapoknak írt, mint a The Daily Telegraph és a Woman. Három évig dolgozott rezidens íróként egy szigorúan őrzött börtönben. Itt testközelből tanulmányozhatta a rabok és a fogvatartók kapcsolatát és viselkedését. Bemutatkozó regénye A férjem felesége címmel jelent meg, mely nagyon hamar nemzetközi bestsellerré vált.

Bővebben
Robert Kershaw: Egy utca Arnhemben - A megszállás és a felszabadulás drámája, 1940-1945

Robert Kershaw: Egy utca Arnhemben - A megszállás és a felszabadulás drámája, 1940-1945

Robert Kershaw az egyik korábbi munkájában (Az arnhemi csata. Akadémiai Kiadó, 2015.) már foglalkozott a szövetségesek részéről, a világháború gyors befejezését célzó Market Garden hadművelettel; akkor német szemszögből dolgozva fel azt. Most egy újabb kötettel jelentkezik a témában, ezúttal azonban egyetlen utca, az Utrechtseweg viszontagságos történetén keresztül mutatja be az arnhemi csatát.

Bővebben
Bauer Barbara: Légikisasszonyok - Trilógia

Bauer Barbara: Légikisasszonyok - Trilógia

A nagy sikerű Légikisasszonyok, a Két út között és a Magánutak most egy kötetben, átdolgozott formában jelenik meg. Az exkluzív Légikisasszonyok-trilógiából a légiutas-kísérők és a repülőterek titokzatos, zárt világa tárul fel előttünk.

Bővebben
Lichter Péter: 52 kultfilm - A Szárnyas fejvadásztól a Feltörő színekig

Lichter Péter: 52 kultfilm - A Szárnyas fejvadásztól a Feltörő színekig

Lichter Péter végzett filmes szakember, jártas tehát a filmtörténetben és a mozgóképes kultúrában, ami az elemzéseken is látszik. Ez a legnagyobb erőssége a gyűjteménynek. A stúdiók és a független filmek helyzetéről, a fősodorbeli alkotások és az underground művek filmtörténeti jelentőségéről, az elemzendő művek készítőinek életéről és munkásságáról is olvashatunk. Igen körültekintően jár el a filmek történelmi elhelyezésében, nem hagyja magára olvasóját, biztosan vezeti végig ezen az ötven éven.

Bővebben
Szabó Magda: Az élet újrakezdhető - Interjúk és vallomások  Szabó Magda

Szabó Magda: Az élet újrakezdhető - Interjúk és vallomások Szabó Magda

Mindazok, akik szeretik és olvassák Szabó Magda műveit, könnyen hihetnék, hogy mindent vagy majdnem mindent tudnak az írónőről és a világról, amelyben élt és alkotott. Hiszen regényei, novellái lapjain életre kelnek családtagjai, felidéződik gyerekkora és ifjúsága, házassága, a kényszerű hallgatás évei, majd sikerei, amelyek egészen a világhírig repítették.

Bővebben
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok - Női divat- és hálószobatitkok a 18-19. századból

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok - Női divat- és hálószobatitkok a 18-19. századból

Budai Lotti öt éve elindított Rizsporos hétköznapok című blogját tízezrek olvassák, és a blog Facebook-oldalát több mint 12 000-en követik nap mint nap. Az ott megjelenő tartalmak kiegészítése és újragondolása ez a gazdagon illusztrált, szemet gyönyörködtető kiadvány. A szerző korábban megjelent romantikus történelmi kalandregényei a garancia, hogy ezt a témát is szórakoztató formában tárja az olvasók elé.

Bővebben
Bagdy Emőke - Gutman Bea: Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Bagdy Emőke - Gutman Bea: Hogyan lehetnénk boldogabbak?

A könyv lendületes, tartalmas, rengeteg emészteni valót, megfontolandó információt tartalmaz, sok olyan területen kalauzolja végig az olvasót, amiben döntéseket kell hoznunk, vagy inkább kellene, mivel inkább az automatizmusok vezérlik ezeket a területeket. A könyv segíthet abban, hogy egy-egy területen átvegyük az irányítást, tudatosabban kezeljük ezeket a helyzeteket. Szakembereknek pedig felér egy kisebb továbbképzéssel.

Bővebben
Rubin Eszter: Árnyékkert

Rubin Eszter: Árnyékkert

RUBIN ESZTER az ELTE Társadalomtudományi Karán diplomázott, majd művészeti iskolát végzett és enteriőrtervezőként dolgozott, később cukrászképesítést szerzett. Fordulatos életpályája és a személyes tragédiák is közrejátszottak regényeinek témaválasztásában. A Barhesz először 2012-ben, majd 2016-ban átdolgozva látott napvilágot, és ugyanebben az évben jelent meg a Bagel. A Barheszből monodráma készült, melyet Csákányi Eszter adott elő. Árnyékkert című családregénye, ez a sokféle olvasatot kínáló, sejtelmes hangulatú mű szimbólumokban gazdag, mágikus erejű szövegével a kortárs próza magával ragadó darabja.

Bővebben
Erlend Loe: Leltár

Erlend Loe: Leltár

A Leltár a művészet alapkérdéseiről, az öregedésről, a döntéseink következményeivel való szembenézésről mesél egyszerre van és gyermeki humorral, egy jó adag emberséggel és nem utolsósorban megdöbbentő fordulatokkal. Erlend Loe a Doppler óta nem volt ilyen formában."

