Aktuális kulturális - Véradók világnapja (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 06. 14., vasárnap 00:01 - 23:59

Aktuális kulturális
Véradók világnapja

2020. 06. 14.

2004 óta minden évben június 14-én ünnepeljük a véradók világnapját az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ és a Nemzetközi Vöröskereszt /IFRC/ kezdeményezésére.
Ezen a napon született Karl Landsteiner (1868. június 14. - 1943. június 26.) osztrák orvos, fiziológus, immunológus, aki felfedezte az AB0-vércsoportot 1901-ben, amiért később orvosi Nobel-díjat kapott.
A vér életet menthet, a saját életünket, a családtagjaink barátaink és ismerőseink életét is. Az önkéntes véradók önzetlen segítségére folyamatosan nagy szükség van!
A világnap minden évben a véradással kapcsolatosan másra fókuszál, ebben az évben a biztonságos vér fontosságára irányítja a figyelmet.
A véradások hazai szervezésért az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt a felelős.
2020. június 12-én a Magyar Vöröskereszt, a WHO és a Fővárosi Önkormányzat közösen egy vörös levelű vérbükköt, a „Véradás fáját” ültette el Budapesten a Szabadság téren.
A Világnaphoz kapcsolódóan ezen a hétvégén 44 helyszínen várják a véradókat. A helyszínek és az időpontok megtalálhatóak a www.ovsz.hu /Országos Vérellátó Szolgálat/ és a www.voroskereszt.hu/veradas /Magyar Vöröskereszt/ honlapjain.

„A vér minden emberinek a lényege. A vér a lélek, maga az élet. És ahogy szent az élet, a vér is az. A vér jelképezi az élet ajándékát, amelyért minden élő lélek hálával tartozik.” /Ian McEwan/Címkék: Wekerlei Könyvtár, Aktuális kulturális, Véradók világnapja

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben
Olvass online! - A legnagyobb fehér indián 80 éves

Olvass online! - A legnagyobb fehér indián 80 éves (archiválva 2020.10.01.)

Gojko Mitić, az 1940. június 13-án született szerb származású színész és rendező az NDK-ban készült indiánfilmekből vált ismertté. 1992 óta a Bad Segebergben rendezett Karl May-fesztiválokon Winnetou-t alakítja minden évben.

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. augusztus 5-20.
NYITÁS: 2024. augusztus 21.,
szerda 11.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!