Aktuális kulturális - Farkas Bertalan 40 évvel ezelőtt indult el az űrutazásra (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 05. 26., kedd 00:01 - 23:59

Aktuális kulturális
Farkas Bertalan 40 évvel ezelőtt indult el az űrutazásra

2020. 05. 26., kedd

Farkas Bertalan (Gyulaháza, 1949. augusztus 2.-) az első magyar űrhajós, űrkutató, vadászpilóta. A Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság Hőse, Ukrajna Aranycsillagának birtokosa, az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja, az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának munkatársa, a Space for Earth Alapítvány alapító tagja.
A Szovjetunió vezette Interkozmosz űrkutatási együttműködés keretében a tagországok egy-egy képviselője is eljuthatott a világűrbe.
Először négy magyar pilóta került kiválasztásra, később közülük ketten maradtak, és végül Farkas Bertalan lett a szerencsés kiválasztott.
Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén. Az űrhajó május 28-án kapcsolódott össze a Szaljut-6 űrállomással. Magyarország a nemzetek sorában hetedikként lépett ki a világűrbe.
Farkas Bertalan így nyilatkozott az élményeiről:
„Először látni Magyarországot a világűrből, látni a napfelkeltét és a naplementét. - Azután a kozmikus éjszaka csillagképei, a hegyláncok Dél-Amerikában, Afrika sivatagjainak szépsége és a vörös homokfelhők India fölött.”
Az űrhajósok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre, a landolás Dzsezkazgan városától nem messze történt meg.
Az utazás célja az volt, hogy csatlakozzanak a Szaljut-6 űrállomáshoz, ahová utánpótlást vittek a szavatossági idővel rendelkező felszerelésekből, emellett különféle kutatási kísérleteket folytattak.
Ahogy Farkas Bertalan mondja: „Az űrhajózásban soha nem érzi úgy az ember, hogy mindent tud, csakis azt a hitét tudja magában erősíteni, hogy minden tőle telhetőt megtett a siker érdekében.”
A nyolc napos űrbéli tartózkodása közben egyik este ő olvasta fel a televíziós esti mesét a magyar gyerekeknek a Tévémaci bábfigurájával, akit a nagy utazásra magával vitt az űrhajós.Címkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, Farkas Bertalan 40 évvel ezelőtt indult el az űrutazásra

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!