Bővebben
Steve Berry: Máltai csere

Steve Berry: Máltai csere

Steve Berry (Atlanta, Georgia, 1955 –) amerikai író, professzor, egykori ügyvéd. Könyvei a történelmi eseményekkel, titkokkal, összeesküvésekkel foglalkoznak, tele kalanddal és akcióval.

Bővebben
John Grisham: A Kakas bár

John Grisham: A Kakas bár

John Grisham mindig hozza a megszokott formáját, és abban is megbízható, hogy mindig rátapint azokra a jelenségekre, amelyek a legizgalmasabb tálalásban teszik időszerűvé minden regényét.

Bővebben
Dolores Redondo: Mindezt neked adom

Dolores Redondo: Mindezt neked adom

Carlos Ruiz Zafón szerint a szerzőnő a thriller koronázatlan királynője. A La Razón spanyol napilap a "galiciai Twin Peaks"-ként jellemezte. A regényt eddig 20 nyelvre fordították le. Megnyerte a rangos Planeta-díjat. Könyve 16 országban, 300.000 példányban jelent meg. 2017-ben a negyedik volt a spanyolországi eladási listákon.

Bővebben
Karin Slaughter: Elnémítva - Egy gyilkos, aki nem veszíthet semmit

Karin Slaughter: Elnémítva - Egy gyilkos, aki nem veszíthet semmit

Karin Slaughter a világ egyik legnépszerűbb és legelismertebb thriller szerzője, 37 nyelven, több mint 35 millió példányban fogytak eddigi regényei. A megdöbbentő fordulatokkal, félelmetes lélektani feszültséggel és érzelmekkel teli Elnémítva sokkolón fokozza a feszültséget a katartikus, feledhetetlen végkifejletig.

Bővebben
Vekerdy Tamás: Szeretők

Vekerdy Tamás: Szeretők

„Az 1959–1961 között írt Szeretőket azzal hajtották el a Magvető kiadóból, hogy »örüljön a Vekerdy, hogy nem rúgjuk seggbe«. Mert bár nincs benne kimondott politika, de 56 után játszódik, és mindenki végtelenül depressziós benne, ez már elég volt arra, hogy csak harminc évvel később jelenhessen meg.”

Bővebben
Bernhard Schlink: Olga

Bernhard Schlink: Olga

Hideg, kék színekben játszó borító, egy hűvös, mély hangzású női név, egy örökkévalóságba fagyott szerelem. A bíróból lett író, Bernhard Schlink 1995-ben megjelent A felolvasó című regényével tűnt fel a német, majd nem sokkal később a világirodalomban. A világszerte bestsellerré váló kötet sikerét csak fokozta a 2008-as, azonos című filmadaptáció, mely négy Oscar-jelölést és egy Oscar-díjat szerzett. Ezek után nem volt kérdés, hogy az Olga című új kötet is nagy siker lesz, utóbbi fordítása (Szijj Ferenc jóvoltából) ráadásul sokkal egyenletesebben, gördülékenyebben olvasható, mint a korábbi sikerkönyv>

Bővebben
Barnás Ferenc: A kilencedik

Barnás Ferenc: A kilencedik

"Amúgy is könnyen ragadtatom magam e könyv kapcsán a mindig gyanús szuperlatívuszokra: mestermű. A regény nyelve és tárgya hibátlanul találkozott, csöndes ragyogása van a szövegnek. Pontos és drámai korrajz, lélekrajz, emberrajz. Mit jelent a nincsben lenni, mit jelent a nincs agresszivitásában élni? Mit jelent, amikor minden totális, kint is, bent is, a kiszolgáltatottság, a szorongás, az állam, az apa, minden totális." /Esterházy Péter/

Bővebben
Kunt Gergely: Trianon arcai - Naplók, visszaemlékezések, levelek

Kunt Gergely: Trianon arcai - Naplók, visszaemlékezések, levelek

A Trianoni békeszerződés centenáriumához közeledve e mű méltó figyelemre tarthat majd számot a történelmünk iránt érdeklődők legszélesebb körében. A kötet kiválóan alkalmas arra is, hogy a történelemtanárok egyes szemelvényein keresztül emberközelibb képet nyújtsanak diákjaiknak a tárgyalt időszakról, ami a könyv szerkesztőinek egyik célkitűzése volt.

Bővebben
Marc Norman - Tom Stoppard: Szerelmes Shakespeare

Marc Norman - Tom Stoppard: Szerelmes Shakespeare

A Szerelmes Shakespeare című színdarab, amelyet a 21. Század Kiadó jelentetett meg, szinte kötelező darab azok számára, akik látták a Szirtes Tamás rendezésében bemutatott, pazar, dupla szereposztással kiállított előadást a Madáchban. Azonban úgy gondolom, a könyv akkor is tartogat meglepetéseket, ha a film rajongói vagyunk. Szabó T. Anna veretesen könnyed fordításában ugyanis kezünkben tarthatjuk a szövegkönyv legjobb részeit magyarul.

Bővebben
Gárdos Péter: Hét mocskos nap

Gárdos Péter: Hét mocskos nap

Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező, író 1948-ban született Budapesten. A Metropolitan Egyetemen forgatókönyvírást, filmrendezést tanít. Legemlékezetesebb filmjei az Uramisten, a Szamárköhögés. Új regényében hét nap, három család és egy viharos évszázad története tárul elénk.

