Jonathan Franzen: Szabadság

Jonathan Franzen első nagy sikerű, a 2001-ben megjelent Javítások című kötetét akkor az évtized legjobb regényének választották. Frazen következő műve, a kilenc évvel később, 2010-ben megjelent Szabadságra kritikai fogadatása is igen pozitív volt, ráadásul – bár ez szépirodalom esetében nem szükségszerűen jár együtt – hatalmas eladási számokat is sikerült elérni vele.

Ezzel a két regényével az 1959-ben született Franzen a XXI. századi amerikai irodalom üdvöskéje lett odahaza és külföldön egyaránt.

John Updike műveihez hasonlóan szerteágazó amerikai társadalmi és fejlődésregény egy liberális, és igen felelősségtudatos értelmiségi család életének hullámhegyeiről-völgyeiről az 1980-as évektől a 2000-es évekig a különböző amerikai és világpolitikaiváltozások tükrében; szerelemről, házasságról, ezek buktatóiról, gyereknevelésről, tinédzserszexről, igazi és álszent környezetvédelemről, a személyesés társadalmi szabadság fokozatairól, lehetőségéről és lehetetlenségéről, az amerikai zsidó lét különböző szintjeiről 9/11 előtt és után. Azon ritka regények egyike, amelyekben szinte alig akad igazán szerethető szereplő, mégis felejthetetlenek a figurái, és sokáig tovább rezonálnak az olvasóban.Címkék: Egyesült Államok, társadalmi regény, fejlődés regény, amerikai irodalom, Wekerlei Könyvtár

2022.06.27.

A Wekerlei Könyvtár
ünnepi nyitvatartása

ZÁRVA: 2023. május 29. hétfő
NYITVA: 2023. május 30. kedd,
9.00-14.00 óra között

Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár! :-)