Irodalmi léleksimogató - Anne Frank ma lenne 91 éves (archiválva 2020.10.01.)

Alkalmak:
2020. 06. 12., péntek 00:01 - 23:59

Irodalmi léleksimogató
Anne Frank ma lenne 91 éves

2020. 06. 12.

Ma, a Versbarátok klubjának idejében Anne Frankra emlékezünk.
Anneliese Marie „Anne” Frank (1929. június 12. - 1945. március) zsidó származású német lány volt.
Anne egyike volt annak a több mint egymillió zsidó gyermeknek, akik a holokauszt során vesztették életüket.
Az „Anne Frank naplója” címmel kiadott naplójegyzetei tették világhírűvé, ami a holokauszt és a második világháború egyik legfontosabb emlékirata lett, a világ egyik legolvasottabb könyve.
Miután Hollandiát a németek 1940 elején megszállták, a Frank család 25 hónapig Amszterdam belvárosában rejtőzködött ismerősöknél, amíg egy ismeretlen fel nem jelentette őket.
Anne naplóját a 13. születésnapjától vezette, a családjáról, a barátairól, az érzéseiről, a bujkálásról, az életéről írt, 1944. augusztus 4-én fogták el őket.
Ekkor először Westerborkba, majd Auschwitzba hurcolták a családot, ahonnan Annét és nővérét Bergen-Belsenbe vitték tovább. Itt halt meg a két testvér a tábor felszabadulása előtt 1945 márciusában tífuszban.
Egyedül az édesapjuk, Otto Frank élte túl a borzalmakat, visszatért Amszterdamba, ahol a lánya naplóját az egyik bújtató segítőjüktől kapta meg, aki megtalálta és megőrizte azt. Az apa kiadta a könyvet, amit később 65 nyelvre fordítottak le, filmet, színdarabot és operát is készítettek belőle.
Az 5535 Annefrank kisbolygó a kislányról kapta a nevét, aki nem sokkal a 16. születésnapja előtt a bergen-belseni koncentrációs táborban hunyt el, de a naplója halhatatlanná tette őt.

Idézetek Anne Franktól:

„Senkinek egy pillanatot sem kell várnia ahhoz, hogy elkezdje jobbá tenni a világot!”
„Ha mindenki csak saját magának kaparja ki a gesztenyét, akkor éljen is mindenki a maga pénzéből.”
„A legtöbb ember hagyja magát elvakítani a külső csillogástól (...). A rózsa előkelő és szép, de akárcsak az emberek világában, a virágokkal kapcsolatban sem veti fel senki, hogy egy külsőre csúnyább példány mégis értékesebb lehet.”
„Ha majd nagyobb leszel, magad is meghallod a szíved dalát.”
„Olyanokkal veszekedni, akik közömbösek a számunkra, tényleg bolondság; olyanokkal viszont, akik nem közömbösek, más a helyzet. Mert őket szeretjük, és inkább fájdalmat érzünk, semmint dühöt, ha veszekedni kezdenek vagy olyasmit tesznek, amiből veszekedés lesz!”
„Milyen csodálatos, hogy egyetlen percet sem kell várnia senkinek, hogy belekezdjen a világ fokozatos megváltoztatásába! Milyen csodálatos, hogy mindenki, legyen kicsi vagy nagy, közvetlenül tehet azért, hogy legyen igazságosság, és mindenki részesülhessen is belőle!”
„Adj és kapni fogsz, sokkal többet, mint valaha gondoltad volna. Adj, adj mindig többet és többet, bízz, tarts ki, és adj! Az adakozástól még senki nem lett szegény!”
„Legyen valaki bármilyen szegény, belső gazdagságunkat mindig meg lehet osztani másokkal.”
„Nagyon sok miért van, amire nincs válasz.”
„A háború mindig tovább tart, mint az emberek hiszik.”

Anne Frank naplója a Magyar Elektronikus Könyvtár /MEK/ adatbázisában online módon és díjmentesen érhető el.

Anne Frank: Anne Frank naplója - Magyar Elektronikus Könyvtár /MEK/
https://mek.oszk.hu/00200/00261/

Fotó: Anne Frank 1940-ben; ismeretlen fotográfus; Collectie Anne Frank Stichting Amsterdam - Website Anne Frank Stichting, Amsterdam; Közkincs;
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/AnneFrankSchoolPhoto.jpgCímkék: Wekerlei Könyvtár, Versbarátok klubja, Irodalmi léleksimogató, Anne Frank ma lenne 91 éves

Kapcsolódó programok

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai

A Wekerlei Könyvtár különleges szolgáltatásai és online programjai (archiválva 2021.07.27.)

„Élő” kapcsolat a könyvtárossal, Irodalmi léleksimogató, Információk tárháza otthonról, "Péntek esti mesék" a Wekerlei Könyvtárból, Olvass online!, Heti színes, Aktuális kulturális, A COVID-19 koronavírussal kapcsolatos információk hiteles forrásokból, „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény

Bővebben
Olvass online! - A legnagyobb fehér indián 80 éves

Olvass online! - A legnagyobb fehér indián 80 éves (archiválva 2020.10.01.)

Gojko Mitić, az 1940. június 13-án született szerb származású színész és rendező az NDK-ban készült indiánfilmekből vált ismertté. 1992 óta a Bad Segebergben rendezett Karl May-fesztiválokon Winnetou-t alakítja minden évben.

Bővebben
Aktuális kulturális - Véradók világnapja

Aktuális kulturális - Véradók világnapja (archiválva 2020.10.01.)

2004 óta minden évben június 14-én ünnepeljük a véradók világnapját. Ezen a napon született Karl Landsteiner orvos, fiziológus, immunológus, aki felfedezte az AB0-vércsoportot, amiért orvosi Nobel-díjat kapott.

Bővebben

A WEKERLEI KÖNYVTÁR NYÁRI NYITVATARTÁSA
ZÁRVA: 2024. június 24-28.
NYITÁS: 2024. július 1.,
hétfő 15.00 óra


A könyvtár Facebook oldalán és honlapján ezen idő alatt is érdekességekkel várjuk Olvasóinkat. :-)
A „Tégy egy könyvet - Végy egy könyvet!” utcai könyvcsere szekrény folyamatosan, éjjel-nappal nyitva áll az irodalomkedvelők számára.
Mindenkit szeretettel vár a
Wekerlei Könyvtár!