Bővebben
Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

Imogen Hermes Gowar régészetet, antropológiát, művészettörténetet és kreatív írást tanult. London délkeleti negyedében él, azon a környéken, ahol A sellő és Mrs. Hancock története is játszódik. A fiatal írónőt máris ünneplik világszerte, első regénye már jó pár díjat bezsebelt.

Bővebben
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Négygyermekes család legkisebb tagja, egyetlen fiú. A pszichiáter édesapát követve a család Dánia különböző részein élt. Ez az élményanyag is felbukkan könyveiben, jól tudja használni, beépíteni történeteibe. Mozgalmas élete során dolgozott nyomdászként, antikváriumot nyitott, írt forgatókönyveket, magazinokat szerkesztett.

Bővebben
Cecilia Chrapkowska - Agnes Wold: A svéd módszer - Babavárás és csecsemőgondozás

Cecilia Chrapkowska - Agnes Wold: A svéd módszer - Babavárás és csecsemőgondozás

Dr. Agnes Wold bakteriológus és immunológus, aki fáradhatatlanul küzd a nők egészségével kapcsolatos mítoszok és tévhitek ellen. Ismeretterjesztő munkájáért Svédországban "Az év nője" címre is jelölték. Dr. Cecilia Chrapkowska Svédország legnépszerűbb gyermekneveléssel foglalkozó blogjának szerzője, orvosként pedig a védőoltásokkal kapcsolatban végez kutatásokat.

Bővebben
Marie Benedict: Hedy Lamarr, az egyetlen nő

Marie Benedict: Hedy Lamarr, az egyetlen nő

Marie Benedict a Boston College-ban történelmet és művészettörténetet tanult, majd a bostoni jogi egyetemen jogot hallgatott. Több mint tíz évig dolgozott ügyvédként, de mindig is arról álmodott, hogy olyan nők élettörténetét írhassa meg, akiknek a sorsa és élete méltatlanul elfeledett. Hedy Lamarr kitűnő példa arra, hogy az ész és a szépség remekül megfér egymás mellett. Igéző külsejével szinte magától értetődő, hogy színésznőnek állt, ám egy unalmas délutánján gondolt egyet, és George Antheillel feltalálta a Bluetooth alapú technológiát.

Bővebben
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

A 64-es betegnapló már az elején elkapja az olvasó fi­gyelmét, hiszen bot­rá­nyo­san erős a kezdés. Majd látszólag ettől függetlenül megtud­juk, hogy a megoldatlan, döglött bűnügyeket vizsgáló Q-ügyosztály élőnek ható, szövevényes ügybe botlik.

Bővebben
Arturo Pérez-Reverte: Cádiz ostroma

Arturo Pérez-Reverte: Cádiz ostroma

Arturo Pérez-Reverte spanyol író, újságíró, a Spanyol Királyi Akadémia tagja, számtalan sikeres történelmi regény szerzője. Haditudósítóként megjárta a Falkland-szigeteki, a szaharai és a délszláv háborút, de hosszú idő óta elsősorban regényeinek írásával foglalkozik. Olyan rangos elismeréseket tudhat magáénak, mint a Spanyol Filmakadémia Goya-díja, a Francia Akadémia Grand Prix-díja, a Dán Kriminológiai Akadémia Palle Rosenkratz-díja, a francia Goncourt Akadémia Mediterrán Díja vagy a Krimiírók Szövetségének Nemzetközi Dagger Díja.

Bővebben
Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima

Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima

1986. április 26-án kezdődött Csernobilban minden idők legnagyobb atomerőmű-katasztrófája. Az akkori szovjet vezetés titkolózása miatt a világ napokig szinte semmit sem tudott róla. Csernobil nemcsak katasztrófa volt, hanem figyelmeztetés is. És Alekszijevics szerint minden nemzedéknek olvasnia kell a jövőnek hagyott jelekből.

Bővebben
Jiří Weil: Moszkva - A határ

Jiří Weil: Moszkva - A határ

A Moszkva - A határ egy izgalmas, már-már krimiszerű történetbe csomagolt kulcsregény, az egyik legautentikusabb tanúvallomás az első szocialista ország politikai légköréről. Jelentősége André Gide Visszatérés a Szovjetunióból és Arthur Koestler Sötétség délben című művéhez fogható.

Bővebben
Adam Kay: Ez fájni fog - Egy fiatal orvos naplója

Adam Kay: Ez fájni fog - Egy fiatal orvos naplója

"Rettenetes a munkaidő, rettenetes a fizetés, rettenetesek a körülmények; az embert nem becsülik, nem támogatják, nem tisztelik, nemegyszer még testi inzultusnak is ki van téve. És még sincs a világon olyan szakma, amit érdemesebb lenne csinálni" - ezek az orvosi hivatásról szóló sorok Adam Kay Ez fájni fog című könyvében olvashatók, amely 2019-ben magyarul is megjelent.

Bővebben
Robert Merle: Mesterségem a halál

Robert Merle: Mesterségem a halál

A Führer, Adolf Hitler egyszer s mindenkorra meghatározta, mi az SS becsülete, s meghatározását elitcsapatai jelmondatává tette. "Becsületed - mondta - a hűség." Azóta minden tökéletesen egyszerű és világos. A katonának nem kell többé lelkiismereti kérdésekkel bajlódnia. Elég, hogy hűséges, egyszóval engedelmeskedik a parancsnak.

Bővebben
Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata - Felhőt csináló fák, ibolyák és hangyakalács

Peter Wohlleben: A természet rejtett hálózata - Felhőt csináló fák, ibolyák és hangyakalács

Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, s napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, előadásokat és szemináriumokat tart az erdő és a természetvédelem témájáról. A gyerekeknek szóló Érted a fák beszédét? Kalandozások az erdőben című kötettel együtt már öt könyve olvasható magyarul.

Bővebben
Peter Wohlleben: A fák titkos élete - Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Peter Wohlleben: A fák titkos élete - Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

Peter Wohlleben (1964) már kisgyermekként természetvédő akart lenni. Erdőgazdálkodást tanult, és több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottjaként dolgozott. Hogy ökológiai elképzeléseit a gyakorlatba is átültesse, felmondott, és napjainkban az Eifel-hegységben vezet egy környezetbarát erdőgazdaságot, ahol az őserdők visszaállításán munkálkodik. Számos tévéműsor vendége, előadásokat tart és gyakorlatokat vezet; több, erdővel és a természetvédelemmel foglalkozó mű szerzője. A fák titkos élete magyarul 2016-ban jelent meg először, és azóta több mint 10 000 példány kelt el belőle.

Bővebben
Ulrich Alexander Boschwitz: Az utazó

Ulrich Alexander Boschwitz: Az utazó

Az utazó a náci zsidóüldözés legkorábbi irodalmi dokumentuma, első kézből való híradás a németországi pogromokról, melyekkel kezdetét vette a zsidók szisztematikus kiirtása. Otto Silbermann történetében olyan közelről és olyan élesen rajzolódik ki a német társadalom és Európa tragédiája, hogy szinte arcul csapja az olvasót.

Bővebben
Zeruja Salev: Szerelmes élet

Zeruja Salev: Szerelmes élet

Zeruja Salev írónő 1959-ben született Izraelben, a Kinneret kibucban. Bibliatudományból szerzett egyetemi fokozatot, jelenleg kiadói szerkesztőként dolgozik. Eddig öt regénye jelent meg; több német és francia irodalmi díj kitüntetettje.

Bővebben
Pan-Dji: Vádirat

Pan-Dji: Vádirat

Az észak-koreai hétköznapok borzalmairól eddig is jelentek már meg beszámolók itt-ott, főleg menekültektől, akiknek sikerült valahogy megszökniük a diktatúrából. A Vádirat szerzője azonban a mai napig az országban él, és nem a munkatáborokról vagy a nyilvános kivégzésekről ír, hanem átlagos észak-koreai sorsokról. A történetek így is ijesztő képet festenek a rendszerről.

Bővebben
A.L. Kennedy: Day háborúja

A.L. Kennedy: Day háborúja

A skót írók fiatalabb nemzedékét képviselő írónő, A. L. Kennedy számos irodalmi díjat nyert regényének hőse, az esendő és szerethető Alfred F. Day őrmester huszonöt évesen második világháborús veterán.

Bővebben
Tony Blair: Új-Britannia - Ahogy én képzelem

Tony Blair: Új-Britannia - Ahogy én képzelem

Anthony Charles Lynton Blair az Egyesült Királyság miniszterelnöke 1997 és 2007 között. 2007. június 27-én lemondott miniszterelnöki tisztségéről, valamint parlamenti képviselői mandátumáról is. Új munkaköre szerint a közel-keleti békefolyamatok elősegítésében vett részt 2007 júliusától, a palesztin oldalon, 2015-ben történt lemondásáig. Jelenleg az ellenzékben politizáló Munkáspárt vezetője.

Bővebben
George W. Bush: Döntési helyzetek - George W. Bush

George W. Bush: Döntési helyzetek - George W. Bush

A Döntési helyzetek úttörő jellegű elnöki emlékirat, mert meghódítja a támogatókat, meglepi a kritikusokat, valamint megváltoztatja azt a képet, amelyet az amerikai történelem nyolc jelentős évéről és az események középpontjában álló férfiról kialakítottunk.

Bővebben
Góg Laura: Tolnay 100

Góg Laura: Tolnay 100

Tolnay Klári kétszeres Kossuth-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A centenárium évében megjelent, száz fotóval illusztrált kötet egyszerre emlék- és portrékönyv.

Bővebben
Szűcs Jenő: Az utolsó Árpádok

Szűcs Jenő: Az utolsó Árpádok

Szűcs Jenő, a korán elhunyt történész kézirathagyatékában fennmaradt Az utolsó Árpádok című összefoglalója, amely a magyar történelem 1241–1301 között időszakáról ad áttekintő képet, a História Könyvtárban jelent meg.

Bővebben
Jean-Claude Carriére; Jean Delumeau; Umberto Eco; Stephen Jay Gould: Beszélgetések az idők végezetéről (Memoria Mundi)

Jean-Claude Carriére; Jean Delumeau; Umberto Eco; Stephen Jay Gould: Beszélgetések az idők végezetéről (Memoria Mundi)

A kortárs szellemi élet négy ,,nagymenőjének" együttgondolkodásából, hol összecsengő, egymásra rímelő, hol egymásnak ellentmondó, a másik eszméit vitató elmélkedésből született ez a kivételes szellemi izgalmat és élvezetet kínáló, nagy adag humorral és iróniával oldott interjúkötet, amely nem más, mint a múltba és a jövőbe tett, az emberiség, sőt az egész univerzum történelmén átívelő kalandos időutazás.

Bővebben
Jókai Anna: Ne féljetek

Jókai Anna: Ne féljetek

„Annyi jót tenni, mint amennyi rosszat kaptunk… széndioxidot lélegezni be és oxigénné alakítva lehelni ki… mint a fák… Gyűlölségből szeretetet, meg-nem-értettségből megértést… könyörtelenségből könyörületességet…”

Bővebben
Luise Bagshaw: Van remény!

Luise Bagshaw: Van remény!

Szarkasztikus humorral fűszerezett, életteli, fantasztikusan élvezetes stílusban megírt, gördülékeny cselekmény során kísérhetjük figyelemmel, hogyan talál főhősünk önmagára, méltó párjára és a boldogságra.

Bővebben
Zsolt Béla: Kínos ügy

Zsolt Béla: Kínos ügy

Zsolt Béla úgy indult, mint a Nyugat második nemzedékének egyik legtehetségesebb költője: lelkesedett Adyért, hatott rá Baudelaire, Babits és Tóth Árpád, versei gondos formaművészettel csiszolt, elegánsan dekadens, de a harcos politikai kiállástól sem idegen, művészkedően művészi írások voltak. És lett belőle a Horthy-korszak legbátrabb, legtörhetetlenebb ellenzéki publicistája.

Bővebben
Zsolt Béla: Duna-parti nő

Zsolt Béla: Duna-parti nő

Zsolt Béla, a magyar regény aranykorának egyik legnépszerűbb írója, Duna-parti nő című sikerkönyvében is a pesti zsidó és keresztény társadalom viszonyait, iszonyait boncolja fájdalmas, szórakoztató, néhol szinte már pornográf stílusban. És ami döbbenet: Zsolt Béla, ez a tipikus pesti kávéházi figura, 1936-ban írott regényében megérezte és megírta azt, amit szinte senki sem vett észre. Vagy nem mert észrevenni.

Bővebben
Oliver Bottini: Gyilkosok nyara

Oliver Bottini: Gyilkosok nyara

Oliver Bottini rendkívül aktuális és kényes témát érintő könyvet ad a kezünkbe a fegyverkereskedelemről és a nemzetközi terrorizmusról ezzel a fordulatos, és egyben érzelemgazdag krimivel.

Bővebben
Ann Leckie: Mellékes háború

Ann Leckie: Mellékes háború

Sok más szerzőhöz hasonlóan Ann Leckie is inkább az olvasó intelligenciájára, mintsem az ösztöneire épít, zsigeri szórakoztatás helyett inkább elgondolkodtat. Emiatt az első részhez hasonlóan a Mellékes háború sem fog tetszeni mindenkinek, viszont olvasmányosabb és technikailag kiforrottabb mivolta miatt azoknak is érdemes elolvasni, akik az első részt esetleg kevésbé szerették.

Bővebben
Andrew Lloyd Webber: Maszk nélkül

Andrew Lloyd Webber: Maszk nélkül

Az elismert zeneszerző Webber, hetvenedik születésnapjára megjelent kötetében páratlan, játékos stílusban vet számot eredményeivel, a sors és a körülmények játékaival, sikereivel és csalódásaival, az éltető és ihlető szenvedélyeivel.

Bővebben
C. W. Gortner: A vatikáni hercegnő - Lucrezia Borgia regénye

C. W. Gortner: A vatikáni hercegnő - Lucrezia Borgia regénye

A fiatal Lucrezia Borgia rendkívüli életéről olvashatunk C. W. Gorner új, sodró lendületű regényében. Vajon VI. Sándor, hírhedt reneszánsz pápa gyönyörű lánya tényleg szívtelen csábító volt? Vagy pedig családja ármánykodásának és a nemesek közt dúló háborúk gyanútlan áldozata, aki az édesapja iránti lojalitás és a saját túlélése között őrlődött?

Bővebben
Brigitte Bardot: A küzdelem könnyei

Brigitte Bardot: A küzdelem könnyei

Brigitte Bardot most először fedi fel vad, szelíd és elszánt énjét, megmutatja, milyen döntések, ösztönzések és lázadások hatották át az életét. Ösztönösen, meghatóan és őszintén emlékezik vissza a csillogó sztárságára, és valódi társaival, az állatokkal töltött mindennapjaira és a küzdelmeire.

Bővebben
Szamer: Rakka-naplók - Szökés az Iszlám Államból

Szamer: Rakka-naplók - Szökés az Iszlám Államból

Emberség és bátorság a legsötétebb gyötrelemben - egy gyönyörűen megírt és megrajzolt könyvben. Amikor az Iszlám Állam elfoglalta a szíriai Rakkát, a várost a pokol legmélyebb bugyrává változtatta. Betiltotta a tévézést, az internetet, tilos volt elhagyni a várost, a nadrág nem megfelelő hosszáért pedig azóta is súlyos büntetés jár. A mobiltelefon használata megbocsáthatatlan bűn... Ha valaki kapcsolatba lép egy nyugati újságíróval, a büntetése: halál.

Bővebben
Susan Faludi: Előhívás - Mindent apámról

Susan Faludi: Előhívás - Mindent apámról

Az egyik legismertebb feminista újságíró, a New Yorkban élő, magyar származású Susan Faludi 2004-ben emailt kapott hetvenhat éves apjától, akivel addigra már elhidegültek egymástól és alig érintkeztek. Az apa a levél szerint nemrég tért vissza Thaiföldről, ahol férfiból nővé operálták, és ahol Istvánról Stefánie-ra változtatta a nevét. Mint írta, elege lett abból az agresszív macsóból, akinek ismerték, s levelében arra kérte lányát, írja meg nem mindennapi életének történetét.

Bővebben
C. W. Gortner: A Romanov cárné

C. W. Gortner: A Romanov cárné

Gortner legújabb, az utolsó orosz cárné életéről szóló könyve populáris jellege és bulvár témája ellenére is kiemelkedő élményt nyújthat minden történelem iránt érdeklődő olvasó számára. A regény elején szemléletes családfa, a végén rövid szerzői jegyzet, és a főbb szereplők további életének rövid bemutatását tartalmazó utószó könnyíti meg az olvasó számára az eligazodást.

Bővebben
Boris Vian: Piros fű

Boris Vian: Piros fű

A részben önéletrajzi ihletésű, de a science-fiction ötlettárából is jócskán merítő Piros fű a viani életmű egyik legfontosabb, legjellegzetesebb darabja. A némi erotikával, ironikus társadalomkritikával és sok humorral fűszerezett regény középpontjában egy különleges időgép áll, amelynek segítségével a főhös, Wolf szembenéz önmagával, gyermekkori és ifjúkori emlékeivel, félelmeivel és fogyatékosságaival.

Bővebben
Ida Hegazi Hoyer: Bocsáss meg

Ida Hegazi Hoyer: Bocsáss meg

Ida Hegazi Hoyer norvég írónő 1981-ben született, dán és egyiptomi felmenőkkel rendelkezik. Szociológiai tanulmányokat folytatott, dolgozott egy ruhaüzletben is, jelenleg szabadfoglalkozású író, Oslomarkában, az Oslo környéki erdős vidéken él. Bekerült a tíz legjobb fiatal norvég író közé, és 2014-ben megkapta a fiatal tehetségeknek ítélt állami Bjornson-ösztöndíjat. Eddig öt könyve jelent meg, a harmadikkal 2015-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját.

Bővebben
Patricia Highsmith: Carol

Patricia Highsmith: Carol

A Carol eredetileg A só ára címet kapta, és Claire Morgan álnév alatt jelent meg 1952-ben. Highsmith nem azért bújt el egy másik név mögé, mert a témája – egy leszbikus szerelem – miatt úgy érezte, hogy rejtőzködnie kell, hanem a kiadója egyszerűen nem fogadta el, hogy a Két idegen a vonaton után egy egészen más típusú könyvet tett le az asztalra. A nagy botrányt kavaró könyvből az Oscar-díjas rendező, Todd Haynes filmet is készített, olyan impozáns főszereplőkkel, mint a kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett, valamint Rooney Mara.

Bővebben
Bernhard Schlink: A felolvasó

Bernhard Schlink: A felolvasó

Bernhard Schlink fojtottan erotikus regénye a kilencvenes évek egyik legnagyobb könyvsikere - az első német nyelvű könyv, mely vezette a New York Times bestsellerlistáját. Negyvenöt nyelvre fordították le. A könyv 1999-ben Oprah Winfrey könyvklubjába is bekerült, 2008-ban pedig Kate Winslet Oscar-díjat kapott Hanna alakjának megformálásáért.

Bővebben
Bauer Barbara: Még látlak odafenn

Bauer Barbara: Még látlak odafenn

A Még látlak odafenn olyasfajta regény, amely igazából nem a második világháborúról beszél, még csak nem is az utána uralkodó állapotokról. Valójában nem a szörnyűségek mélyére vezet bennünket, nem politizál, nem igyekszik rejtett szándékoltsággal okítani. Bauer Barbara mesél. Hitelesen és őszintén. Egy családról, amely sajnos, vagy nem sajnos, ebben a bizonytalan, kétségekkel, éhezéssel, háborúval és borzalmakkal teli időszakban kénytelen élni.

Bővebben
C. W. Gortner: Az isteni Marlene

C. W. Gortner: Az isteni Marlene

Gortner Marlene Dietrichről szóló életrajzi regényében finom pszichológiai érzékkel tárja elénk az isteni díva belső vívódásait. Marlene igazi legenda volt, és Gortner mesterien ábrázolja lenyűgöző, ugyanakkor ellentmondásos személyiségét.

Bővebben
Orhan Pamuk: Az új élet

Orhan Pamuk: Az új élet

Az elképesztő fordulatokban gazdag, nyugat-európai hagyományokra épülő, finom humorú misztikus regény eleven és valósághű képet fest a keletről, a mai Törökország életéről, belső viszonyairól. A mágikus realizmus kiemelkedő keleti képviselőjeként ismert, irodalmi Nobel-díjas szerzőt García Márquezhez, Kafkához, Borgeshez, Virginia Woolfhoz, sőt még Prousthoz is hasonlították méltatói.

Bővebben
Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája

Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája

Miért a legtáplálóbb étel a varjúleves? Miből főzik a levesek hercegét, a ráklevest? Mi a gábli? Milyenek a szép magyar hasak? Hogyan készítik Ujházi levesét és Esterházy rostélyosát? A gasztronómiai kalandozások közepette feltűnik Szindbád is, aki újra és újra szerelmi emlékei után, az elveszett múlt nyomát keresve utazik.

Bővebben
Márai Sándor: Német farsang

Márai Sándor: Német farsang

Márai Sándor az első világháborút követően, 1919-től 1923-ig tartózkodott Németországban. Tanulmányokat folytatva, művészi útját keresve, emigrációban, német származása és a német kultúrában való otthonossága, Goethe iránti rajongása ellenére idegenként, külső szemlélőként figyelte Németországot.

Bővebben
P. Horváth Tamás: A Zsolnay - Egy dinasztia eredete

P. Horváth Tamás: A Zsolnay - Egy dinasztia eredete

A Zsolnay P. Horváth Tamás trilógiájának utolsó része a 19. század közepi és századfordulós Pécset, annak sztoriját, hogyan alapozta meg e jeles dinasztia nem csupán saját vagyonát és világhírét a kerámiagyárral, hanem a teljes közösség és város gazdasági, kereskedelmi és kulturális fejlődését.

Bővebben
Alessandro Baricco: Háromszor hajnalban

Alessandro Baricco: Háromszor hajnalban

Három történet, három epizód egy szálloda halljában. Titkok és érzelmek, féltett gondolatok és sejtelmes vallomások Baricco legújabb könyvében. A történet két emberről, egy férfiról és egy nőről szól, akik három alkalommal találkoznak, de találkozásuk mégis mindig egyetlen, az első és az utolsó is egyben.

Bővebben
Guillaume Musso: Az angyal hív

Guillaume Musso: Az angyal hív

Guillaume Musso az egyik legnépszerűbb francia regényíró. Művei a világ minden táján vezetik az irodalmi sikerlistákat, regényeiért kiadók és filmproducerek versengenek. Az angyal hív már több mint 30 nyelven jelent meg. Magyarul az Ott leszel?, a Visszajövök érted, Szerelem életre-halálra, valamint az És azután... című regényei olvashatók.

Bővebben
Temesi Ferenc: 49/49

Temesi Ferenc: 49/49

Temesi Ferenc Kossuth-díjas író műve a szó legnemesebb értelmében vett szerelmes regény - ám több is ennél. A szerelemérzés csodálatos hattyúdala – tele érzelemmel, indulattal, a veszteség és a beletörődés magasztosságával.

Bővebben
John Grisham: Leszámolás

John Grisham: Leszámolás

Az igazságügyi thriller nagymestereként számon tartott, az egész világon rendkívül népszerű John Grisham legújabb könyve egyszerre jogi krimi, háborús regény és pontos korrajz.

Bővebben
Mérő László: Az érzelmek logikája

Mérő László: Az érzelmek logikája

Mérő László új könyve az érzelmek új szemléletéről szól. Megismerkedhetünk az érzelmek szerkezetéről, megtudhatjuk, mi az érzelmek szerepe a gondolkodásban és a gazdaságban, melyek a rosszkedv előnyei, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, s végül sétát tehetünk az érzelmek állatkertjében.

Bővebben
Pintér Béla: Újabb drámák

Pintér Béla: Újabb drámák

„Nem vagy torz, Robika! És iszonyú jól áll neked ez a szakáll! Te vagy a legszebb, a legokosabb férfi, te mindenről tudsz szakvéleményt mondani: az aktuálpolitikától kezdve egészen odáig, hogy hogyan kell kirántani a Balaton szeletet. Na, ne sírj! Szeretlek!”

Bővebben
Tóth Hajnalka: Tanulmányút a Pokolba

Tóth Hajnalka: Tanulmányút a Pokolba

"Zsófi már eleve úgy csatlakozott hozzájuk, hogy szúrt, mint egy sün. Magányos tinédzserként meg kellett élnie a maga rettentő érzelmi viharait, és ez éppen a mai napon vált esedékessé."

Bővebben
Mark Helprin: Téli mese

Mark Helprin: Téli mese

Helprin könyve egy elbűvölő tündérmese, egy formálódó-erősödő új esztétikai világkép terméke. Mese komputerizált fantasztikummal és hagyományos elemekkel hordozta feszültséggel, jelképiséggel. Mese felnőtteknek.

Bővebben
Vámos Miklós:Töredelmes vallomás

Vámos Miklós:Töredelmes vallomás

„Imádok élni. Gyűlölök félni. Egy rohadt f betűn múlik az egész?” Igazán életszagú, valós embermesék, erőteljes és jellemző pillanatképek Vámos Miklós életének különböző szakaszaiból.

Bővebben
Vladimir Nabokov: Lolita

Vladimir Nabokov: Lolita

"A Lolita kegyetlen könyv a kegyetlenségről." Martin Amis írta ezt Nabokov leghíresebb regényéről, mely az ötvenes évek második felében meghozta számára a világhírt.

Bővebben
Szvoren Edina: Verseim

Szvoren Edina: Verseim

"A védekezést arra alapozta, hogy a kolléganőm nem kötötte be magát, és hamisan tanúzott. Hátracsaptam az oldalülést, hogy bemászhasson hátulra, mert nem akarta összegyűrni a blúzát a biztonsági övvel." – részlet Szvoren Edina könyvhétre megjelent, Verseim című novelláskötetéből.

Bővebben
Szilasi László: Luther kutyái

Szilasi László: Luther kutyái

Egy nagy, halálos betegség fölötti drámai győzelemről szól Szilasi László regénye. Témája a test, amely váratlanul és elementárisan hagyhat cserben bennünket, hogy aztán mégis kivételes ragaszkodást produkáljon. Témája az elveszett tudat, az érzékelhetetlen idő, a gyógyulás lehetetlensége és mégis-csodája.

Bővebben
Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy

Az Egy nap című film forgatókönyvírója aprólékosan kidolgozott helyzetleírásokat tár elénk, melyek organikusan folynak egymásba. A különféle sorsokból szőtt, mozaikszerűen épülő regény érzékenysége és sodrása magával ragadó. Nem mindennapi olvasmányélmény.

Bővebben
Kemény István: Nílus

Kemény István: Nílus

"Minden ártér" - olvashatjuk Kemény István új kötetében, ennek szellemében a könyv egy folyó-verssel kezdődik és egy másikkal ér véget. És hogy mi van a két mű, a Duna és a Nílus között? Egy költő kontinense, egy csodálatos életmű újabb szigete, egysorosok és "hosszúversek".

Bővebben
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Az Akik már nem leszünk sosem nemcsak a személyes és a társadalmi emlékezetről, de a továbbélésről is szól. Hogyan határozzák meg jelenünket a talán nem is ismert múltbeli történetek, és hogyan tudunk velük együtt felelős, szabad felnőtteké válni.

Bővebben
Simon Márton: Rókák esküvője

Simon Márton: Rókák esküvője

Simon Márton az új költőnemzedék egyik legeredetibb hangú képviselője. Verseiben, és a kötet elején mintegy felvezetésként megjelenő rövid prózai írásaiban egymást váltják a mindannyiunk által megtapasztalható hétköznapokba betüremkedő szürreális képek, a nyelv határmezsgyéit pásztázó merengések, valamint az emberi kapcsolatok hogyanjait és miértjeit feszegető jelenetek.

Bővebben
Grecsó Krisztián: Vera

Grecsó Krisztián: Vera

Grecsó Krisztián új regénye arról szól, hogy a családi titkokat felfedni nemcsak tudás, de bátorság kérdése is. Vera felismeri: vannak helyzetek, amikor idő előtt kell felnőttként viselkednünk. És hogy fel lehet nőni a feladathoz...

Bővebben
Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László, a hálózatok világhírű kutatója legújabb könyvében a tudósokra jellemző kíméletlen logikával tárja fel előttünk a siker kollektív természetét, azaz hogy a siker valójában annak függvénye, hogy mit gondolnak rólunk a többiek, és hogyan reagálnak a cselekedeteinkre.

Bővebben
Dragomán György: Rendszerújra

Dragomán György: Rendszerújra

Rendszerek és kitörési pontok fűzik össze kötetté Dragomán György tizenöt év terméséből válogatott novelláit. Feltételezett vagy valóságosnak tűnő rendszerek: nyitottak és zártak, politikaiak, természetiek vagy technikaiak. És a kitörési pontok, a szabadulás lehetőségei. Múlt, jelen, jövő.

Bővebben
Zsolt Béla: Házassággal végződik

Zsolt Béla: Házassággal végződik

Zsolt Béla első sikerkönyve, a Házassággal végződik, jellegzetes műve a magyar regény aranykorának. Egy leplezetlen őszinteséggel megírt, szórakoztató regényben olvashatunk szexről, szerelemről, párkapcsolatról, zsidókról és keresztényekről, kommunistákról és horthystákról.

Bővebben
Dmitrij Bikov: ZSD - avagy kié Oroszország?

Dmitrij Bikov: ZSD - avagy kié Oroszország?

Dmitrij Bikov: ZSD Dmitrij Bikov 1967-ben született Moszkvában. Hat regénye, hat verseskötete és három cikkgyűjteménye jelent meg. Népszerű tévés személyiség. Több könyvével nyert jelentős díjakat, így például a Borisz Paszternakról írt monumentális életrajzáért 2006-ban "Nagy Könyv" és "Nemzeti Bestseller" díjat kapott.

Bővebben
Richard Rohr: Emelkedő zuhanás - Az emberélet két felének lelkisége

Richard Rohr: Emelkedő zuhanás - Az emberélet két felének lelkisége

Richard Rohr Emelkedő zuhanás - Falling Upward (kb. „felfelé esés”) címû könyve magyar kiadásának címét Pilinszky János Egyenes labirintus címû versébõl kölcsönözték. Rohr e talányos címmel az emberi érés folyamatának kettõs arcát tárja elénk: fogyatkozó életerõ és lehetõségek egyfelõl, ugyanakkor ki- táruló lelki-szellemi távlatok befogadásának esélye másfelõl.

Bővebben
Orhan Pamuk: Hó

Orhan Pamuk: Hó

Költői ihlet és a szerelem vágya, Isten keresése és a török sorskérdések kutatása, a nyugati értékek és az iszlám fanatizmus összeütközése.

Bővebben
Alice Munro: Ifjúkori barátnőm

Alice Munro: Ifjúkori barátnőm

Az olvasó tíz tűpontos, visszafogott és bölcs történetet tart a kezében, melyekben Alice Munro-módra minden olyan egyszerűnek tűnik, mégis minden olyan meglepő és bonyolult, mint az élet maga.

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR ÜNNEPI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. május 20., hétfő
NYITÁS: 2024. május 21.,
kedd 9.00-14.00


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!